Työpaikka yhdisti Niinan ja Emilian – lue kahden äidin tarina

Niina ja Emilia kaksi äitiä Pride

Niina ja Emilia ovat kolmikuisen Elle-vauvan äitejä ja työkavereita. Entiset kollegat, nykyiset avopuolisot, löysivät toisensa työpaikalta ja vuoden ystävyyden jälkeen alkoi seurustelu, jonka alkumetreistä saakka oli selvää, että perhehaaveita lähdetään toteuttamaan yhdessä.

Hedelmöityshoitoihin yksityisklinikalle

Helsinkiläiset Niina ja Emilia vastaavat puhelimeen helteisenä päivänä nauraen: “Oikeastaan vauvan kanssa vaikeinta on ollut nämä kuumat kesäpäivät, muuten meillä on sujunut koko raskausaika, synnytys ja ensimmäiset kuukaudet tosi hyvin. Äitys on tuntunut molemmista luontevalta ja Elle on meille ykkösjuttu.”

Pariskunnan hedelmöityshoidot tehtiin yksityisellä klinikalla ja ensin hoitoihin ryhtyi Niina, mutta vuoden yrittämisen jälkeen raskaus ei kuitenkaan alkanut: “Hoidot ovat henkisesti hyvin rankkoja, vaikka yritimmekin elää normaalia elämää ja nauttia arjesta. Piinapäivät ennen raskaustestin tekemistä olivat stressaavia ja pettymys kuukausi toisensa perään valtava. Emme kertoneet prosessista juuri kenellekään, sillä halusimme edistää asioita rauhassa”, Niina kertoo.

Vuoden jälkeen kuitenkin tärppäsi – Emilia tuli raskaaksi ensimmäisestä yrityskerrasta ja ilouutiset jaettiin läheisille heti kun raskaustestiin piirtyi kaksi viivaa. “Emme vielä ole päättäneet haluammeko lisää lapsia, mutta meillä on mahdollisuus yrittää vielä saman luovuttajan soluilla, mikäli näin päätämme. Olemme realisteja ja etenemme asia kerrallaan nauttien Ellen vauva-ajasta”, pariskunta kertoo.

Äitinä isyyslomalla

Niina on tällä hetkellä isyyslomalla – niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. “Jotkut termit ovat edelleen päivittämättä. Kaavakkeista vedämme isä-sanan yli ja korjaamme sen äidiksi. Toivomme, että viralliset tahot korjaavat termit kaikille sopiviksi pian. Erilaiset perheet ovat tätä päivää”, Niina summaa.

Läpi raskauden pariskunta on saanut ennakkoluulotonta kohtelua neuvolassa ja työpaikalla. “Etukäteen jännitimme ja tunsimme “vähemmistöstressiä”. Mietimme mahdollisia haasteita ja muiden ihmisten negatiivisia asenteita – onneksi turhaan. Jos kohtaamme olettamuksia, korjaamme ne vastapuolelle heti. Olemme kaksi äitiä, joilla on yhteinen tytär – piste”, Niina ja Emilia kertovat.

“Äitiyden tunnustus hoitui neuvolassa, sillä hedelmöitys tehtiin klinikalla, eikä esimerkiksi koti-inseminaatiolla. Olemme olleet molemmat lapsen virallisia vanhempia heti syntymästä saakka, eikä perheen sisäistä adoptioprosessia tarvittu”, äidit kertovat.

Vertaistukea ja rohkeutta

Niina ja Emilia ovat löytäneet samassa tilanteessa olevia perheitä Facebook-ryhmistä ja pitävät vertaistukea erittäin tärkeänä: “On tiettyjä asioita, joita heteropariskunnat eivät ymmärrä, sen vuoksi on hienoa jakaa fiiliksiä muiden sateenkaariperheiden kanssa”, Emilia miettii. Muita naispareja Emilia ja Niina haluavat rohkaista elämään oman näköistä elämää ja menemään kohti unelmia – ja tutustumaan muihin, jotka pohtivat samoja kysymyksiä ja ovat uuden äärellä.

Äidit kiittelevät myös hedelmöitysklinikan psykologia: “Lahjoitettuja sukusoluja käytettäessä hedelmöitysprosessiin kuuluu juttutuokio psykologin kanssa. Keskustelu oli hyvä ja vahvisti meidän omaa näkemystä, miten Ellelle kerrotaan tulevaisuudessa siitä, kuinka hän on saanut alkunsa.”

Tulevaisuudessa pariskunta toivoo näkevänsä erilaisia perheitä mediassa, tv-sarjoissa ja lastenkirjoissa: “On tärkeää tehdä kaikenlaiset perheet näkyväksi ja sateenkaariperheiden lapsille esikuvia”, Niina ja Emilia miettivät.

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Taapero äidin sylissä

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Taapero, Arjen hyvinvointi

Hyvä vaippa ei hankaa tai purista – näin valitset oikein

Ikävät punaiset rannut poikamme vaippa-alueen iholla olivat arkipäivää meillä vielä vajaa vuosi sitten. Housuvaippojen aikaansaamat jäljet iholla eivät johtuneet siitä, että olisimme tuolloin valinneet pojallemme vääränkokoisen vaipan. Itse asiassa, meidän...
Lue lisää

Äiti ja vauva

Perhe, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Vinkit päiväkodin aloittamiseen – varhaiskasvatuksen opettaja ja kahden lapsen äiti neuvoo

Päiväkodin aloittaminen mullistaa koko perheen arjen. Lapsi siirtyy kotihoidosta uuteen paikkaan, uusien aikuisten hoidettavaksi ja osaksi ikätovereiden ryhmää. Haastattelimme varhaiskasvatuksen opettajaa ja kahden tytön äitiä Iinaa, joka kertoo parhaat vinkit...
Lue lisää

Vauva ja äiti

Perhe, Raskausaika, Vastasyntynyt, Vauva

Äitiyspakkaus vai Kelan korvaus?

Äityspakkaus on yksi perinteisimmistä ja konkreettisimmista merkeistä, että perheeseen on tulossa jälkikasvua. Osa perheistä kokee kuratoidun äityspakkauksen ainoana oikeana tapana saada äitiysavustusta kun taas toiset haluavat tuen verottomana rahasummana. Miten...
Lue lisää