Kaksi äitiä, taapero ja teini

Kaksi äitiä ja taapero

Heljä ja Katja ovat äitejä, joiden yhteinen Mila-vauva täytti juuri vuoden. Perheeseen kuuluu myös Heljän 16-vuotias esikoinen ja Oona-kissa. Oululaisen perheen arki on vauhdikasta –  Heljä opiskelee töiden ohella ja Katja on vauvan kanssa kotona. 

IVF-hoidolla raskaaksi

“Alusta saakka oli selvää, että hedelmöitys tehdään minulle”, Heljä kertoo. “Olin ollut jo kerran raskaana ja tiesin vähän mitä odottaa. Katjan urheilutaustan ja siitä johtuneen polvivamman vuoksi, päätös oli vieläkin helpompi ja aloitimme yrittämisen koti-inseminaatiolla”, Heljä muistelee.

Pari yritti kaksi kertaa koti-inseminaatiota tanskalaisen luovuttajan soluilla, mutta hedelmöitys ei onnistunut. Tämän jälkeen Heljä ja Katja hakeutuivat yksityisen klinikan vastaanotolle, jossa neljän inseminaation jälkeen siirryttiin IVF-hoitoon, jonka avulla Mila sai alkunsa. IVF eli “koeputkihedelmöitys” tarkoittaa sitä, että hedelmöitys tapahtuu kohdun ulkopuolella ja alkio siirretään tämän jälkeen takaisin kohtuun kasvamaan.

 

Ihana vauvavuosi

Äidit ovat seurustelleet lähes neljä vuotta, ja perheenlisäyksestä haaveiltiin suhteen ensimetreiltä saakka. “Vauvavuosi on ollut ihanan helppo. Esikoiseni kanssa olin yksinhuoltaja ja vastuussa kaikesta. Nyt kun arkea on jakamassa kaksi aikuista, kaikki on huomattavasti vaivattomampaa. Esikoiseni on suhtautunut alkuihmetyksen jälkeen pikkusiskoon hyvin”, Heljä kertoo.

Muita perheenlisäystä suunnittelevia pareja Heljä kannustaa toimimaan rohkeasti ja menemään kohti unelmia: “Onneksi nykyisin myös yliopistolliset sairaalat tarjoavat naispareille hedelmöityshoitoja, eikä julkisella puolella hoitojen kustannukset nouse kohtuuttomiksi”, Heljä pohtii.

Pariskunta kiittelee saamaansa palvelua neuvolassa: “Meillä on ollut aivan ihana ihminen tukemassa meitä!” Toisinaan päivystyksessä asioidessa äidit ovat joutuneet korjaamaan hoitavaa henkilökuntaa: “Hoitajien ja lääkäreiden ei tulisi tehdä olettamuksia, että lapsella on aina äiti ja isä. Joskus vastapuoli häkeltyy kun teemme selväksi, että perheessä on kaksi äitiä. Maailma ei kuitenkaan muutu, mikäli asioihin ei puututa”, Heljä muistuttaa.

 

Vertaistukea ja avoimuutta

Vertaistukea, tietoa ja vinkkejä pari on saanut lukuisista Facebook-ryhmistä, joihin Heljä kannustaakin samassa tilanteessa olevia liittymään. “Meillä on onnekas tilanne, että lähipiirissämme on toinen sateenkaariperhe, joilla on myös pienokainen kotona. Aiomme myös jatkossa osallistua alueemme Sateenkaariperheet ry:n toimintaan”, Heljä iloitsee.

Tulevaisuutta Heljä ja Katja pohtivat positiivisin mielin: “Olemme ostaneet valmiiksi Meidän pihan perhesoppa -kirjan, jonka avulla pienillekin on helppo kertoa erilaisista perheistä. Aiomme vastata Milan kysymyksiin avoimesti ja ikätasoon sopivasti.”

Pride-viikkoa perhe seuraa tänä vuonna sosiaalisen median kautta ja oman kaupungin tapahtumiin osallistutaan myöhemmin tänä kesänä. “Emme juurikaan mieti, mitä muut ajattelevat. Meillä on hyvä meininki ja se on pääasia. Leikkipuistossa ja naapurustossa liikkuessamme meitä ei sen kummemmin ihmetellä. Olemme aivan tavallinen perhe siinä missä muutkin”, Heljä summaa.

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kaksi äitiä ja taapero

Perhe, Vanhemmuus

Kaksi äitiä, taapero ja teini

Heljä ja Katja ovat äitejä, joiden yhteinen Mila-vauva täytti juuri vuoden. Perheeseen kuuluu myös Heljän 16-vuotias esikoinen ja Oona-kissa. Oululaisen perheen arki on vauhdikasta –  Heljä opiskelee töiden ohella ja...
Lue lisää

Niina ja Emilia kaksi äitiä Pride

Perhe, Vanhemmuus

Työpaikka yhdisti Niinan ja Emilian – lue kahden äidin tarina

Niina ja Emilia ovat kolmikuisen Elle-vauvan äitejä ja työkavereita. Entiset kollegat, nykyiset avopuolisot, löysivät toisensa työpaikalta ja vuoden ystävyyden jälkeen alkoi seurustelu, jonka alkumetreistä saakka oli selvää, että perhehaaveita lähdetään...
Lue lisää

Muumi Baby Pride kaksi äitiä

Perhe, Vanhemmuus

Tuplasti äitiyslomalla – Heidin ja Lauran tarina

Kun Heidi ja Laura rakastuivat muutama vuosi sitten oli molemmille ensi hetkestä lähtien selvää, että perhehaaveita lähdetään toteuttamaan yhdessä, kahden naisen voimin. Äitejä potkaisi tuplaonni, sillä pienokaisten ikäeroksi tulee neljä...
Lue lisää