Mikä nimeksi lapselle?

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Vauvan nimen miettiminen on monen pariskunnan hauska leikki jo silloin kun vauvasta vasta haaveillaan. Nimien pohtiminen kiihtyy raskausaikana ja huipentuu nimenantojuhlaan, jossa uuden tulokkaan kutsumanimi julkistetaan kaikille.  

Vauvan nimen päättäminen ei kuitenkaan ole välttämättä helpoin tehtävä: Entä jos vauva ei näytäkään Maijalle, vaikka vanhemmat olivatkin jo sen etunimeksi päättäneet? Mitä jos vanhempien nimimieltymykset eivät kohtaa lainkaan? Näiden lisäksi myös laki antaa reunaehtoja nimikysymyksiin. 

 

Uniikki nimimuunnos vai huipputrendikäs hittinimi?

Kun nimiä lähdetään pohtimaan vanhemmat hakevat usein inspiraatiota nimipäiväkalenterista, erilaisilta nettisivuilta ja omasta sukupuusta. Halutaanko lapselle trendikäs nimi, joka yleensä tarkoittaa sitä, että päiväkodissa ja koulussa voi olla useita nimikaimoja? Vai nimetäänkö vauva perinteikkäällä nimellä, joka on ollut jommankumman vanhemman suvussa jo useita sukupolvia? 

Kautta aikojen Suomen yleisimmät etunimet ovat olleet Maria ja Juhani, mutta viime vuosina kärkisijaa ovat pitäneet Aino ja Leo. Uniikkinimiä ja vierasperäisiä nimimuunnelmia annetaan jatkuvasti enemmän, ja uudenlaisia kutsumanimiä kuulee päiväkodeissa paljon. Vierasperäisiin nimiin voi liittyä lausumiseen ja kirjoitusasuun liittyviä haasteita, ja vanhempien, ja myöhemmin myös lapsen, on varauduttava neuvomaan miten nimi tulisi sanoa ja kirjoittaa. 

Uniikkinimiä ja vierasperäisiä nimimuunnelmia annetaan jatkuvasti enemmän, ja uudenlaisia kutsumanimiä kuulee päiväkodeissa paljon.

Kansainvälisyys on näkynyt jo tovin lasten nimissä ja vanhemmat usein ajattelevat, miten nimi sopii vieraskieliseen suuhun tai miten nimissä yhdistyy vanhempien taustat, jos he ovat kotoisin eri kulttuureista.

Vauvan identiteetti muodostuu vahvasti nimen ympärille ja se on yksi ensimmäisistä sanoista, joita hän oppii tunnistamaan. Vanhempien kannattaa myös miettiä, kuinka todennäköistä on, että nimi muovautuu heti lempinimeksi, jolloin Isabellasta tulee Isbe, Mariannesta Maikki ja Mikaelista Miksu.

 

Selvitä nämä kun mietit vauvalle nimeä

Pieni taustatyö on aina paikallaan lapsen nimeä pohtiessa. Jotkin nimet saattavat jostain syystä herättää negatiivisia tunteita, vaikka nimessä ei olisikaan mitään vikaa. Harmitusta tai huonoja muistoja mieleen tuovat nimet kannattaa aina unohtaa, ja löytää sopivampi vaihtoehto monien hienojen nimien joukosta.

Kun potentiaalisia nimiyhdistelmiä on mielessä, ne kannattaa aina googlata. Lapselle ei ole eduksi, jos hänen nimikaimansa on tunnettu epäilyttävistä tekosista tai nimi on julkisuuden henkilön kanssa täysin identtinen. On myös hyvä tarkastaa, tarkoittaako nimi jotain muuta, symboloiko se jotain aatetta tai asiaa, vai onko se kenties suoraan käännettävissä toiselle kielelle tarkoittamaan jotain aivan hupsua.

Kun potentiaalisia nimiyhdistelmiä on mielessä, ne kannattaa aina googlata.

Osa perheistä suosii nimiä, jotka rimmaavat toisiinsa. Ei ole tavatonta, että jokainen perheenjäsen alkaa J:llä tai kaikkien lasten nimet ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Osa vanhemmista rakastaa kaksiosaisia nimiä, jolloin perheen lapset voivat olla esimerkiksi Meri-Maaria ja Miro-Pekka. Mikäli jommallakummalla vanhemmalla on jo entuudestaan lapsia, ei ole tavatonta luoda uusperheelle yhteenkuuluvuutta ja antaa lapsille yhteensopivat nimet.

Jos vanhemmat kaipaavat nimi-ideoita, voi inspiraatiota hakea ystäviltä ja järjestää nimikilpailun esimerkiksi baby showereissa – tämän ja muita vauvajuhlavinkkejä voit lukea täältä.

 

Muistathan myös nämä neljä faktaa:

  1. Lapselle saa antaa yhdestä neljään etunimeä. Etunimi tai niiden yhdistelmä ei saa aiheuttaa pahennusta tai haittaa, ja sen pitää soveltua etunimeksi.
  2. Lapsen nimi tulee ilmoittaa väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.
  3. Tytölle tulee antaa tytön etunimi ja pojalle pojan, sukupuolineutraaleja nimiä saa antaa molemmille sukupuolille. Etunimi ei saa muistuttaa liikaa sukunimeä. Virasto tai seurakunta tekee selvityksen ja varmistaa ehdotettujen nimien lainmukaisuuden.
  4. Mikäli vanhemmilla on yhteinen sukunimi tai sukunimiyhdistelmä, se tulee automaattisesti lapsen sukunimeksi. Mikäli vanhemmilla on eri sukunimi ja lapsi on parin ensimmäinen yhteinen, on sukunimivaihtoehtoja useampi. Mikäli vauvalla on vanhempi täyssisar, saa hän saman sukunimen kuin hänelläkin on.

 

 

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Äiti ja taapero, vaipat

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Vanhemmuus

Äitiysvapaalla kehittyvät myös tärkeät työelämätaidot – katso mitkä!

Äitiysvapaa on usein vähintään 9 kuukauden mittainen täydellinen tauko työelämästä. Se ei tietenkään tarkoita, että oppimisen matka loppuisi siihen vaan päinvastoin. Vanhemmuuden arki on mitä parhainta oppimisen aikaa. Sen lisäksi,...
Lue lisää

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Arjen hyvinvointi

Äitipiirin resepti | Koko perheen välipalakeksit

Resepti on vegaaninen, maidoton, munaton Koko perheen välipalakeksit ovat mukavan kokoisia ja toimivat sopivana välipalana, vaikka mukaan napattavaksi. Pähkinöiden rasvat ja proteiini yhdistettynä herkulliseen kauraan pitää ihanasti nälkää. Keksit ovat...
Lue lisää

unikoulu-muumi-baby-vauva nukkuu

Perhe, Vauva, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Unikoulu vai jotain muuta? Viisi vinkkiä koko perheen parempiin yöuniin

Katkonaiset tai huonosti nukutut yöt kuuluvat lähes poikkeuksetta lapsiperheiden elämään – joko hetkellisesti tai hankalimmassa tapauksessa pitkään ja toistuvasti. Pienokaista voi valvottaa ruokavaliosta johtuvat vatsanväänteet, hampaiden tulo tai äkillinen vuorokausirytmin...
Lue lisää