Ruokavalio joka tukee imettämistä

muumibaby-maailma-ruokavalio-imetys

Uusi elämäntilanne vastasyntyneen kanssa on täynnä erilaisen arjen ja rutiinien opettelua. Pienokainen tarvitsee rakkautta, läheisyyttä ja kasvua tukevaa ravintoa, jonka luonnollinen lähde äidinmaito on. Vauvan imettämiseen ja ruokailuun liittyy paljon huolia: Saako vastasyntynyt tarpeeksi maitoa? Onhan maito tarpeeksi ravintorikasta? Sujuuko imetys toivomallani tavalla?

Keho aloittaa synnytyksestä toipumisen pikkuhiljaa ja imetys on tärkeä osa sitä. Imetystä ja maidon muodostumista voi tukea oikealla ruokavaliolla ja säännöllisellä ateriarytmillä ja näin auttaa äitiä, ja koko perhettä, jaksamaan vauva-arkea paremmin. 

 

Terveellinen ruokavalio, tasainen ateriarytmi ja riittävä nesteytys tukevat imettäjää

Imettävä äiti voi tuntea itsensä nälkäisemmäksi ja janoisemmaksi. Äidin energiantarve lisääntyy jopa 500 kilokaloria päivässä imetyksen aikana, joten laadukkaan ravinnon määrään on hyvä kiinnittää huomiota, jotta äidin voimavarat riittävät arjessa. Lisäenergian tarpeeseen vaikuttaa imeväisten määrä kotona ja ennen synnytystä kertynyt varastorasva – jos äidillä on ollut ylipainoa ennen raskautta tai paino on noussut huomattavasti raskauden aikana, ei imettäessä tarvitse välttämättä syödä normaalia enempää. Omaa kehoa ja jaksamista pitää kuunnella ja reagoida sen tarpeisiin.

Nesteitä pitää nauttia riittävästi imetyksen aikana, sillä nesteen tarve lisääntyy samassa suhteessa kun maitoa erittyy. Imetyksen yhteydessä on hyvä muistaa juoda lasillinen vettä ja nauttia runsaasti nesteitä myös ruokailujen yhteydessä. Parhaita juomia on veden lisäksi maito, piimä ja vähäsokeriset mehut. 

 

”Äidin energiantarve lisääntyy jopa 500 kilokaloria päivässä imetyksen aikana, joten laadukkaan ravinnon määrään on hyvä kiinnittää huomiota, jotta äidin voimavarat riittävät arjessa.”

 

Hyvät pehmeät rasvat ovat tärkeä osa äidin ruokavaliota, sillä ne imeytyvät rintamaitoon jo muutamassa tunnissa. Nämä rasvahapot tukevat lapsen hermoston ja näön kehittymistä, joten riittävästä rasvan määrästä ja laadusta on huolehdittava päivittäin. Hyviä rasvoja saat helposti kasvimargariinista, öljypohjaisesta salaatinkastikeesta, pähkinöistä ja kalaruoista.

 

Lisäravinteet terveellisen ruokavalion tukena

Imettävien äitien suositellaan jatkavan D-vitamiinivalmisteen käyttöä samaan tapaan kuin raskaudenkin aikana. D-vitamiinia saa helposti myös kalasta ja D-vitaminoiduista maitovalmisteista ja levitteistä. Mikäli päivittäiseen ruokavalioosi ei kuulu riittävä määrä maitotuotteita, kuten esimerkiksi kolme lasia maitoa ja muutama siivu juustoa, kannattaa ottaa kalsiumlisää tablettina.

Foolihappoa ei ole välttämätöntä jatkaa enää raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, mutta imettäessä on hyvä huolehtia folaatista, jota saat helposti syömällä runsaasti vihanneksia, kasviksia, täysjyvävalmisteita, palkokasveja ja marjoja.

Monivitamiini ja -kivennäisainevalmisteita suositellaan ainoastaan tukemaan yksipuolista ruokavaliota ja monikkolapsia imettäville, sekä äideille, jotka luovuttavat rintamaitoa. Neuvolan ammattilaiset auttavat mielellään myös lisäravinteisiin liittyvissä kysymyksissä. 

 

Näitä ruoka-aineita ei suositella imettävälle äidille

Raskausajan ravintosuositukset ovat tiukempia verrattain imetysaikaan, mutta useita yhteneväisyyksiä myös löytyy. Alkoholia tulee välttää vauvaa imetettäessä, sillä sen käytölle ei voida asettaa turvallista rajaa. Rintamaidon alkoholipitoisuus vastaa äidin verenkierrossa olevaa pitoisuutta ja poistuu samaa tahtia niin rintamaidosta kuin äidin verestäkin. Alkoholi ei varastoidu maitorauhasiin, mutta on tärkeää pitää turvallinen väli imetyksen ja alkoholin nauttimisen välillä. 

Kahvia voi nauttia kohtuullisesti, noin pari kuppia päivässä, mutta suurempi määrä kofeiinipitoisia juomia voi aiheuttaa vauvassa levottomuutta, sillä osa kofeiinista kulkeutuu rintamaitoon. Muistathan, että useat energisoivat välipalapatukat saattavat sisältää myös kofeiinia.

Muita vältettäviä ruokia ovat korvasienet, sisävesien petokalat ja Itämeren lohi, pellavansiemenet, suuret määrät sokeriherkkuja ja limuja, merilevä- ja yrttiravintolisät, sekä osa muista luontaistuotteista. Jotkut lääkeaineet ovat haitallisia imetyksen aikana, joten kysythän aina apua niiden käyttöön omalta lääkäriltäsi tai apteekista.

Vaikka ruuan allergeenit kulkeutuvat äidinmaitoon, tutkimukset osoittavat, ettei allergisoivien ruokien välttäminen ehkäise vauvan allergiaa.

 

Lapsen mahdollisia allergioita ei voi estää valitsemalla omaan ruokavalioon tiettyjä ainesosia. Vaikka ruuan allergeenit kulkeutuvat äidinmaitoon, tutkimukset osoittavat, ettei allergisoivien ruokien välttäminen ehkäise vauvan allergiaa. Imettävän äidin on kuitenkin hyvä huomioida vauvan ihomuutokset ja muut poikkeavat oireet ja keskustella allergioiden mahdollisuudesta neuvolassa. Vauvaa voi parhaiten suojella allergioilta 4-6 kuukauden täysimetyksellä.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, HUS ja TAYS.

Kurkkaa myös nämä:

Raskausajan ruokavalio – näillä valinnoilla pidät huolen sikiöstä ja itsestäsi.

Ääripäiden imetystarinat – kahden lapsen äiti kertoo.

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Isä ja lapsi

Perhe, Raskausaika, Vanhemmuus

Miltä tuntuu olla isä?

Vanhemmaksi tuleminen on elämän ainutlaatuisia kohokohtia. Raskausaika ja synnytys ovat konkreettinen fyysinen ja henkinen asia synnyttävälle, mutta miltä se tuntuu kumppanista? Mikä on parasta isyydessä? Lue kolmen isän ajatuksia isyydestä....
Lue lisää

Vastasyntynyt

Vieraileva kirjoittaja, Vastasyntynyt, Vauva, Taapero, Arjen hyvinvointi

Näin hoidat ja vahvistat vauvan ja taaperon ihoa

Vauvan tai taaperon ihonhoito voi joskus aiheuttaa päänvaivaa, vaikka periaatteet ovat melko yksinkertaiset: älä pese tai hoida liikaa, anna ihon hengittää ja suojaa tarvittaessa. Lue ihonhoidon asiantuntijan sekä Moi Forest...
Lue lisää

Kaksi äitiä ja lapsi

Perhe, Vanhemmuus

Uusperhe-elämää kahden äidin voimin

Seitsemän vuotta seurustelleet Tiina ja Minna ovat kolmilapsisen perheen vanhempia. Perheeseen kuuluu Tiinan kaksi aikuista lasta ja yhteinen kolmen vanha tytär. Tiinaa kutsutaan äidiksi ja Minnaa äiskäksi.   Perheen sisäinen...
Lue lisää