Tärkeät mikrobit lapsen iholla vahvistavat luontoyhteyttä

MoiForest

Suomalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että vahva luontoyhteys suojaa lasta allergioilta ja immuunivälitteisiltä sairauksilta. Asuessaan nykyisenlaisissa kaupunkimaisissa ympäristöissä, lapset eivät saa enää yhtä paljon tärkeää kontaktia luonnon hyvää tekeviin mikrobeihin kuin muutama sukupolvi sitten. Lue miten luontoyhteyttä ja lapsen mikrobiomia voi vahvistaa jo ensimmäisistä elinvuosista alkaen.

80- ja 90-luvuilla opetettiin, että puhtaus ja hygieenisyys ovat terveyden perusta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että liian steriili ympäristö altistaa lapsia helpommin erilaisille allergioille ja tulehdusperäisille sairauksille. Suomalaisten yliopistojen tekemissä tutkimuksissa esimerkiksi karjatilojen ja metsän maaperän mikrobien on todettu vahvistavan ihmisen luontoyhteyttä ja immuunipuolustusta. Kun varhaislapsuudessa saa riittävästi kontaktia ihon, suoliston ja hengitysteiden kautta immuunipuolustusta harjoittaviin mikrobeihin, eivät allergiat, diabetes tai erilaiset suolistosairaudet pääse niin helposti puhkeamaan.

Miten ympäristön mikrobit viestivät meille?

Ihmisen ihossa ja limakalvoilla sijaitsevat immuunireseptorit (TLR) keräävät informaatiota ympäristöstä tunnistamalla mikrobien proteiinirakenteita ja signaloivat immuunijärjestelmälle, kuinka kussakin ympäristössä tulee toimia. Kun lapsen iho ja limakalvot saavat jatkuvasti kontaktia vaarattomiin luonnonvaraisissa ympäristöissä eläviin mikrobeihin, niin immuunipuolustus oppii tunnistamaan erilaisia asioita oikein ja erottamaan todelliset vaaratekijät esimerkiksi siitepölystä tai kehon omista soluista. Jos tärkeä kontakti suojaaviin mikrobeihin jää puuttumaan, immuunipuolustus alkaa taistella vääriä asioita vastaan tunnistaessaan ne uhkaksi. Näin kehittyy esimerkiksi siitepöly- tai eläinallergia tai muu immuunivälitteinen sairaus. Koska iho toimii tärkeänä immuunipuolustuksen tunnistuskudoksena, kannattaa myös lapsen ihonhoidossa tehdä valintoja, jotka tukevat ihon mikrobistoa.

Helppoja vinkkejä luontoyhteyden ja ihon mikrobiomin tukemiseen:

  • Vältä voimakkaita pesuaineita iholla ja pyykinpesussa. Lapsen iholle riittää usein pelkkä vesipesu. Pyykinpesussa voi suosia esimerkiksi pesupähkinöitä.
  • Käy lapsen kanssa metsässä ja pieneläintiloilla aina kun mahdollista. Näin lapsi saa kontaktia hyviin mikrobeihin ja samalla nauttii myös muista luonnossa oleilun hyödyistä. Myös koira lemmikkieläimenä tuo hyödyllisiä mikrobeja kotiin.
  • Jos mahdollista, kasvata itse kasviksia tai vihanneksia ja anna taaperon olla mukana kasvimaatouhuissa.
  • Suosi hellävaraista luonnonkosmetiikkaa omalla ja lapsen iholla. Tutustu esimerkiksi Moi Forestin tuotteisiin, joihin on lisätty suomalaisten yliopistojen kehittämää mikrobiuutetta tukemaan ihon mikrobiomia ja vahvistamaan luontoyhteyttä. https://www.moiforest.com

Artikkelin kirjoittaja on kolmen lapsen äiti ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija Maria Varon. Maria toimii myös Moi Forest -tuotesarjan tuotesuunnittelijana.

Lue lisää luontoyhteyden hyödyistä ja biodiversiteettihypoteesistä: https://www.duodecimlehti.fi/duo13480

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointiEi kategoriaa

Viimeisimmät kirjoitukset

Raskausaika

Perhe, Raskausaika, Vanhemmuus, Ei kategoriaa

Synnytyksen vaiheet: miten synnytys etenee?

Synnytys on luonnollinen ja ainutlaatuinen kokemus, ja yksi elämän tärkeimmistä hetkistä. Parhaimmillaan se tuo mukanaan uuden elämän ja muuttaa perheen dynamiikkaa pysyvästi. Vaikka jokainen synnytys on erilainen, on hyvä tietää...
Lue lisää

MoiForest

Vieraileva kirjoittaja, Vastasyntynyt, Vauva, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Tärkeät mikrobit lapsen iholla vahvistavat luontoyhteyttä

Suomalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että vahva luontoyhteys suojaa lasta allergioilta ja immuunivälitteisiltä sairauksilta. Asuessaan nykyisenlaisissa kaupunkimaisissa ympäristöissä, lapset eivät saa enää yhtä paljon tärkeää kontaktia luonnon hyvää tekeviin mikrobeihin kuin...
Lue lisää

Äiti ja vauva

Perhe, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Näin vähennät kemikaalikuormaa arjessa

Erilaiset kemikaalit kuuluvat väistämättä osaksi jokaisen perheen arkea – oikein käytettynä ne ovat hyödyllisiä ja vaarattomia. On myös ympäristölle ja terveydelle vaarallisia kemikaaleja, joita tulisi ehdottomasti välttää. Koostimme helpon muistilistan,...
Lue lisää