Tuplasti äitiyslomalla – Heidin ja Lauran tarina

Muumi Baby Pride kaksi äitiä

Kun Heidi ja Laura rakastuivat muutama vuosi sitten oli molemmille ensi hetkestä lähtien selvää, että perhehaaveita lähdetään toteuttamaan yhdessä, kahden naisen voimin. Äitejä potkaisi tuplaonni, sillä pienokaisten ikäeroksi tulee neljä kuukautta ja äitiyslomaa vietetään yhdessä.

 

Kohti biologista äitiyttä

Vajaa nelikymppiset Heidi ja Laura ryhtyivät miettimään mahdollisia keinoja saada perheenlisäystä. Molemmilla naisilla oli vahva halu kokea biologinen äitiys ja sattumien kautta löytyi tuttu luovuttaja, jonka avulla ensin raskaaksi tuli Heidi ja neljä kuukautta sen jälkeen Laura.

Lapset ovat biologisia sisaruksia ja hedelmöitys tehtiin koti-inseminaatiolla – tuttavallisemmin muumimukitekniikalla. Koti-inseminaatio tarkoittaa sitä, että ovulaation aikaan siittiöt viedään emättimeen esimerkiksi ruiskun avulla. Pariskunta pohti myös yksityisiä klinikoita ja kunnallisen puolen mahdollisuutta, mutta tuttu luovuttaja löytyi melko helposti ja molemmat hedelmöittyvät nopeasti.

“Olisihan se ollut aikamoista, jos vauvat olisivat syntyneet samassa kuussa. Neljän kuukauden ikäero mahdollistaa sen, että voimme auttaa toisiamme vieläkin enemmän ja antaa juuri synnyttäneelle äidille rauhaa fyysiseen toipumiseen”, pariskunta kertoo.

 

Vertaistukea perhevalmennuksesta

Raskauksien aikana Laura ja Heidi kävivät Sateenkaariperheiden intensiivisen perhevalmennuskurssin, jonka merkitystä he eivät voi kyllin hehkuttaa: “Olemme todella tyytyväisiä kurssin sisältöön ja hyötyihin. Saimme vinkin valmennuksesta omasta neuvolasta ja voimme suositella sitä kaikille sateenkaariperheille ja kumppanuusvanhemmuudesta haaveileville. Oli tärkeää kuulla byrokratiaviidakosta, mikä kahden äidin perhettä odottaa ja saada ajantasaiset vinkit kunnallisten tahojen kanssa asiointiin”, Heidi kertoo.

Sateenkaariperheet ry on lastensuojelu- ja perhejärjestö, joka kouluttaa sosiaalityöntekijöitä ja virkailijoita, sekä toimii sateenkaariperheiden lasten, vanhempien ja perhettä suunnittelevien kontaktifoorumina, tukiryhmänä, oikeuksien puolustajana, palveluiden kehittäjänä, tiedontuottajana ja -välittäjänä sekä edunvalvojana. “Perhevalmennuksessa oli 15-20 perhettä, jotka olivat eri vaiheissa matkalla kohti vanhemmuutta. Valmennus on loistava paikka verkostoitua ja saada tukea”, Laura summaa.

 

Positiivista energiaa ja lähipiirin tuki

Molempien raskauksien ajan äidit ovat saaneet valtavasti tukea lähipiiriltä ja työpaikoilta. Suhtautuminen perheuutisiin on ollut positiivista ja kannustavaa. Erityisen tohkeissaan vauvoista ovat isovanhemmat ja lähipiirin kanssa vietettiin juuri ensimmäisen lapsen nimiäisiä rakkaudentäyteisissä tunnelmissa.

Laura ja Heidi ovat myös tutustuneet samassa tilanteessa olevan perheeseen, jolta he ovat saaneet kullanarvoisia vinkkejä muun muassa Kelan kanssa asiointiin. “Kun kerromme vauvoista lapsettomille, kuulemme ihastelevia huokauksia. Kun ikäerosta jutellaan muille perheellisille, on reaktio humoristisen kauhisteleva”, Laura ja Heidi nauravat.

Neuvoloista ei ole vielä saatavilla sukupuolineutraalia materiaalia, mutta lääkäreiden ja kätilöiden vastaanotto on alusta saakka ollut asiallinen ja ammattimainen, eikä kahden äidin perhettä ole kummasteltu negatiiviseen sävyyn. “Rohkaisemme kaikkia perheestä haaveilevia tutkimaan vaihtoehtoja ennakkoluulottomasti. Meidän matka äideiksi on sujunut hyvin, vauvan kanssa on ollut ihanaa ja odottelemme pikkuveljeä innolla. Naispareilla on poikkeuksellinen mahdollisuus olla samaan aikaan äitiyslomalla, joten siitä kannattaa nauttia”, Heidi ja Laura summaa.

 

Byrokratiaviidakko puhuttaa

Koti-inseminaatiolla hedelmöittyviä naispareja odottaa perheen sisäinen adoptioprosessi vauvan ollessa kahdeksan viikkoa. Prosessin aikana parin täytyy myös olla virallisesti naimisissa. Jos naisparin hedelmöitys hoidetaan julkisen terveydenhuollon piirissä tai yksityisellä klinikalla adoptioprosessia ei tarvita, ja vanhemmuus tunnustetaan neuvolassa, kuten avoliitossa elävillä heteropareilla.

Heidi ja Laura toivovatkin, että lainsäädäntö muuttuu niin, että koti-inseminaatiota hyödyntävillä vanhemmilla on samanlaiset oikeudet kuin muillakin, eikä erillistä adoptioprosessia tarvita.

 

Lähde: Sateenkaariperheet ry

Kuva: Helena Muhonen

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Taapero äidin sylissä

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Taapero, Arjen hyvinvointi

Hyvä vaippa ei hankaa tai purista – näin valitset oikein

Ikävät punaiset rannut poikamme vaippa-alueen iholla olivat arkipäivää meillä vielä vajaa vuosi sitten. Housuvaippojen aikaansaamat jäljet iholla eivät johtuneet siitä, että olisimme tuolloin valinneet pojallemme vääränkokoisen vaipan. Itse asiassa, meidän...
Lue lisää

Äiti ja vauva

Perhe, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Vinkit päiväkodin aloittamiseen – varhaiskasvatuksen opettaja ja kahden lapsen äiti neuvoo

Päiväkodin aloittaminen mullistaa koko perheen arjen. Lapsi siirtyy kotihoidosta uuteen paikkaan, uusien aikuisten hoidettavaksi ja osaksi ikätovereiden ryhmää. Haastattelimme varhaiskasvatuksen opettajaa ja kahden tytön äitiä Iinaa, joka kertoo parhaat vinkit...
Lue lisää

Vauva ja äiti

Perhe, Raskausaika, Vastasyntynyt, Vauva

Äitiyspakkaus vai Kelan korvaus?

Äityspakkaus on yksi perinteisimmistä ja konkreettisimmista merkeistä, että perheeseen on tulossa jälkikasvua. Osa perheistä kokee kuratoidun äityspakkauksen ainoana oikeana tapana saada äitiysavustusta kun taas toiset haluavat tuen verottomana rahasummana. Miten...
Lue lisää