Työpaikka yhdisti Niinan ja Emilian – lue kahden äidin tarina

Niina ja Emilia kaksi äitiä Pride

Niina ja Emilia ovat kolmikuisen Elle-vauvan äitejä ja työkavereita. Entiset kollegat, nykyiset avopuolisot, löysivät toisensa työpaikalta ja vuoden ystävyyden jälkeen alkoi seurustelu, jonka alkumetreistä saakka oli selvää, että perhehaaveita lähdetään toteuttamaan yhdessä.

Hedelmöityshoitoihin yksityisklinikalle

Helsinkiläiset Niina ja Emilia vastaavat puhelimeen helteisenä päivänä nauraen: “Oikeastaan vauvan kanssa vaikeinta on ollut nämä kuumat kesäpäivät, muuten meillä on sujunut koko raskausaika, synnytys ja ensimmäiset kuukaudet tosi hyvin. Äitys on tuntunut molemmista luontevalta ja Elle on meille ykkösjuttu.”

Pariskunnan hedelmöityshoidot tehtiin yksityisellä klinikalla ja ensin hoitoihin ryhtyi Niina, mutta vuoden yrittämisen jälkeen raskaus ei kuitenkaan alkanut: “Hoidot ovat henkisesti hyvin rankkoja, vaikka yritimmekin elää normaalia elämää ja nauttia arjesta. Piinapäivät ennen raskaustestin tekemistä olivat stressaavia ja pettymys kuukausi toisensa perään valtava. Emme kertoneet prosessista juuri kenellekään, sillä halusimme edistää asioita rauhassa”, Niina kertoo.

Vuoden jälkeen kuitenkin tärppäsi – Emilia tuli raskaaksi ensimmäisestä yrityskerrasta ja ilouutiset jaettiin läheisille heti kun raskaustestiin piirtyi kaksi viivaa. “Emme vielä ole päättäneet haluammeko lisää lapsia, mutta meillä on mahdollisuus yrittää vielä saman luovuttajan soluilla, mikäli näin päätämme. Olemme realisteja ja etenemme asia kerrallaan nauttien Ellen vauva-ajasta”, pariskunta kertoo.

Äitinä isyyslomalla

Niina on tällä hetkellä isyyslomalla – niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. “Jotkut termit ovat edelleen päivittämättä. Kaavakkeista vedämme isä-sanan yli ja korjaamme sen äidiksi. Toivomme, että viralliset tahot korjaavat termit kaikille sopiviksi pian. Erilaiset perheet ovat tätä päivää”, Niina summaa.

Läpi raskauden pariskunta on saanut ennakkoluulotonta kohtelua neuvolassa ja työpaikalla. “Etukäteen jännitimme ja tunsimme “vähemmistöstressiä”. Mietimme mahdollisia haasteita ja muiden ihmisten negatiivisia asenteita – onneksi turhaan. Jos kohtaamme olettamuksia, korjaamme ne vastapuolelle heti. Olemme kaksi äitiä, joilla on yhteinen tytär – piste”, Niina ja Emilia kertovat.

“Äitiyden tunnustus hoitui neuvolassa, sillä hedelmöitys tehtiin klinikalla, eikä esimerkiksi koti-inseminaatiolla. Olemme olleet molemmat lapsen virallisia vanhempia heti syntymästä saakka, eikä perheen sisäistä adoptioprosessia tarvittu”, äidit kertovat.

Vertaistukea ja rohkeutta

Niina ja Emilia ovat löytäneet samassa tilanteessa olevia perheitä Facebook-ryhmistä ja pitävät vertaistukea erittäin tärkeänä: “On tiettyjä asioita, joita heteropariskunnat eivät ymmärrä, sen vuoksi on hienoa jakaa fiiliksiä muiden sateenkaariperheiden kanssa”, Emilia miettii. Muita naispareja Emilia ja Niina haluavat rohkaista elämään oman näköistä elämää ja menemään kohti unelmia – ja tutustumaan muihin, jotka pohtivat samoja kysymyksiä ja ovat uuden äärellä.

Äidit kiittelevät myös hedelmöitysklinikan psykologia: “Lahjoitettuja sukusoluja käytettäessä hedelmöitysprosessiin kuuluu juttutuokio psykologin kanssa. Keskustelu oli hyvä ja vahvisti meidän omaa näkemystä, miten Ellelle kerrotaan tulevaisuudessa siitä, kuinka hän on saanut alkunsa.”

Tulevaisuudessa pariskunta toivoo näkevänsä erilaisia perheitä mediassa, tv-sarjoissa ja lastenkirjoissa: “On tärkeää tehdä kaikenlaiset perheet näkyväksi ja sateenkaariperheiden lapsille esikuvia”, Niina ja Emilia miettivät.

Teemat

Kaikki teematVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Vauva ja äiti

Vauvan ravinto

Ensimmäiset askeleet kohti kiinteitä: Opas vauvan ruokavalion laajentamiseen

Kun vanhemmat alkavat tarjota vauvalleen ensimmäisiä kiinteitä ruokia, he yleensä tuntevat sekä jännitystä että epävarmuutta. Tämä vaihe on merkittävä sekä lapsen kasvun että perheen yhteisten aterioiden kannalta. Jotta siirtyminen sujuisi...
Lue lisää

Äiti ja vauva metsäretkellä

Vauva

Vinkit vauvan pukemiseen keväällä: Miten varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin?

Kevät tuo tullessaan aurinkoa ja lämpöä, mutta myös arvaamattomat sääolosuhteet. Vauvan pukeminen keväällä voi olla haastavaa, kun aamun viileydestä siirrytään nopeasti päivän lämpöön. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä, jotka auttavat...
Lue lisää

Tuleva äiti maksaa sohvalla

Raskaus

Raskaus ja närästys: Vinkkejä yleisen vaivan hallintaan

Raskaus on ihmeellinen aika elämässä, mutta samalla se voi tuoda mukanaan haasteita, joista närästys on yksi yleisimmistä. Monet odottavat äidit kärsivät närästyksestä, joka aiheuttaa polttelua rinnan alueella ja epämiellyttävää happaman...
Lue lisää