Näin hoidat ja vahvistat vauvan ja taaperon ihoa

Vastasyntynyt

Vauvan tai taaperon ihonhoito voi joskus aiheuttaa päänvaivaa, vaikka periaatteet ovat melko yksinkertaiset: älä pese tai hoida liikaa, anna ihon hengittää ja suojaa tarvittaessa. Lue ihonhoidon asiantuntijan sekä Moi Forest -ihonhoitosarjan tuotekehittäjän, Maria Varonin parhaat vinkit pienokaisten ihonhoitoon.

Usein emme tule ajatelleeksi, miten tärkeä merkitys iholla onkaan. Pienen lapsen iho suojaa herkkää kehoa ja auttaa tuntoaistin avulla lasta havainnoimaan ympäristöään. Erityisesti elämän alkumetreillä vanhemmilta saatu ihokontakti on tärkeää ja tukee lapsen kehitystä. Helli ja sylittele lastasi sekä hoida hentoa ihoa hellävaraisesti.

Lapsen ihossa solu-uudistuminen on nopeampaa kuin aikuisilla ja iho korjaa tehokkaasti itseään sekä sopeutuu yleensä melko hyvin muuttuviin olosuhteisiin. Koska pienen lapsen pehmoinen ja siloinen iho on kuitenkin hyvin ohut, se saattaa joskus reagoida esimerkiksi vuodenaikojen vaihtumiseen kuivumalla tai ärtymällä.

Jos pientä kuivuutta tai karheutta ilmenee, voi ensiapuna toimia esimerkiksi luomulaatuinen kasviöljy, kuten kookos- tai oliiviöljy, joka levitetään hieman kostealle iholle esimerkiksi kylvetyksen jälkeen. Jos iho tuntuu kuivalta, kannattaa kylvetysväliä pidentää. Ihoa ei myöskään kannata turhaan pestä esimerkiksi saippualla tai muulla ihon omaa rasvaa liuottavalla aineella. Lapset eivät hikoile samoin kuin aikuiset, joten ihon peseminen tarvittaessa vedellä riittää.

Kylvyn jälkeen vauvan herkkä iho kannattaa kuivata pehmeällä pyyhkeellä hellävaraisesti taputtelemalla, eikä hankaamalla. Vauvan iholle on hyvä antaa usein ilmakylpyjä (erityisesti vaippa-alueelle) ihon hautumisen estämiseksi ja taivealueille voi sivellä hieman vaikkapa perunajauhoa hiertymien estämiseksi.

Sillä mitä laitat lapsen herkälle iholle on merkitystä. Kotimaiset Muumi Baby -vaipat eivät sisällä hajusteita, klooria, dioksiinia, lateksia, formaldehydiä, ftalaatteja tai voiteita.

Suosi vaatteissa luomupuuvillaa ja ihonhoitotuotteissa luonnonkosmetiikkaa.

Pienen ärtynyt iho

Pohjoisessa asuvan lapsen iho on talviaikana koetuksella. Tämä saattaa ilmentyä atooppisena  ihottumana tai ärtyneenä ihona. Etenkin Suomessa kärsitään paljon atooppisesta ihosta. Jos lapsesi kärsii ihottumasta, kokeile näitä vinkkejä:

  • Lisää ruokavalioon hyviä rasvoja, joita saa esimerkiksi avokadosta
  • Ota käyttöön laadukas probioottivalmiste
  • Rasvaa lapsen ihoa päivittäin
  • Pue pieni yöksi kokovartalopyjamaan ja sulje puntit sukilla. Tämä voi helpottaa lapsen ihon syyhyävyyttä ja parantaa siten unenlaatua sekä estää ihon raapimista haavoille. Pese vaatteet ympäristömerkityillä, ihoystävällisillä pesuaineilla.
  • Ärtyneen ihon taustalta voi myös löytyä esimerkiksi ruoka-aineallergia, joten allergiat kannattaa poissulkea lääkärin kanssa. Valitettavasti kaikkia allergioita ei ole helppo löytää, joten eri ruoka-aineita kannattaa jättää pois ruokavaliosta ja kokeilla, onko sillä vaikutusta. Allergian voi aiheuttaa yllättäväkin ruoka, kuten banaani.

 

Hyvää likaa iholle

Erilaiset autoimmuunivälitteiset sairaudet, kuten atopia tai allergiat, ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti etenkin länsimaissa. Syyksi nähdään* ihmisen luontoyhteyden katkeaminen, joka on tapahtunut kaupungistumisen myötä. Kun emme altista itseämme tarpeeksi luonnon hyville mikrobeille, immuunijärjestelmämme voi mennä sekaisin.

Uusissa tutkimuksissa* on havaittu, että iho toimii myös tärkeänä osana immuunipuolustusta.

Tutkijoiden mukaan olisi hyvä, että lapsi saa ensimmäisten ikävuosien aikana riittävästi kontaktia erilaisiin mikrobeihin. Sen sijaan, että kotona puunataan ja desinfioidaan kaikki paikat, ei siivouksen kanssa tarvitse olla niin tarkkana. 0–3-vuotiaan lapsen immuunijärjestelmä kerää innokkaasti tietoa ympäristöstä muun muassa ihon, suoliston ja hengitysteiden epiteelisolukon kautta. Näillä alueilla on tärkeää tunnistuskudosta, jotka auttavat elimistöä sopeutumaan uuteen maailmaan kohdun ulkopuolella. Kun lapsi lähtee ryömimään ja konttaamaan, hän koskettelee ja maistelee kaikkea, jotta immuunipuolustus saa harjoitusta ja vahvistusta ympäristön mikrobeilta. Liian steriilissä ympäristössä elintärkeä harjoitus jää kuitenkin saamatta.

On suositeltavaa, että riittävän mikrobialtiuksen saamiseksi pieni lapsi kävisi luonnossa vähintään viisi kertaa viikossa. Perheen yhteiset metsäretket tai vierailu kotieläintiloilla, kotieläimen ottaminen ja kuralätäköissä tai kasvimaalla möyriminen ovat kaikki omiaan vahvistamaan lapsen vastustuskykyä ja mahdollisesti ennaltaehkäisevät allergioiden ja autoimmuunisairauksien puhkeamista.

Kaupungissa asuessa, kiireisen arjen keskellä tai talvella luontoaltistus ei ole aina niin helppoa. Tähän ongelmaan havahtuivat myös Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijat, jotka kehittivät kotimaisessa ADELE-hankkeessa mikrobiuutteen, minkä kautta luontoaltistus on mahdollista saada myös kotioloissa. Myös Muumi Babyn takaa löytyvä Delipap on ollut mukana hankkeessa sen alusta alkaen.

Hankkeen tuloksena syntyi Reconnecting Nature™ -biodiversiteettipulveri, jota on nyt saatavilla kuluttajatuotteista ja siitä kehitetty myös pienille lapsille oma voide, Moi Forest Baby Cream. Mikrobiuute tukee ja vahvistaa tutkitusti vastustuskykyä, tutkimuksien mukaan jo kahden viikon käyttö voi parantaa elimistön mikrobiston monimuotoisuutta. Moi Forest Baby Cream on osoittautunut myös pienen lapsen ihoa tehokkaasti rauhoittavaksi tuotteeksi.

 

* Lue lisää tutkimuksista https://www.moiforest.com/fi/learn#tutkimukset

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Taapero äidin sylissä

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Taapero, Arjen hyvinvointi

Hyvä vaippa ei hankaa tai purista – näin valitset oikein

Ikävät punaiset rannut poikamme vaippa-alueen iholla olivat arkipäivää meillä vielä vajaa vuosi sitten. Housuvaippojen aikaansaamat jäljet iholla eivät johtuneet siitä, että olisimme tuolloin valinneet pojallemme vääränkokoisen vaipan. Itse asiassa, meidän...
Lue lisää

Äiti ja vauva

Perhe, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Vinkit päiväkodin aloittamiseen – varhaiskasvatuksen opettaja ja kahden lapsen äiti neuvoo

Päiväkodin aloittaminen mullistaa koko perheen arjen. Lapsi siirtyy kotihoidosta uuteen paikkaan, uusien aikuisten hoidettavaksi ja osaksi ikätovereiden ryhmää. Haastattelimme varhaiskasvatuksen opettajaa ja kahden tytön äitiä Iinaa, joka kertoo parhaat vinkit...
Lue lisää

Vauva ja äiti

Perhe, Raskausaika, Vastasyntynyt, Vauva

Äitiyspakkaus vai Kelan korvaus?

Äityspakkaus on yksi perinteisimmistä ja konkreettisimmista merkeistä, että perheeseen on tulossa jälkikasvua. Osa perheistä kokee kuratoidun äityspakkauksen ainoana oikeana tapana saada äitiysavustusta kun taas toiset haluavat tuen verottomana rahasummana. Miten...
Lue lisää