Näin teet kodista lapsiturvallisen – lue viisi vinkkiä

Muumi Baby taapero

Kodin turvallisuus tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun perheen lapset oppivat liikkumaan. Kodin kaikki huoneet on hyvä käydä läpi lapsen perspektiivistä eli aluksi lattiatasosta, ja sen jälkeen miettiä, mihin pienet sormet yltävät kun lapsi oppii seisomaan, kävelemään ja kiipeilemään. 

Kokosimme viiden vinkkikokonaisuuden listan, jotka huomioimalla koti on turvallinen myös perheen pienimmille.

 

1. Kodin kemikaalit, lääkkeet ja muut vaaralliset aineet piiloon

Lapset ovat loputtoman uteliaita. Kiinnostuksen saattaa herättää värikkäät pesuainepullot, kolisevat lääkepurkit ja helisevät tulitikkurasiat. Monet aikuisen silmään arkiset asiat voivatkin olla riski perheen pienimmille.

Kodin pesuaineet ja muut kemikaalit, kuten öljyt, rasvat ja liuottimet, tuleekin laittaa mahdollisimman korkealle, mieluiten suljetun oven taakse. Osassa purkeista on lapsiturvalliset korkit, mutta riskien minimoimiseksi, ne on syytä laittaa lapsille saavuttamattomaan paikkaan.

Myös lääkkeet tulee jemmata lukittavaan lääkekaappiin, etteivät ne päädy vääriin käsiin. Muistathan piilottaa myös mahdolliset hyönteismyrkyt, nuuskapurkit, savukeaskit, paristot, magneetit, alkoholin ja kaikki tulentekovälineet.

 

2. Keittiö turvalliseksi perheen pienimmille kokeille

Keittiö on usein kodin riskialttein paikka. Kuumeneva liesi, terävät veitset ja lukuisat sähkölaitteet houkuttelevat pienet kokit paikalle, joten keittiöturvallisuutta kannattaa pohtia kriittisesti.

Lapsille on syytä opettaa jo varhain, että liesi, uuni, sekä kahvin- ja vedenkeittimet voivat olla kuumia, eikä niihin saa koskea. Pieniltä lapsilta tulisi myös kieltää uunin ja lieden nappien sormeilu, sekä uunin luukun avaaminen, jotta suuremmilta vahingoilta vältyttäisiin. Vanhempiin liesiin on saatavilla suojia, jotka estävät sen käytön täysin. Tarkastathan myös, että uunin luukussa on lapsilukko ja luukun lasi on lämpösuojattu.

Yksikätinen kokkailu on varmasti monelle vanhemmalle tuttua. Kuuman lieden ääressä on hyvä huomioida, ettei kuumia roiskeita pääse lentämään liedeltä vauvan päälle mikäli hän on sylissäsi tai lattialla lieden lähettyvillä. Muistathan myös kääntää kattiloiden kahvat kohti seinää, ettei lapsi pääse tarraamaan niihin ja kaatamaan kuumaa ruokaa tai kiehuvaa vettä päälleen.

Keittiön laatikoihin on saatavilla turvasulkimia, jotka estävät laatikoiden avautumisen. Kaikki terävät esineet, on kuitenkin hyvä pitää mahdollisimman korkealla. Keittiön sisustuksessa kannattaa myös huomioida, ettei lapsi pääse tuolien ja pöydän kautta kiipeilemään korkeille tasoille.

 

3. Kiinnitä huomiota tukeviin huonekaluihin ja teräviin kulmiin

Hoitopöytä on vaippaikäisellä jatkuvasti kovassa käytössä. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että pöytä on tukeva, eikä sen lähellä ole vauvalle vaarallisia esineitä, joihin tarrata tai viedä suuhun. Lasta ei koskaan saa jättää hoitopöydälle ilman valvontaa. Pöydän säilytysratkaisut ja toiminnallisuus tuleekin suunnitella niin, että kaikki on aikuiselle helposti saatavilla ja ergonomisella korkeudella.

Lapsen syöttötuolin tulee olla tukeva ja turvallinen, eikä lapsi saa päästä siinä omin avuin seisomaan ilman valvovaa silmää. Syöttötuolin pitää olla lapsen koolle sopiva, jotta lapsi pysyy tukevasti istumassa pöydän ääressä. Mikäli kodissa on portaat, suositeltavaa olisi käyttää turvaportteja niin ylhäällä kuin alhaalla. Pöytien ja kaapistojen terävät kulmat kannattaa suojata, ettei pieni otsa kopsahda niihin ikävästi kävelyharjoitusten yhteydessä.

Jaloilla seisovat lipastot on hyvä kiinnittää myös seinään, ettei ne pääse kaatumaan lapsen päälle leikkien yhteydessä. Matalien lipastojen päälle ei kannata laittaa painavia maljakoita, pöytävalaisimia tai kirjapinoja, sillä pudotessaan ne voivat osua kipeästi lapsen päähän.

 

4. Pistorasiat, huonekasvit ja palohälytin – muistathan myös nämä perusasiat

Koska viimeksi tarkistit kodin palohälyttimien toimivuuden? Pelastuslain mukaan palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 m² kohti sekä vähintään yksi jokaisessa kerroksessa. Tiesitkö, että osa suosituista huonekasveista voi olla myrkyllisiä? Nostathan siis kodin viherkasvit pieniltä suojaan, ettei houkutus kasvien lehtien tai mullan maisteluun kasva liian suureksi. Mikäli perheessä on kotieläimiä, lapsille kannattaa alusta saakka opettaa, että kipot ovat vain lemmikille tai vaihtoehtoisesti nostaa ne pois maasta kun lemmikkieläin ei ruokaile.

Kodin sähkölaitteiden johdot kannattaa asettaa niin, että pienet sormet eivät pääse niihin käsiksi. Mikäli kodissanne on pöytävalaisimia matalien tasojen, yöpöytien tai kaappien päällä, kannattaa huomioida, ettei johdoista tarraamalla pääse vetämään valaisinta lattialle pienen tutkijan päälle. Pistorasiat on hyvä peittää pistorasiasuojuksilla. Ikkunoissa suositeltavaa on olla putoamisen estävät pidikkeet ja parvekkeen oven tulee olla kiinni aina kun sitä ei käytetä.

Kylpyleikkejä tulee aina olla vahtimassa aikuinen, eikä lasta saa jättää koskaan yksin edes vähän täytettyyn ammeeseen. Myös amme ja siivousämpärit kannattaa tyhjentää aina heti käytön jälkeen.

5. Pienet lelut, tekstiilit ja muovipussit

Isompien sisarusten lelut ja leikit kiinnostavat varmasti myös perheen pienimpiä. Lattialla lojuvat legot, figuurit tai pelinappulat voivat suuhun joutuessaan aiheuttaa tukehtumisvaaran. Pehmolelujen ja lemmikkieläinten lelujen kunto kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti, jottei esimerkiksi lelujen sisällä oleva vanu pääse pienten sormien kautta suuhun.

Pitkänmalliset tekstiilit, kuten sukkahousut, kaulaliinat, vyöt tai vyölaukut voivat kietoutua taaperon kaulan ympärille helposti. Myös muovikassit aiheuttavat tukehtumisvaaran, joten ne kannattaa säilyttää paikassa, josta pieni lapsi ei saa niitä käsiinsä.

 

Puuttuuko listasta mielestäsi jokin tärkeä asia? Kerro meille omat vinkkisi, jaamme saadut kodin turvallisuusvinkit somekanavillamme!

Teemat

Kaikki teematPäiväkotiVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Vauva

Vauvan kanssa matkustaminen: Parhaat vinkit sujuvaan reissuun

Monet vanhemmat saattavat kokea jännitystä ja stressiä matkustamisesta vauvan kanssa, mutta tämä kokemus voi olla koko perheelle ikimuistoinen ja erityisen antoisa. Matkustamisen ei tarvitse olla stressaavaa, kunhan suunnittelet ja valmistaudut...
Lue lisää

Päiväkoti

Onnistunut päiväkodin aloitus: Vinkkejä ja neuvoja sujuvaan siirtymään

Siirtyminen päiväkotiin on merkittävä virstanpylväs sekä lapselle että vanhemmille. Tämä uusi luku voi herättää monenlaisia tunteita: jännitystä, odotusta ja ehkä jopa pientä huolta. Onnistunut päiväkodin aloitus luo vankan pohjan lapsen...
Lue lisää

Vaippapakkaus vauvansängyssä

Raskaus

Raskaus ja lentomatkat: Mitä odottavien äitien tulisi tietää?

Raskaus on ihanaa ja jännittävää aikaa, joka tuo mukanaan paljon suunnittelua ja valmistautumista. Tämä ajanjakso voi herättää myös kysymyksiä matkustamisesta. Lentäminen raskaana ollessa voi olla turvallista ja mukavaa, kunhan huomio...
Lue lisää