Näin vähennät kemikaalikuormaa arjessa

Äiti ja vauva

Erilaiset kemikaalit kuuluvat väistämättä osaksi jokaisen perheen arkea – oikein käytettynä ne ovat hyödyllisiä ja vaarattomia. On myös ympäristölle ja terveydelle vaarallisia kemikaaleja, joita tulisi ehdottomasti välttää. Koostimme helpon muistilistan, jonka avulla käydä läpi oman kodin kemikaaleja kriittisin silmin.

Siivouskaappi suurennuslasin alle

Siisti ja puhdas koti ei kaipaa lukuisia erilaisia puhdistusaineita. Valitsemalla oikeat tuotteet vähennät purkkien määrää siivouskaapissa ja helpotat kodin kemikaalikuormaa. Kodin siisteyttä ylläpitäessä on tärkeintä säännöllinen perussiivous. Näin pinttynyttä likaa ei pääse kertymään – eli et myöskään tarvitse vahvoja tehopesuaineita. 

Usein kodin siivouksessa riittää pelkkä vesi, mieto pesuaine ja hyvä mikrokuituliina. Siivousaineita valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota ympäristömerkkeihin. Erityisesti allergiaperheissä kannattaa valita aina hajusteeton pesuaine ja välttää suihkutettavia tuotteita.

Näillä neljällä perustuotteella pidät kodin puhtaana:

  1. Neutraali puhdistusaine, kuten käsiastianpesuaine, jota voi käyttää monipuolisesti koko kodin siivoamiseen. Sopii myös rasvatahroille.
  2. Heikosti emäksinen yleispuhdistusaine
  3. Hapan puhdistusaine, joka tehoaa kylpyhuoneen kalkkisaostumiin
  4. WC:n puhdistusaine

Monia tuotteita mainostetaan niiden antibakteerisilla ominaisuuksilla, mutta usein ne kuormittavat eniten ympäristöä ja voivat olla haitaksi terveydelle. Muistathan, ettei mitään aineita saa jättää lasten tai lemmikkien ulottuville, ja purkit tulee aina sulkea huolellisesti.

Kemikaalit lastentarvikkeissa

Lastentarvikkeissa ja -leluissa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaleihin – mistä tuotteet on valmistettu ja milloin ne on tehty. Viimeisten vuosikymmenien aikana on saatu lukuisia tutkimustuloksia, joiden valossa on säännelty esimerkiksi muovissa käytettäviä liuottimia. Vaikka tuntuisi ihanalta ajatukselta antaa lapsen leikkiä omilla vanhoilla leluilla, tulisi ne käydä kriittisesti läpi, jotta ne varmasti vastaavat nykyisiä suosituksia. Sama pätee myös maalattuihin puuleluihin – vanha rapiseva maalipinta voi helposti mennä taaperon suuhun, eikä se ole hyväksi lapsen terveydelle.

Lasten astioita ja tuttipulloja valmistetaan usein muovista ja pakkauksista kannattaakin tarkistaa, etteivät ne sisällä haitallisia ftalaatteja. Vauvan ruokaa lämmittäessä olisi hyvä käyttää värittömiä keraamisia tai lasisia astioita ja ehjiä paistinpannuja. Myös tuttipullon voi vaihtaa lasiseen versioon, jonka suojana on silikonikuori.

Muumi Baby -vaipat ovat turvallinen valinta lapsellesi. Vaipat valmistetaan puhtaista ja turvallisista raaka-aineista, eikä niissä käytetä turhia kemikaaleja, kuten hajusteita tai rasvoja.

Tarkasti valittua kosmetiikkaa

Kosmetiikkatuotteita on meikkien, kynsilakan ja hiustenhoitotuotteiden lisäksi myös koko perheen vartalopuhdistusaineet ja -voiteet. Tuotteiden valinta kannattaa aloittaa tutkimalla niiden ainesosalistaa. Nyrkkisääntönä on, mitä vähemmän ainesosia, sen parempi. Pakkauksissa tulisi huomioida myös ympäristömerkit, sekä Allergia-, iho- ja astmaliiton tunnus.

Erityisesti pienille lapsille kannattaa valita hajusteettomia tuotteita, ja käyttää esimerkiksi aurinkosuojaa ainoastaan voiteena aeorosolin sijaan, sillä se voi ärsyttää hengitysteitä. Nestemäinen saippua kannattaa vaihtaa palasaippuaan, joka sisältää usein vähemmän säilöntäaineita. Vauvan ihon puhdistukseen riittää pelkkä vesi. Mikäli mahdollista, suosi aina uudelleentäytettäviä pakkauksia, jolloin vähennät niistä syntyvää jätekuormaa. Muistathan myös, että kaikki pesuaineet tulee pestä huolellisesti pois ihosta ja hiuksista.

Luonnonkosmetiikkaa löytyy lähes kaikista hyvin varustelluista tavarataloista. Tutustumalla vaihtoehtoihin, löydät uudet ympäristöystävällisemmät tuotteet koko perheelle.

 

Lähde: Martat.fi

Teemat

Kaikki teematPäiväkotiVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Päiväkoti

Onnistunut päiväkodin aloitus: Vinkkejä ja neuvoja sujuvaan siirtymään

Siirtyminen päiväkotiin on merkittävä virstanpylväs sekä lapselle että vanhemmille. Tämä uusi luku voi herättää monenlaisia tunteita: jännitystä, odotusta ja ehkä jopa pientä huolta. Onnistunut päiväkodin aloitus luo vankan pohjan lapsen...
Lue lisää

Vaippapakkaus vauvansängyssä

Raskaus

Raskaus ja lentomatkat: Mitä odottavien äitien tulisi tietää?

Raskaus on ihanaa ja jännittävää aikaa, joka tuo mukanaan paljon suunnittelua ja valmistautumista. Tämä ajanjakso voi herättää myös kysymyksiä matkustamisesta. Lentäminen raskaana ollessa voi olla turvallista ja mukavaa, kunhan huomio...
Lue lisää

Vauva ja äiti

Vauvan ravinto

Ensimmäiset askeleet kohti kiinteitä: Opas vauvan ruokavalion laajentamiseen

Kun vanhemmat alkavat tarjota vauvalleen ensimmäisiä kiinteitä ruokia, he yleensä tuntevat sekä jännitystä että epävarmuutta. Tämä vaihe on merkittävä sekä lapsen kasvun että perheen yhteisten aterioiden kannalta. Jotta siirtyminen sujuisi...
Lue lisää