Äitiyspakkaus vai Kelan korvaus?

Vauva ja äiti

Äityspakkaus on yksi perinteisimmistä ja konkreettisimmista merkeistä, että perheeseen on tulossa jälkikasvua. Osa perheistä kokee kuratoidun äityspakkauksen ainoana oikeana tapana saada äitiysavustusta kun taas toiset haluavat tuen verottomana rahasummana.

Miten ja milloin äitiysavustusta haetaan?

Äitiyspakkaus luetaan äitiysavustukseksi ja jokainen perhe voi tehdä valinnan, haluaako mieluummin 43* erilaisesta vauvan vaatteesta ja hoitotarvikkeesta koostuvan pakkauksen vai 170 euron verottoman rahasumman. Jompaa kumpaa äitiysavustusta voi hakea, kun odottava äiti on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa viimeistään 18. raskausviikolla ja raskaus on kestänyt vähintään viisi kuukautta. Todistus raskauden kestosta tarvitaan hakemuksen liitteeksi. Myös adoptioäidit voivat hakea äitiysavustusta.

Äitiyspakkauksen valitsee 95% ensisynnyttäjistä ja 66% kaikista äideistä eli usein esikoisen kanssa äitiyspakkaus tuntuu paremmalta vaihtoehdolta.

Miten valita äitiyspakkauksen ja Kelan korvauksen välillä?

Useat perheet miettivät valintaa esimerkiksi kestävän kehityksen kautta. Jos pikkuruisia vauvanvaatteita on jo perheessä entuudestaan tai niitä saa kierrätettynä lähipiiristä, ei varusteita usein haluta lisää. 

Kela tekee hankintavaiheessa paljon työtä eettisyyden ja ekologisuuden eteen, jotta pakkaukseen päätyvät tuotteet täyttävät varmasti kestävän kehityksen kriteerit. Suurin osa uusimman pakkauksen puuvillatuotteista on luomupuuvillaa ja joissain tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kela kehittää jatkuvasti pakkausta ja vastaa perheiden vaatimuksiin kestävämmin tuotetuista vaatteista.

Osa perheistä tekee valinnan esteettisistä syistä. Äitiyspakkauksen kuosit ja materiaalit herättävät niiden julkaisuhetkellä aina keskustelua, ja osa kokee haluavansa käyttää rahallisen edun itse valitsemiin tuotteisiin. 

Kela seuraa aktiivisesti trendejä ja kysyy perheiltä mielipidettä kuosivalinnoissa. Vuoden 2022 äitiyspakkauksen haalarin ja makuupussin kuosit ovatkin yleisön valitsemia.

Useat perheet miettivät äitiyspakkauksen tuotteiden laskennallista arvoa, jos ne ostaisi täysin uutena kaupasta. Osalle äitiyspakkauksessa tärkeintä on perinteet – omalle lapselle halutaan suomalainen innovaatio, joka on ollut kaikkien äitien saatavilla jo vuodesta 1949.

Äitiyspakkauksesta löytyy myös kotimaisia Vuokkoset-terveyssiteitä. Vuokkoset ja Muumi Baby -vaipat ovat Delipap Oy:n tuotteita, vaipat valmistetaan Suomen ainoassa vaippatehtaassa Tammisaaressa ja kuukautissuojat Veikkolassa jo yli 40 vuoden kokemuksella.

Äiti ja vauva

Monikkoperheiden edut

Jos perheeseen on syntymässä kaksoset, perhe on oikeutettu kolmeen avustukseen eli esimerkiksi kahteen äitiyspakkaukseen ja yhteen rahalliseen tukeen. Kolmosia odottavat saavat kuusi avustusta, jotka voivat olla omavalintainen yhdistelmä pakkauksia tai rahaa.

*Vuoden 2020 äitiyspakkauksessa oli 43 tuotetta, määrä vaihtelee hieman vuosittain.

 

Lähteet: Kela ja Finnwatch

 

Teemat

Kaikki teematPäiväkotiVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Päiväkoti

Onnistunut päiväkodin aloitus: Vinkkejä ja neuvoja sujuvaan siirtymään

Siirtyminen päiväkotiin on merkittävä virstanpylväs sekä lapselle että vanhemmille. Tämä uusi luku voi herättää monenlaisia tunteita: jännitystä, odotusta ja ehkä jopa pientä huolta. Onnistunut päiväkodin aloitus luo vankan pohjan lapsen...
Lue lisää

Vaippapakkaus vauvansängyssä

Raskaus

Raskaus ja lentomatkat: Mitä odottavien äitien tulisi tietää?

Raskaus on ihanaa ja jännittävää aikaa, joka tuo mukanaan paljon suunnittelua ja valmistautumista. Tämä ajanjakso voi herättää myös kysymyksiä matkustamisesta. Lentäminen raskaana ollessa voi olla turvallista ja mukavaa, kunhan huomio...
Lue lisää

Vauva ja äiti

Vauvan ravinto

Ensimmäiset askeleet kohti kiinteitä: Opas vauvan ruokavalion laajentamiseen

Kun vanhemmat alkavat tarjota vauvalleen ensimmäisiä kiinteitä ruokia, he yleensä tuntevat sekä jännitystä että epävarmuutta. Tämä vaihe on merkittävä sekä lapsen kasvun että perheen yhteisten aterioiden kannalta. Jotta siirtyminen sujuisi...
Lue lisää