Mikä nimeksi lapselle?

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Vauvan nimen miettiminen on monen pariskunnan hauska leikki jo silloin kun vauvasta vasta haaveillaan. Nimien pohtiminen kiihtyy raskausaikana ja huipentuu nimenantojuhlaan, jossa uuden tulokkaan kutsumanimi julkistetaan kaikille.  

Vauvan nimen päättäminen ei kuitenkaan ole välttämättä helpoin tehtävä: Entä jos vauva ei näytäkään Maijalle, vaikka vanhemmat olivatkin jo sen etunimeksi päättäneet? Mitä jos vanhempien nimimieltymykset eivät kohtaa lainkaan? Näiden lisäksi myös laki antaa reunaehtoja nimikysymyksiin. 

 

Uniikki nimimuunnos vai huipputrendikäs hittinimi?

Kun nimiä lähdetään pohtimaan vanhemmat hakevat usein inspiraatiota nimipäiväkalenterista, erilaisilta nettisivuilta ja omasta sukupuusta. Halutaanko lapselle trendikäs nimi, joka yleensä tarkoittaa sitä, että päiväkodissa ja koulussa voi olla useita nimikaimoja? Vai nimetäänkö vauva perinteikkäällä nimellä, joka on ollut jommankumman vanhemman suvussa jo useita sukupolvia? 

Kautta aikojen Suomen yleisimmät etunimet ovat olleet Maria ja Juhani, mutta viime vuosina kärkisijaa ovat pitäneet Aino ja Leo. Uniikkinimiä ja vierasperäisiä nimimuunnelmia annetaan jatkuvasti enemmän, ja uudenlaisia kutsumanimiä kuulee päiväkodeissa paljon. Vierasperäisiin nimiin voi liittyä lausumiseen ja kirjoitusasuun liittyviä haasteita, ja vanhempien, ja myöhemmin myös lapsen, on varauduttava neuvomaan miten nimi tulisi sanoa ja kirjoittaa. 

Uniikkinimiä ja vierasperäisiä nimimuunnelmia annetaan jatkuvasti enemmän, ja uudenlaisia kutsumanimiä kuulee päiväkodeissa paljon.

Kansainvälisyys on näkynyt jo tovin lasten nimissä ja vanhemmat usein ajattelevat, miten nimi sopii vieraskieliseen suuhun tai miten nimissä yhdistyy vanhempien taustat, jos he ovat kotoisin eri kulttuureista.

Vauvan identiteetti muodostuu vahvasti nimen ympärille ja se on yksi ensimmäisistä sanoista, joita hän oppii tunnistamaan. Vanhempien kannattaa myös miettiä, kuinka todennäköistä on, että nimi muovautuu heti lempinimeksi, jolloin Isabellasta tulee Isbe, Mariannesta Maikki ja Mikaelista Miksu.

 

Selvitä nämä kun mietit vauvalle nimeä

Pieni taustatyö on aina paikallaan lapsen nimeä pohtiessa. Jotkin nimet saattavat jostain syystä herättää negatiivisia tunteita, vaikka nimessä ei olisikaan mitään vikaa. Harmitusta tai huonoja muistoja mieleen tuovat nimet kannattaa aina unohtaa, ja löytää sopivampi vaihtoehto monien hienojen nimien joukosta.

Kun potentiaalisia nimiyhdistelmiä on mielessä, ne kannattaa aina googlata. Lapselle ei ole eduksi, jos hänen nimikaimansa on tunnettu epäilyttävistä tekosista tai nimi on julkisuuden henkilön kanssa täysin identtinen. On myös hyvä tarkastaa, tarkoittaako nimi jotain muuta, symboloiko se jotain aatetta tai asiaa, vai onko se kenties suoraan käännettävissä toiselle kielelle tarkoittamaan jotain aivan hupsua.

Kun potentiaalisia nimiyhdistelmiä on mielessä, ne kannattaa aina googlata.

Osa perheistä suosii nimiä, jotka rimmaavat toisiinsa. Ei ole tavatonta, että jokainen perheenjäsen alkaa J:llä tai kaikkien lasten nimet ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Osa vanhemmista rakastaa kaksiosaisia nimiä, jolloin perheen lapset voivat olla esimerkiksi Meri-Maaria ja Miro-Pekka. Mikäli jommallakummalla vanhemmalla on jo entuudestaan lapsia, ei ole tavatonta luoda uusperheelle yhteenkuuluvuutta ja antaa lapsille yhteensopivat nimet.

Jos vanhemmat kaipaavat nimi-ideoita, voi inspiraatiota hakea ystäviltä ja järjestää nimikilpailun esimerkiksi baby showereissa – tämän ja muita vauvajuhlavinkkejä voit lukea täältä.

 

Muistathan myös nämä neljä faktaa:

  1. Lapselle saa antaa yhdestä neljään etunimeä. Etunimi tai niiden yhdistelmä ei saa aiheuttaa pahennusta tai haittaa, ja sen pitää soveltua etunimeksi.
  2. Lapsen nimi tulee ilmoittaa väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.
  3. Tytölle tulee antaa tytön etunimi ja pojalle pojan, sukupuolineutraaleja nimiä saa antaa molemmille sukupuolille. Etunimi ei saa muistuttaa liikaa sukunimeä. Virasto tai seurakunta tekee selvityksen ja varmistaa ehdotettujen nimien lainmukaisuuden.
  4. Mikäli vanhemmilla on yhteinen sukunimi tai sukunimiyhdistelmä, se tulee automaattisesti lapsen sukunimeksi. Mikäli vanhemmilla on eri sukunimi ja lapsi on parin ensimmäinen yhteinen, on sukunimivaihtoehtoja useampi. Mikäli vauvalla on vanhempi täyssisar, saa hän saman sukunimen kuin hänelläkin on.

 

 

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Muumi Baby äiti imettää vauvaa

Vastasyntynyt, Vauva, Vanhemmuus

Ääripäiden imetystarinat – kahden lapsen äiti kertoo

Helena oli 37-vuotias kun hänen esikoistyttärensä syntyi. Vauva oli valtavan odotettu ja raskaus sujui hyvin – Helena luotti omaan vartaloonsa ja koki äidiksi tulemisen luonnollisena osana naiseutta.  Helena teki töitä...
Lue lisää

Perhe, Vanhemmuus

Ensiaskeleet uusperhe-elämään

Vanhempien ero on aina iso mullistus niin aikuisten kuin lastenkin elämässä, siihen ei pidä suhtautua läpihuutojuttuna, muttei myöskään maailmanloppuna. Erotilanteessa jokainen osapuoli on uuden edessä ja erilaista arkea lähdetään harjoittelemaan...
Lue lisää

muumi baby isoisä ja vauva

Perhe

Kolme tarinaa isovanhemmuudesta

Isovanhempien rooli ja osallistuminen suvun nuorimpien arkeen vaihtelee etämummoilusta tiiviiseen lähivaareiluun. Osa isovanhemmista kohtaa lastenlapset useimmiten videopuhelujen välityksellä ja pusut vaihdetaan screenin kautta, kun taas toisissa perheissä lasten arkinen hoito...
Lue lisää