Äitiyspakkaus vai Kelan korvaus?

Vauva ja äiti

Äityspakkaus on yksi perinteisimmistä ja konkreettisimmista merkeistä, että perheeseen on tulossa jälkikasvua. Osa perheistä kokee kuratoidun äityspakkauksen ainoana oikeana tapana saada äitiysavustusta kun taas toiset haluavat tuen verottomana rahasummana.

Miten ja milloin äitiysavustusta haetaan?

Äitiyspakkaus luetaan äitiysavustukseksi ja jokainen perhe voi tehdä valinnan, haluaako mieluummin 43* erilaisesta vauvan vaatteesta ja hoitotarvikkeesta koostuvan pakkauksen vai 170 euron verottoman rahasumman. Jompaa kumpaa äitiysavustusta voi hakea, kun odottava äiti on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa viimeistään 18. raskausviikolla ja raskaus on kestänyt vähintään viisi kuukautta. Todistus raskauden kestosta tarvitaan hakemuksen liitteeksi. Myös adoptioäidit voivat hakea äitiysavustusta.

Äitiyspakkauksen valitsee 95% ensisynnyttäjistä ja 66% kaikista äideistä eli usein esikoisen kanssa äitiyspakkaus tuntuu paremmalta vaihtoehdolta.

Miten valita äitiyspakkauksen ja Kelan korvauksen välillä?

Useat perheet miettivät valintaa esimerkiksi kestävän kehityksen kautta. Jos pikkuruisia vauvanvaatteita on jo perheessä entuudestaan tai niitä saa kierrätettynä lähipiiristä, ei varusteita usein haluta lisää. 

Kela tekee hankintavaiheessa paljon työtä eettisyyden ja ekologisuuden eteen, jotta pakkaukseen päätyvät tuotteet täyttävät varmasti kestävän kehityksen kriteerit. Suurin osa uusimman pakkauksen puuvillatuotteista on luomupuuvillaa ja joissain tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kela kehittää jatkuvasti pakkausta ja vastaa perheiden vaatimuksiin kestävämmin tuotetuista vaatteista.

Osa perheistä tekee valinnan esteettisistä syistä. Äitiyspakkauksen kuosit ja materiaalit herättävät niiden julkaisuhetkellä aina keskustelua, ja osa kokee haluavansa käyttää rahallisen edun itse valitsemiin tuotteisiin. 

Kela seuraa aktiivisesti trendejä ja kysyy perheiltä mielipidettä kuosivalinnoissa. Vuoden 2022 äitiyspakkauksen haalarin ja makuupussin kuosit ovatkin yleisön valitsemia.

Useat perheet miettivät äitiyspakkauksen tuotteiden laskennallista arvoa, jos ne ostaisi täysin uutena kaupasta. Osalle äitiyspakkauksessa tärkeintä on perinteet – omalle lapselle halutaan suomalainen innovaatio, joka on ollut kaikkien äitien saatavilla jo vuodesta 1949.

Äitiyspakkauksesta löytyy myös kotimaisia Vuokkoset-terveyssiteitä. Vuokkoset ja Muumi Baby -vaipat ovat Delipap Oy:n tuotteita, vaipat valmistetaan Suomen ainoassa vaippatehtaassa Tammisaaressa ja kuukautissuojat Veikkolassa jo yli 40 vuoden kokemuksella.

Äiti ja vauva

Monikkoperheiden edut

Jos perheeseen on syntymässä kaksoset, perhe on oikeutettu kolmeen avustukseen eli esimerkiksi kahteen äitiyspakkaukseen ja yhteen rahalliseen tukeen. Kolmosia odottavat saavat kuusi avustusta, jotka voivat olla omavalintainen yhdistelmä pakkauksia tai rahaa.

*Vuoden 2020 äitiyspakkauksessa oli 43 tuotetta, määrä vaihtelee hieman vuosittain.

 

Lähteet: Kela ja Finnwatch

 

Teemat

Kaikki teematVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

vauva nukkuu

Vauvan uni

Miksi 1-vuotiaalle tulee unitaantuma ja miten siihen tulisi suhtautua?

Vanhempana saatat huomata, että 1-vuotiaan lapsesi unirytmi muuttuu yllättäen. Tätä muutosta kutsutaan unitaantumaksi, joka tunnetaan myös nimellä uniregressio, ja se voi olla sekä lapselle että vanhemmille hämmentävä ja uuvuttava kokemus....
Lue lisää

Pieni lapsi

Vauvan uni

Mistä vauvan tai pienen lapsen unitaantumassa oikein on kysymys?

Vauvan unitaantuma on ilmiö, joka koskettaa monia vanhempia, mutta sen syitä ja vaikutuksia ei aina ymmärretä täysin. Tässä artikkelissa selvitetään, mistä vauvan unitaantumassa on kyse, mitkä ovat sen tunnusmerkit ja...
Lue lisää

Vauva 8kk

Vauvan uni

Miten 8kk ikäisen vauvan unitaantumaan kannattaa reagoida?

Vanhemmuus tuo tullessaan monia haasteita, ja yksi merkittävimmistä on vauvan unirytmin hallinta. Jokainen lapsi on yksilöllinen, ja unentarpeet muuttuvat lapsen kasvaessa. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti kahdeksan kuukauden ikäisen vauvan unitaantumaan...
Lue lisää