5 vinkkiä lapsiperheen vastuullisempiin valintoihin

Taapero

Arjen ympäristöteot eivät vaadi suuria muutoksia tai valtavaa vaivannäköä. Kokosimme viisi jokaiselle lapsiperheelle sopivaa helppoa vinkkiä, joiden avulla teet vastuullisempia valintoja lähes huomaamatta.

1. Suunnitelmallisuutta ruokahankintoihin

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa, tämä tarkoittaa keskimäärin 20-25 kiloa hukkaan heitettyä ruokaa per henkilö. Helpoin tapa vähentää oman perheen hävikkiä on käyttää pieni hetki aikaa viikon ruokalistan suunnitteluun ja ostaa kaupasta ruokaa vain se määrä, jonka tietää kuluvan loppuun ennen parasta ennen -päiväystä. Yksi erinomainen vaihtoehto on tallentaa nettiruokakauppaan muutama variaatio perheen kauppalistoista ja tilata hyväksi havaitut tuotteet suoraan kotiovelle, ilman nälkäisenä tehtyjä heräteostoksia.

Kotimaiset satokauden vihannekset ja kasvispainotteinen ruokavalio on ympäristöteko. Kun ruoka tulee läheltä, sen päästöt ovat merkittävästi pienemmät verrattuna ulkomaalaisiin tuotteisiin. Omien hankintojen hiilijalanjälkeä on helppoa seurata esimerkiksi kanta-asiakasjärjestelmien tai pankin oman sovelluksen kautta.

Ruokamäärät on hyvä suhteuttaa perheen kokoon ja ruokailutottumuksiin. Kolmihenkisen perheen ei ole järkevää kokata kuudelle, eikä ruokaa kannata valmistaa useammalle päivälle, jos jämät jäävät aina koskemattomana muovirasiaan jääkaapin perukoille. Myös annoskokoihin on hyvä kiinnittää huomiota – annostele lautaselle vain se määrä, joka varmasti maistuu, santsata voi aina.

2. Kierrättäminen kunniaan

Lapsiperheissä jää jatkuvasti valtava määrä vaatteita, urheiluvälineitä ja muita ikäkausiin liittyviä tarvikkeita pieneksi ja tarpeettomaksi. Oman asuinalueen somekirppisryhmät on loistava tapa päästä näistä eroon ja hankkia tarpeellisia varusteita tilalle. 

Minimoimalla täysin uusien tuotteiden hankkimisen säästyy raaka-aineita, luonnonvaroja ja energiaa. Kierrättäminen vähentää myös jätteiden hävittämisestä aiheutuvaa veden, ilman ja maan saastumista. 

Lue myös kestävät vinkit lastenvaatehankintoihin täältä. 

3. Muumi Baby -vaipat ovat pehmeä valinta luonnolle

Kotimaiset Muumi Baby -vaipat ovat hiilineutraalit. Vaipat valmistetaan Suomen ainoassa vaippatehtaassa vesivoimalla tuotetulla sähköllä ja aurinkovoimalla. Vaippojen tuotannosta syntyvästä jätteestä mikään ei päädy kaatopaikalle vaan kaikki kierrätetään tai poltetaan ja hyödynnetään energiana.

Muumi Baby -vaipat valmistetaan puhtaista ja turvallisista raaka-aineista, eikä niissä käytetä turhia kemikaaleja, kuten hajusteita tai rasvoja. Valmiit vaipat pakataan 25 % kierrätysmuovista valmistettuun pussiin, jonka voi kierrättää muovinkierrätyksessä. Muumi Baby -vaipat valmistetaan Suomessa eli matka tehtaalta kauppoihin on lyhyt, eikä logistiikka kuormita ympäristöä tarpeettomasti.

Taapero

4. Liiku järkevästi

Lapsiperheen arjessa liikutaan paljon töihin, harrastuksiin, ostoksille ja välillä myös lomamatkoille. Lyhyet autoreissut lähikauppaan on ehdottoman järkevää vaihtaa pyöräilyyn ja suosia julkista liikennettä aina kun siihen on mahdollisuus. Tiesitkö, että sadan kilometrin viikoittaisella sähköpyoräilyllä voit pienentää hiilijalanjälkeäsi 9% vuodessa?

Lomilla on järkevää suosia kotimaanmatkailua ja lähikohteita. Liikkuminen junalla tai laivalla on aina ympäristöä vähemmän kuormittavaa lentämisen sijaan. Mikäli lennät lomalle, valitsethan aina suorat lennot ilman välilaskuja ja teet mieluummin yhden pidemmän kaukomatkan useamman lyhyemmän reissun sijaan. Valitsemalla hotellin sijaan kotimajoituksen, kuten AirBnB:n, pienennät jo viiden vuorokauden lomalla hiilijalanjälkeäsi prosentin verran.

5.Kestävämmin kotona

Tiesitkö, että pesemällä ainoastaan täysiä pyykkikoneita ja puolittamalla viikoittaiset pyykinpesukerrat säästät vedenkulutuksessa, eikä energiaa kulu käyttöveden lämmitykseen ja pesukoneen käyttöön? Vaihtamalla ympäristöystävälliseen pesuaineeseen, voit vähentää hiilijalanjälkeäsi puoli prosenttia vuodessa, joka vastaa 200 autoilukilometriä. Muistathan myös, että useille vaatteille riittää pesun sijaan tuuletus ja kesällä pyykinkuivauskoneen sijaan on hyvä suosia narukuivatusta.

Kodin sisälämpötila on useilla suomalaisilla liian korkea. Laskemalla lämpötilaa yhden asteen, vastaa se viittä prosenttia lämmityskuluissa. Matalampi lämpötila säästää rahaa, parantaa yöunia ja sisäilmaa. Kylpyhuoneen lattialämmitys pauhaa monilla turhan kuumalla vuoden jokaisena päivänä, käyttämällä lattialämmitystä ainoastaan tarpeen vaatiessa säästät rahaa, eikä energiaa kulu hukkaan.

 

Lähteet: Hävikkiviikko.fi, Sitra.fi ja Martat.fi

Teemat

Kaikki teematVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Äiti ja vauva metsäretkellä

Vauva

Vinkit vauvan pukemiseen keväällä: Miten varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin?

Kevät tuo tullessaan aurinkoa ja lämpöä, mutta myös arvaamattomat sääolosuhteet. Vauvan pukeminen keväällä voi olla haastavaa, kun aamun viileydestä siirrytään nopeasti päivän lämpöön. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä, jotka auttavat...
Lue lisää

Tuleva äiti maksaa sohvalla

Raskaus

Raskaus ja närästys: Vinkkejä yleisen vaivan hallintaan

Raskaus on ihmeellinen aika elämässä, mutta samalla se voi tuoda mukanaan haasteita, joista närästys on yksi yleisimmistä. Monet odottavat äidit kärsivät närästyksestä, joka aiheuttaa polttelua rinnan alueella ja epämiellyttävää happaman...
Lue lisää

Raskaana oleva äiti silittää vatsaansa

Raskaus

Miksi vuohenjuustoa ei saa syödä raskauden aikana?

Raskauden aikana monet odottavat äidit kiinnittävät erityistä huomiota ruokavalioonsa, sillä tiettyjen ruokien turvallisuus herättää kysymyksiä. Erityisesti juustojen suhteen on tärkeää olla perillä suosituksista. Vuohenjuusto on yksi niistä herkuista, joka saattaa...
Lue lisää