Uusperhe-elämää kahden äidin voimin

Kaksi äitiä ja lapsi

Seitsemän vuotta seurustelleet Tiina ja Minna ovat kolmilapsisen perheen vanhempia. Perheeseen kuuluu Tiinan kaksi aikuista lasta ja yhteinen kolmen vanha tytär. Tiinaa kutsutaan äidiksi ja Minnaa äiskäksi.

 

Perheen sisäinen adoptio

“Jo suhteen alkuaikoina keskustelimme yhteisestä perheenlisäyksestä. Halusin kokea raskauden ja synnytyksen”, Minna kertoo. Pariskunta aloitti hedelmöityshoidot yksityisellä klinikalla Virossa, mutta lukuisten yrityskertojen jälkeen raskaus ei kuitenkaan alkanut.

Lopulta perheen kuopus sai alkunsa koti-inseminaatiolla ja vauvauutiset otettiin perheen lähipiirissä lämpimästi vastaan. “Vanhemmat lapset olivat tuolloin teini-iässä ja uutisia seuranneen pienen mustasukkaisuuskohtauksen jälkeen ovat siskosten välit olleet läheiset”, Tiina muistelee.

“Koti-inseminaation vuoksi jouduimme tekemään perheen sisäisen adoptioprosessin, josta oli vaikeaa saada ajantasaista tietoa virallisilta tahoilta. Normaalisti adoptio hoidetaan vauvan ollessa kahdeksan viikon ikäinen, mutta valitettavasti saimme neuvonnasta väärää informaatiota ja koko prosessi venyi neljään kuukauteen, mikä oli kohtuuttoman pitkä aika. Toivoisimmekin, että adoptioneuvojat läpi Suomen tuntisivat perheen sisäisen adoptioprosessin hyvin ja osaisivat auttaa täsmällisesti, eikä kenenkään tarvitsisi joutua kokemaan samaa”, Tiina kertoo.

“Synnytys oli vaikea ja olimme kovin huolissamme Minnan voinnista. Painetta lisäsi se, etten ollut yhteisen lapsemme virallinen, juridinen huoltaja. Kuopuksemme katsotaan myös syntyneen avioliiton ulkopuolella, vaikka parisuhteemme oli tuolloin rekisteröity. On siis paljon asioita, joiden pitää päivittyä, jotta kaikenlaisilla perheillä on tasavertainen lähtötilanne perheen perustamiseen”, Tiina lisää.

 

Monimuotoisuus tutuksi

Kuopus on iloinen päiväkotilainen, joka käsittelee parhaillaan erilaisia perheitä ja tutustuu maailmaan kyselemällä paljon: “Kerromme asioista avoimesti ja selkeästi. Kotileikeissä esiintyy välillä äiti ja isä -hahmot, kirjoja luemme niin, että monimuotoisuus on jatkuvasti läsnä eli vaihdamme tarinoiden isien ja äitien paikalle kaksi äitiä tai kaksi isää. Tätä suosittelemme kaikille, sillä sateenkaariperheet huomioivia lastenkirjoja on niin vähän. Toivoisimme myös, että päiväkodeissa kiinnitettäisiin huomiota erilaisten perhemuotojen näkyvyyteen ja arkipäiväistämiseen”, Tiina ja Minna miettivät.

Neuvolassa ja päiväkodissa perhe ei ole kohdannut ennakkoluuloja tai haasteita – päin vastoin. “Jo kahden ensimmäisen lapsen kohdalla sain kutsun päiväkodin isänpäiväkahveille ja kuopukselta on kysytty isänpäiväaskartelujen aikaan tekeekö hän kortin vaarille”, Tiina kiittelee.

 

Valmistautuminen vanhemmuuteen

Muille sateenkaariperheille ja perheenlisäyksistä haaveileville Tiina ja Minna suosittelevat juttutuokiota psykologin kanssa, joka kuuluukin suomalaisten klinikoiden hedelmöityshoitojen prosessiin: “Ulkopuolinen henkilö auttaa käymään tärkeitä asioita läpi. Vaikka järki sanoisikin toista, niin tunteet voivat viedä vallan ja matka kohti vanhemmuutta voi yllättää vaikeilla kysymyksillä, johon ei olekaan täysin varautunut”, pariskunta pohtii.

Pariskunta toivoo myös, että vanhentuneet termit, kuten isyysvapaa, vaihdetaan pian kaikille sopivaksi, eikä sateenkaariperheiden tielle laiteta turhia esteitä tai byrokratiakiemuroita kun perhehaaveita lähdetään konkretisoimaan.

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Isä ja lapsi

Perhe, Raskausaika, Vanhemmuus

Miltä tuntuu olla isä?

Vanhemmaksi tuleminen on elämän ainutlaatuisia kohokohtia. Raskausaika ja synnytys ovat konkreettinen fyysinen ja henkinen asia synnyttävälle, mutta miltä se tuntuu kumppanista? Mikä on parasta isyydessä? Lue kolmen isän ajatuksia isyydestä....
Lue lisää

Vastasyntynyt

Vieraileva kirjoittaja, Vastasyntynyt, Vauva, Taapero, Arjen hyvinvointi

Näin hoidat ja vahvistat vauvan ja taaperon ihoa

Vauvan tai taaperon ihonhoito voi joskus aiheuttaa päänvaivaa, vaikka periaatteet ovat melko yksinkertaiset: älä pese tai hoida liikaa, anna ihon hengittää ja suojaa tarvittaessa. Lue ihonhoidon asiantuntijan sekä Moi Forest...
Lue lisää

Kaksi äitiä ja lapsi

Perhe, Vanhemmuus

Uusperhe-elämää kahden äidin voimin

Seitsemän vuotta seurustelleet Tiina ja Minna ovat kolmilapsisen perheen vanhempia. Perheeseen kuuluu Tiinan kaksi aikuista lasta ja yhteinen kolmen vanha tytär. Tiinaa kutsutaan äidiksi ja Minnaa äiskäksi.   Perheen sisäinen...
Lue lisää