Kotisynnytys – mitä kaikkea se voi tarkoittaa?

Muumi Baby - Odottava äiti

Jokaisella odottavalla äidillä on lakisääteinen oikeus päättää itse missä haluaa synnyttää, mutta joskus synnytys tapahtuu niin yllättäen, ettei kotoa ehdi synnytyslaitokselle.

Mitä suunniteltu kotisynnytys tarkoittaa?

Suomessa yli 99% synnytyksistä tapahtuu sairaalassa ja loput joko matkalla sairaalaan tai kotona. Ajatus kotisynnytyksestä voi kypsyä perheelle, jos heillä on traumaattinen kokemus sairaalasynnytyksestä tai toive siitä, että lapsi syntyy suoraan omaan kotiin, ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. 

Kotisynnytyksessä on mukana yksi tai kaksi kätilöä, joihin perhe on luonut tiiviin suhteen jo raskausaikana. Kätilöiden etsiminen, palkkiot ja kaikki synnytyksessä käytettävät välineet ovat joko perheen tai kotikätilöiden vastuulla, eikä niihin saa taloudellista tukea. 

Joskus perheen tukena on raskauden aikana ja synnytyksessä doula eli henkilö, joka keskittyy tukemaan äitiä fyysisesti, henkisesti ja tiedollisesti. Doula ei ole suojattu ammattinimike, mutta useat doulat käyvät koulutuksen ja serfioivat itsensä. Doula ei tee koskaan lääketieteellisiä toimenpiteitä vaan keskittyy synnyttäjän tsemppaamiseen ja valmentamiseen muilla keinoin. Doulan lisäksi kotisynnytyksessä täytyy olla kätilö.

Kotisynnytystä tai sen suunnittelemista ei THL:n virallisen äitiysneuvolaoppaan mukaan suositella, vaan synnyttämään tulisi lähteä ensisijaisesti sairaalaan. Suositukset perustuvat siihen, että sairaalassa on valmiudet auttaa synnyttävää äitiä ja vauvaa mahdollisissa komplikaatioissa.

Mikäli perhe päättää valita kotisynnytyksen, suositellaan, että äiti on perusterve uudelleensynnyttäjä, eikä vauva ole perätilassa. Hyvin mennyt raskaus ei aina tarkoita helppoa synnytystä, mutta kotisynnytykseen on paremmat edellytykset, jos raskaus on sujunut normaalisti. Mikäli synnytys käynnistyy ennenaikaisesti tai yli kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen, äidin tulisi hakeutua sairaalaan synnyttämään. Monikkoraskauksia ei suositella synnytettävän kotona.

Lääkkeetön kivunlievitys kotisynnytyksessä

Kotisynnytyksessä on mahdollista käyttää erilaisia lääkkeettömiä vaihtoehtoja lievittää kipuja. On tavallista, että äitiä varten tuodaan synnytysallas tai äiti rentouttaa kehoa lämpimässä suihkussa omassa kylpyhuoneessa. Äidin on mahdollista turvautua myös akupunktioon, hierontaan tai TENS-laitteeseen – mikä vain auttaa äitiä edistämään synnytystä turvallisesti.

Useat äidit perustelevat valintaa synnyttää kotona tutulla ympäristöllä ja läheisellä suhteella omaan kätilöön, joiden koetaan tukevan kehon oman kivunlievitysjärjestelmän toimimista optimaalisesti. Odotetusti ja onnistuneesti sujuneen kotisynnytyksen jälkeen kätilö käy tarkastamassa perheen voinnin useampana päivänä.

THL suosittelee, että kotisynnytys tehdään alle 20 minuutin siirtymämatkan päässä lähimmästä sairaalasta, jotta äiti ja vauva saavat tarvittaessa avun nopeasti. THL:n mukaan kotisynnyttäjä tai vastasyntynyt siirtyy sairaalaan 12% tapauksista.

Muumi Baby - Odottavat vanhemmat

Yllättävä kotisynnytys

Joskus synnytys käynnistyy yllättäen ja etenee nopeasti. Näin kävi espoolaisen Hannan perheessä, jossa kolmas lapsi syntyi perheen omakotitalon kylpyhuoneeseen. “Synnytys käynnistyi pari viikkoa ennen laskettua aikaa täysin yllättäen. Olin käymässä nukkumaan kun tunsin supistuksia, joiden voimasta kävin hetkeksi pitkälleni. Pienen lepäilyhetken jälkeen nousin vessaan, jolloin lapsivesi valahti makuuhuoneemme lattialle ja tajusin, että vauvan päälaki tuntuu jo. Huusin miestäni apuun ja hän soitti heti hätäkeskukseen. Ambulanssi ei ehtinyt paikalle ajoissa, mutta saimme tarvittavat neuvot puhelimitse. Ehdin ponnistaa kahdesti kun vauva jo syntyikin isänsä syliin”, Hanna muistelee.

“Vanhempani olivat meillä tuolloin yökylässä ja äitini heräsi myös auttamaan synnytyksessä. Vauva ei parkaissut tullessaan maailmaan ja hätäkeskus neuvoi puhkaisemaan sikiöpussin, joka peitti vielä vauvan pään. Äitini hoiti homman ja vauva päästi elämää täynnä olevan karjaisun. Istukka tuli ulos yhdellä ponnistuksella vaivatta”, Hanna kertoo.

Koko yllättävää tilannetta Hanna muistelee lämmöllä: “Ambulanssimiehet onnittelivat meidän koko perhettä heti saapuessaan. Tarkistettuaan meidän molempien kunnon pääsimme ambulanssikyydillä Jorvin sairaalaan saamaan jälkihoitoa kaikessa rauhassa. Jälkikäteen ajattelen, että luonto ohjasi tilannetta ja kaikki tuntui hyvin luonnolliselta ja vaivattomalta.”

Lähde: THL

Teemat

Kaikki teematVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

vauva nukkuu

Vauvan uni

Miksi 1-vuotiaalle tulee unitaantuma ja miten siihen tulisi suhtautua?

Vanhempana saatat huomata, että 1-vuotiaan lapsesi unirytmi muuttuu yllättäen. Tätä muutosta kutsutaan unitaantumaksi, joka tunnetaan myös nimellä uniregressio, ja se voi olla sekä lapselle että vanhemmille hämmentävä ja uuvuttava kokemus....
Lue lisää

Pieni lapsi

Vauvan uni

Mistä vauvan tai pienen lapsen unitaantumassa oikein on kysymys?

Vauvan unitaantuma on ilmiö, joka koskettaa monia vanhempia, mutta sen syitä ja vaikutuksia ei aina ymmärretä täysin. Tässä artikkelissa selvitetään, mistä vauvan unitaantumassa on kyse, mitkä ovat sen tunnusmerkit ja...
Lue lisää

Vauva 8kk

Vauvan uni

Miten 8kk ikäisen vauvan unitaantumaan kannattaa reagoida?

Vanhemmuus tuo tullessaan monia haasteita, ja yksi merkittävimmistä on vauvan unirytmin hallinta. Jokainen lapsi on yksilöllinen, ja unentarpeet muuttuvat lapsen kasvaessa. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti kahdeksan kuukauden ikäisen vauvan unitaantumaan...
Lue lisää