Miksi salmiakkia ei kannata syödä raskaana?

Salmiakki raskaana

Raskauden aikana on todella tärkeää kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon. Monet suomalaiset rakastavat salmiakkia, ja se voi olla monen odottavan vanhemman suosikkiherkku. On kuitenkin tärkeää tietää, että salmiakki sisältää ammoniumkloridia ja runsaasti sokeria, mikä voi aiheuttaa riskejä sekä äidille että sikiölle. Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi salmiakin syöminen raskauden aikana voi olla huono ajatus ja mitä terveysvaikutuksia siihen liittyy.

 

Salmiakin sisältämät ainesosat ja niiden vaikutus raskauteen

Salmiakki, joka on monien suomalaisten suosikkiherkku, sisältää ainesosia, jotka voivat vaikuttaa raskauteen. Salmiakin pääraaka-aine on ammoniumkloridi, mutta siihen lisätään usein myös lakritsia. Ja on huomioitu, että lakritsi saattaa olla yhteydessä terveysongelmiin raskauden aikana. Lakritsi ja salmiakki sisältävät molemmat ainesosaa nimeltä glykyrritsiini, jolla näyttäisi olevan vaikutuksia raskauden aikana. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yli 250 milligramman glykyrritsiini annoksen nauttiminen päivittäin raskauden aikana voi aiheuttaa ongelmia sikiön kehitykselle. Glykyrritsiini vaikuttaa kortisolin aineenvaihduntaan, mikä voi vuorostaan vaikuttaa sikiön kehitykseen. Siksi onkin tärkeää ymmärtää salmiakin sisältämät ainesosat ja niiden mahdolliset vaikutukset raskauden kulkuun ennen herkun nauttimista.

Lue myös raskauspahoinvointiin jakamamme vinkit täältä!

 

Lakritsin glykyrritsiini ja sen mahdolliset haitat sikiön kehitykselle

Lakritsin glykyrritsiini on tärkeä ainesosa salmiakille, mutta se voi aiheuttaa haittaa raskauden aikana. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suuret päivittäiset glykyrritsiiniannokset, erityisesti yli 500 milligrammaa, voivat olla yhteydessä sikiön kehityksen ongelmiin ja raskausajan komplikaatioihin. Glykyrritsiini vaikuttaa kortisolin aineenvaihduntaan, mikä voi nostaa kortisolitasoja sekä äidissä että sikiössä. Kortisoli on stressihormoni, joka voi vaikuttaa haitallisesti neurologiseen kehitykseen. Lisäksi suuret glykyrritsiiniannokset voivat vaikuttaa negatiivisesti istukan toimintaan, estämällä tietyn entsyymin toimintaa, joka normaalisti suojaa sikiötä äidin hormonitasojen muutoksilta. Tämä voi altistaa sikiön stressihormonille, mikä puolestaan saattaa johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai alhaiseen syntymäpainoon. Raskaana olevien tulisi siksi välttää liiallista salmiakin tai lakritsin syömistä.

 

Verenpainetaudin riski ja salmiakin vaikutus verenpaineeseen

Salmiakki on myös tunnettu sen mahdollisesta vaikutuksesta verenpaineeseen. Ainesosa nimeltään glykyrritsiini, jota löytyy sekä lakritsista että salmiakista, voi nostaa verenpainetta. Kun verenpaine nousee, sydämen on pumpattava kovemmin, mikä voi johtaa verenpainetautiin. Tämä on erityisen haitallista raskaana oleville, koska heidän elimistönsä on jo valmiiksi kovilla sikiön kasvun ja kehityksen vuoksi. Korkea verenpaine raskauden aikana voikin johtaa komplikaatioihin, kuten pre-eklampsiaan, joka voi olla vakava sekä äidille että vauvalle. Lisäksi on tutkittu, että korkea verenpaine raskauden aikana voi lisätä lapsen riskiä sairastua korkeaan verenpaineeseen ja sydänsairauksiin myöhemmässä elämässä. Siksi raskaana olevia suositellaan välttämään salmiakkia ja lakritsia.

 

Salmiakin yhteys turvotukseen ja nesteen kertymiseen

Salmiakki voi myös liittyä turvotukseen ja nesteen kertymiseen elimistössä. Tämä johtuu jälleen glykyrritsiinista, joka estää kehoa poistamasta suolaa normaalisti. Suolan pidättyminen kehossa voi johtaa nesteen kertymiseen ja turvotukseen, erityisesti jaloissa ja nilkoissa. Raskaana olevat naiset ovat jo valmiiksi alttiimpia turvotukselle hormonaalisen toiminnan ja kasvavan kohdun aiheuttaman paineen vuoksi. Salmiakin nauttiminen saattaa siis pahentaa tätä tilaa. Lisäksi turvotus saattaa olla merkki pre-eklampsiasta, vakavasta tilasta, joka aiheuttaa korkean verenpaineen ja voi vahingoittaa useita elimiä. Siksi, vaikka turvotus on raskauden normaali seuraus, on tärkeää seurata sen tasoa ja välttää sellaisia ruoka-aineita kuten salmiakkia, jotka voivat pahentaa tilannetta.

 

Raskausajan herkän hormonitasapainon häiriintyminen salmiakin seurauksena

Raskaus on aika, jolloin naisen kehon hormonitasapaino muuttuu merkittävästi. Tämä tasapaino on korvaamattoman tärkeä sikiön kasvun ja kehityksen kannalta. Salmiakissa ja lakritsissa esiintyvä aine glykyrritsiini voi häiritä tätä tasapainoa. Glykyrritsiini estää kortisolin muuttumista inaktiiviseksi, mikä johtaa hormonin liikakertymiseen kehoon. Tämä voi aiheuttaa kohonneen verenpaineen ja turvotuksen, jotka ovat haitallisia sekä äidille että sikiölle. Erityisesti korkea kortisolitaso raskauden aikana on yhdistetty ennenaikaiseen synnytykseen ja matalaan syntymäpainoon. Siksi on tärkeää välttää liiallista salmiakin tai lakritsin nauttimista raskauden aikana ja näin varjella kehon herkkää hormonitasapainoa.

 

Vaihtoehtoiset makeiset raskaana oleville – terveellisempiä herkkuhetkiä

Vaikka salmiakin ja lakritsin välttäminen raskauden aikana voi tuntua vaikealta, onneksi on olemassa monia vaihtoehtoisia makeisia, jotka ovat terveellisiä äidille ja sikiölle. Hedelmäperäiset makeiset, kuten kuivatut hedelmät tai kotitekoiset hedelmäpohjaiset smoothiet, voivat olla hyvä valinta. Ne sisältävät vitamiineja ja kuituja ilman salmiakin tai lakritsin mahdollisia terveyshaittoja. Myös pähkinä- ja siemenpohjaiset herkut, kuten esimerkiksi pähkinäsuklaa voi olla hyvä valinta. Se tarjoaa terveellisiä rasvoja, proteiinia ja kuitua. Toinen makea ja terveellinen vaihtoehto on tumma suklaa, joka sisältää vähän sokeria mutta runsaasti antioksidantteja ja voi jopa auttaa alentamaan verenpainetta. On kuitenkin tärkeää muistaa nauttia kaikkia makeisia kohtuudella, koska liiallinen sokerin saanti voi johtaa liikakilojen kertymiseen ja muihin terveysongelmiin.

 

Tunnista salmiakkia sisältävät tuotteet ja niiden merkinnät

Yksi tärkeä tapa vähentää salmiakin ja lakritsin saantia raskauden aikana on oppia tunnistamaan näitä ainesosia sisältävät tuotteet. Vaikka salmiakki ja lakritsi ovat helposti havaittavissa joissakin tuotteissa, kuten salmiakkikarkeissa tai lakritsinmakuisissa makeisissa, ne voivat olla piilossa monissa muissa elintarvikkeissa. Glykyrritsiinin läsnäolo on yleensä merkitty selvästi elintarvikkeiden ainesosaluetteloon. Sitä voi löytyä nimillä “lakritsiuute”, “lakritsijuuriuute” tai “lakritsijuuri”, tai nimillä “glykyrritsiini” tai “glykyrritsiinihappo”. Jotkut tuotteet, kuten teet ja alkoholittomat juomat, voivat myös sisältää salmiakkia tai lakritsia. Siksi on tärkeää tutkia huolellisesti tuotteiden ainesosaluettelot ja välttää niitä, jotka sisältävät näitä ainesosia, erityisesti raskauden aikana.

 

Raskaana olevien kokemuksia: Salmiakin himo ja vinkkejä mielitekojen hallintaan

Vaikka salmiakin välttäminen raskauden aikana on suositeltavaa, todellisuus voi olla monille odottaville äideille haastava, sillä mieliteot ovat yleisiä raskauden aikana. Monet raskaana olevat naiset jakavat kokemuksiaan salmiakin himosta: toiset kertovat onnistuneensa välttämään salmiakkia koko raskauden ajan, kun taas toiset tunnustavat sortuneensa herkkuun aika ajoin. On tärkeää muistaa, että satunnainen salmiakin nauttiminen on sallittua, mutta liiallinen kulutus voi olla haitallista. Jos kamppailet salmiakin himon kanssa, voit kokeilla vaihtoehtoisia makeisia tai suolan makuun liittyviä herkkuja, kuten suolapähkinöitä tai oliiveja, jotka saattavat tyydyttää samanlaisen mieliteon. Joihinkin mielitekoihin voi auttaa myös runsas vedenjuonti tai hampaiden harjaaminen. Muista, että voit aina kääntyä lääkärin tai ravitsemusterapeutin puoleen avun ja tuen saamiseksi.

Teemat

Kaikki teematVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Vauva ja äiti

Vauvan ravinto

Ensimmäiset askeleet kohti kiinteitä: Opas vauvan ruokavalion laajentamiseen

Kun vanhemmat alkavat tarjota vauvalleen ensimmäisiä kiinteitä ruokia, he yleensä tuntevat sekä jännitystä että epävarmuutta. Tämä vaihe on merkittävä sekä lapsen kasvun että perheen yhteisten aterioiden kannalta. Jotta siirtyminen sujuisi...
Lue lisää

Äiti ja vauva metsäretkellä

Vauva

Vinkit vauvan pukemiseen keväällä: Miten varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin?

Kevät tuo tullessaan aurinkoa ja lämpöä, mutta myös arvaamattomat sääolosuhteet. Vauvan pukeminen keväällä voi olla haastavaa, kun aamun viileydestä siirrytään nopeasti päivän lämpöön. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä, jotka auttavat...
Lue lisää

Tuleva äiti maksaa sohvalla

Raskaus

Raskaus ja närästys: Vinkkejä yleisen vaivan hallintaan

Raskaus on ihmeellinen aika elämässä, mutta samalla se voi tuoda mukanaan haasteita, joista närästys on yksi yleisimmistä. Monet odottavat äidit kärsivät närästyksestä, joka aiheuttaa polttelua rinnan alueella ja epämiellyttävää happaman...
Lue lisää