Tiedätkö, mikä lihasryhmä vaikuttaa koko kehoon ja mieleen?

Jumppa vauva

Vastaus on lantionpohjan lihakset. 

Lantionpohjan lihaksia voi kutsua naisen kehon tärkeimmäksi lihasryhmäksi. Lantionpohjan lihakset kannattelevat kaikkia niiden yllä olevia sisäelimiä ja rakenteita sekä suurinta osaa kehomme painosta. Tämä tärkeä lihasryhmä on avainasemassa myös kun mietitään kehon asentoa, virtsan-, ilman- ja ulosteenpidätystä sekä seksuaalitoimintoja ja nautintoa.

Lantionpohjan lihasten heikkoudesta tai kireydestä johtuvat ongelmat ovat hyvin yleisiä. Esimerkiksi ulosteen ja virtsankarkailusta kärsii noin neljännes kaikista naisista. Synnyttäneistä kolmasosalla on virtsankarkailua. Vain vajaa puolet heistä hakee vaivaansa apua ja harva tietää, mistä vaivat johtuvat tai osaa tehdä asialle jotain.

Raskaus ja synnytys rasittavat lantionpohjaa erityisesti, mutta myös ylipaino, liian vähäinen liikunta ja esimerkiksi krooninen ummetus pahentavat tilannetta.

Lantionpohjan lihasten jumppaamisen tärkeydestä puhutaan usein, mutta harvoin otetaan esille sitä, että tämä lihasryhmä voi olla myös liian kireä. Kireät lihakset voivat oireilla esimerkiksi alaselän ja pakaroiden särkynä, yhdyntäkipuna ja virtsankarkailuna.

Naisen on hyvä tutustua koko kehoonsa ja erityisen tärkeää on opetella tunnistamaan lantionpohjansa lihakset. Muuten niiden kuntouttaminen ei onnistu. Katso video lantionpohjan lihasten jännitysharjoituksesta, jonka avulla löydät nämä lihakset.

Miten treenata?

Lantionpohjan lihasten treenaus olisi hyvä ottaa osaksi arkirutiineja. Jo muutaman minuutin päivittäinen treeni tuottaa tuloksia. Kuten muitakin kehon lihaksia, lantionpohjan lihasten voimaa kannattaa harjoittaa monipuolisesti ja tehdä nopeusvoima-, kestovoima-, ja maksimivoimaharjoituksia.

Nopeusvoimaa tarvitaan lantionpohjan kontrolliin ja kykyyn sopeutua jatkuvasti muuttuviin asentoihin ja liikkeisiin esimerkiksi ponnistuksen tai äkillisen liikkeen (esim. liukastuminen) yhteydessä.

Lantionpohjan kestovoimaa tarvitaan päivittäisessä liikkumisessa ja fyysisessä rasituksessa, kuten kävelyn aikana.

Lantionpohjan maksimivoimaa tarvitaan esimerkiksi painavia kuormia nostaessa, jolloin vatsaontelon paine kasvaa.

Lue ohjeita lantionpohjan lihasten treeniin, jossa kerrotaan tarkemmin siitä, miten, kuinka usein ja millä teholla lantionpohjaa kannattaa harjoittaa.

Miten alapään lihaksiaan voi rentouttaa?

Lantionpohjan lihasten kunto vaikuttaa koko kehoon, alapäästä yläpäähän. Kireiden lihasten on todettu aiheuttavan jopa hampaiden narskuttelua ja leukasärkyä sekä mielialaongelmia. Stressi ja ahdistuneisuus toisaalta kiristävät lihaksia ja toisaalta ovat seurausta kireistä lihaksista.

Esimerkiksi jooga, hengitysharjoitukset ja jopa sooloseksi ovat lantionpohjalle hyväksi. Kokeile syvää palleahengitystä, jossa sisäänhengityksellä lantionpohja laskee ja rentoutuu. Uloshengityksellä lantionpohja nousee ja supistuu.

Iloitse ihmeellisestä kehostasi!

Tärkeintä on kuitenkin pitää mielessä, että kehomme on ihmeellisen tarkoituksenmukainen systeemi, josta on syytä tuntea iloa ja kiitollisuutta. Lantionpohja ei suinkaan ole vain vaivojen tyyssija vaan myös ja etenkin suuren nautinnon lähde. Lantiopohjan kuntouttaminen on osa synnytyksestä palautumista. Lantionpohjan harjoittelun lisäksi kannattaa lähteä liikkeelle ja kuormittaa kehoa, sillä liike edistää myös lantionpohjan palautumista.

Ilmoittaudu mukaan Nordic Fit Maman ja MuumiBabyn maksuttomaan webinaariin – turvallinen treeni synnytyksen jälkeen 29.9.2021 klo 9.30. Valmennuksen pitää Nordic Fit Maman Riina Laaksonen.

 

Riina Laaksonen, Nordic Fit Maman perustaja

Nordic Fit Mama on perustettu edistämään äitien kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä raskauden aikana, että synnytyksen jälkeen. Nordic Fit Maman verkkovalmennukset ovat turvallisia ja asiantuntijoiden hyväksymiä. Osallistuminen on helppoa ja voit treenata missä ja milloin sinulle parhaiten sopii.

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kaksoset Muumi Baby

Perhe, Raskausaika

Hei meille tulee kaksoset! Lue lisää monikkoperheistä

Suomessa on vuosittain 600 perhettä, jotka lähtevät synnytyssairaalasta kotiin mukanaan kaksoset, jotka ovat joko erimunaisia tai identtisiä. Kolmosia syntyy vuodessa keskimäärin seitsemään perheeseen ja nelosia vieläkin vähemmän. Monikkoraskaus on siis...
Lue lisää

Jumppa vauva

Vieraileva kirjoittaja, Arjen hyvinvointi

Tiedätkö, mikä lihasryhmä vaikuttaa koko kehoon ja mieleen?

Vastaus on lantionpohjan lihakset.  Lantionpohjan lihaksia voi kutsua naisen kehon tärkeimmäksi lihasryhmäksi. Lantionpohjan lihakset kannattelevat kaikkia niiden yllä olevia sisäelimiä ja rakenteita sekä suurinta osaa kehomme painosta. Tämä tärkeä lihasryhmä...
Lue lisää

Muumi Baby vaipat lapsi

Perhe, Vanhemmuus

Ekologisia valintoja kahden koululaisen ja taaperon kanssa

Milja ja Nina ovat seitsemän vuotiaiden kaksosten ja hieman yli kaksi vuotiaan kuopuksen äiti ja mamma. Perheelle ekologisuus, kotimaisuus ja kestävät valinnat ovat tärkeitä, ja niitä noudatetaan vaate-, vaippa ja...
Lue lisää