Äitiysvapaalla kehittyvät myös tärkeät työelämätaidot – katso mitkä!

Äiti ja taapero, vaipat

Äitiysvapaa on usein vähintään 9 kuukauden mittainen täydellinen tauko työelämästä. Se ei tietenkään tarkoita, että oppimisen matka loppuisi siihen vaan päinvastoin. Vanhemmuuden arki on mitä parhainta oppimisen aikaa. Sen lisäksi, että äitiys kannustaa pohtimaan omia arvojaan ja löytämään itselle merkityksellisen työn äärelle, se harjaannuttaa kuin huomaamatta useita työelämässä tarvittavia taitoja. Kyllä, lue lisää!

Lähestyykö sinulla äitiysvapaa tai oletko jo ottanut askeleen uuteen elämänvaiheeseen jäämällä jo pois töistä? Haluan lähettää sinulle lämpöisen etähalauksen – olethan ihmeen äärellä. On ihan luonnollista tuntea jännitystä, kutkutusta ja epävarmuutta edessä siintävästä vanhemmuuden matkasta.

Äitiysvapaa ja uusi arki vauvan kanssa on yksi elämän ainutlaatuisimpia ajanjaksoja. Arjen pomona olet nyt sinä yhdessä lapsesi kanssa, ilman suurempia aikatauluja tai tavoitteita.

Vaikka vauva-arki saattaa ulkopuolisen silmin koostua lähinnä vauvan syöttämisestä, vaipanvaihdosta ja nukuttamisesta repeatilla, on se myös paljon muuta. Tiesitkö, että äitiysvapaan aikana kehittyvät myös nämä työelämässä tärkeät taidot?

 

1. Sinnikkyys

Ensimmäinen vuosi vanhempana on täynnä ensimmäisiä kertoja. Harva on seppä syntyessään myöskään vanhempana eli jokainen opettelee sitä aivan alusta. Ilman sinnikkyyden taitoa myöskään vanhemmuudesta ei tulisi mitään, sillä toistoja niin vaipanvaihdossa, bodyn kiinnittämisessä ja tippuneen tutin etsinnässä kertyy. Pian huomaatkin olevasi mestari näissä kaikissa. Sama oppimisen kaava toistuu myös työssä. Ilman toistoja, epäonnistumisia ja iloisia onnistumisia ei kehitystä tapahdu. Suhtaudu siis ylpeydellä sinnikkyyteesi äitinä!

 

2. Organisointitaidot

Vauva-arki on muutakin kuin vauvan hoitoa. Siihen sisältyy myös kodista huolehtimista, ruoanlaittoa, talouden hoitamista, sekä muita pieniä arjen askareita. Kotityöt ajoittuvat herkästi lapsen päiväuniajalle käsien vapautuessa eli ei siis ihmekään jos olo on välillä iltaisin kuin työpäivän jälkeen. Toimiva ja hyvä arki ei rakennu itsestään, vaan vaatii teräksisiä organisointitaitoja ja ajoittain myös multitaskausta. Nämä kaksi taitoa vahvistuvat kuin itsestään vauva-arjessa!

 

3. Luovuus

Sanotaan, että nainen on luovimmillaan äitiysvapaalla. Moni äiti onkin keksinyt juuri äitiysvapaalla yritysidean, valjastanut energiansa kiehtovaan taideprojektiin, löytänyt uutta merkitystä työhönsä tai aloittanut uudet opinnot. Voisiko äitiysvapaan ajatella “tyhjänä sivuna”, jonka voi täyttää inspiroivalla luovalla energialla? Ehdottomasti! Äitiysvapaalla alkanut luovuuden virta voi olla ihan uusi alku omannäköiseen työelämään.

Millaisia työelämätaitoja sinä olet kehittänyt kuin huomaamatta äitiysvapaalla?

 

Kirjoittaja: Anna Korhonen; Äitipiirin (www.aitipiiri.fi) perustaja, kahden leikki-ikäisen äiti, varhaiskasvatuksen opettaja ja media-alan yrittäjä.

 

Kuva: Nina Rönnberg

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Äiti ja taapero, vaipat

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Vanhemmuus

Äitiysvapaalla kehittyvät myös tärkeät työelämätaidot – katso mitkä!

Äitiysvapaa on usein vähintään 9 kuukauden mittainen täydellinen tauko työelämästä. Se ei tietenkään tarkoita, että oppimisen matka loppuisi siihen vaan päinvastoin. Vanhemmuuden arki on mitä parhainta oppimisen aikaa. Sen lisäksi,...
Lue lisää

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Arjen hyvinvointi

Äitipiirin resepti | Koko perheen välipalakeksit

Resepti on vegaaninen, maidoton, munaton Koko perheen välipalakeksit ovat mukavan kokoisia ja toimivat sopivana välipalana, vaikka mukaan napattavaksi. Pähkinöiden rasvat ja proteiini yhdistettynä herkulliseen kauraan pitää ihanasti nälkää. Keksit ovat...
Lue lisää

unikoulu-muumi-baby-vauva nukkuu

Perhe, Vauva, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Unikoulu vai jotain muuta? Viisi vinkkiä koko perheen parempiin yöuniin

Katkonaiset tai huonosti nukutut yöt kuuluvat lähes poikkeuksetta lapsiperheiden elämään – joko hetkellisesti tai hankalimmassa tapauksessa pitkään ja toistuvasti. Pienokaista voi valvottaa ruokavaliosta johtuvat vatsanväänteet, hampaiden tulo tai äkillinen vuorokausirytmin...
Lue lisää