Pikkuruiset bodyt, suloiset minikokoiset kesämekot, taaperon kauluspaidat ja vastasyntyneen hellyttävät verkkariasut – miten ihana niitä onkaan hypistellä ja hankkia. Tosiasia kuitenkin on, että lapset kasvavat nopeasti ja osaa vaatteista ei ehdi välttämättä edes käyttämään kun ne ovatkin jo jääneet pieneksi.
Koostimme kolmen kohdan listan, jonka avulla teet lastenvaatehankinnat ympäristövastuullisesti ja järkevästi, laadusta ja tyylistä tinkimättä.
1. Kasvunvaraa maltilla
Vastasyntynyt vauva, joka painaa n. 3,5 kg ja on 50 cm pitkä, puetaan yleensä koon 50 cm vaatteisiin. Pikkuruisimmat käyttävät kokoa 44 cm, mutta ei ole tavatonta, että vastasyntyneelle saa ostaa suoraan 56 cm vaatteita. Vaikka minikoon vaatteet ovatkin syötävän suloisia, niitä ei kannata hamstrata kaappiin liikaa, sillä kasvupyrähdykset ovat vauhdikkaita ja jotkut vauvat saattavat jopa viikossa kasvaa yhdellä vaatekoolla.
Nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa: jos et ole varma koosta, kannattaa aina valita yhtä kokoa isompi vaate. Liian pienet vaatteet ovat aktiivisille vauvoille epämukavia, ja on parempi jättää hieman kasvuvaraa kuin todeta vaate pieneksi jo muutaman käyttökerran jälkeen. Vaatekoot merkitään joko senttikokoina tai iän mukaan (0-3 kk, 3-6 kk tai 6 kk, 9 kk). Ilmoitettu koko kertoo, että vaate mahtuu lapselle siihen saakka kun hän on enintään mainitun ikäinen tai kokoinen.
Liian pienet vaatteet ovat aktiivisille vauvoille epämukavia, ja on parempi jättää hieman kasvuvaraa kuin todeta vaate pieneksi jo muutaman käyttökerran jälkeen.
Kengät kannattaa valita yhdessä osaavan kenkämyyjän kanssa, sillä lapsi ei välttämättä osaa kertoa, tuntuuko jalkine sopivalta. Kenkiin kannattaa jättää sormen levyinen kasvuvara, muttei yhtään enempää, sillä hölskyvät kengät ovat vauhdikkaille taaperoille epämukavat. Lapsen jalan muoto on yksilöllinen, joten myös lestiin tulee kiinnittää huomiota.
2. Kierrätä ja optimoi vaatehankintoja
Laadukkaat lastenvaatteet kestävät käyttökertoja ja pesuja, joten ne kannattaa aina kierrättää joko ystäväpiirissä eteenpäin tai myydä kirppiksellä. Mikäli perheessä on useampia lapsia, voi erityistä huomiota kiinnittää vaatteiden laatuun ja materiaaleihin. Hyvälaatuiset luonnonmateriaalit kuten puuvilla ja villa ovat pitkäikäisiä, ja klassiset värivalinnat sopivat erinomaisesti niin tytöille kuin pojillekin. Vaatetta ostaessa on hyvä vilkaista myös saumoja, etteivät ne kierrä tai ole valmiiksi purkautumassa. Mikäli vaatteen kangas näyttää jo kaupassa nyppääntyneeltä, se ei tule kestämään toistuvia pesuja kauniina.
Vaatetta ostaessa on hyvä vilkaista myös saumoja, etteivät ne kierrä tai ole valmiiksi purkautumassa.
Useat vanhemmat kokevat parhaaksi ostaa lasten alus- ja uimavaatteet, sekä kovalle kulutukselle joutuvat kengät ja ulkovaatteet uusina. Käytettyjen vaatteiden kärkisijaa pitää tavalliset arkivaatteet, pienelle käytölle jääneet juhla-asut ja harrastevaatteet. Kierrättäminen ja korjaaminen ovat ympäristövastuullinen tapa toimia myös lastenvaatteiden kohdalla, eikä tyylikkyys ole kertakäyttömuodista kiinni.
3. Hanki tarpeeseen ja suosi suomalaista
Minimuotiin ja -twinning -trendiin on helppo hurahtaa – sisarusten yhteeensopivat asut kauden himotuimmassa kuosissa näyttävät ihanalta, mutta onko pursuilevaan vaatekaappiin kuitenkaan järkevää hankkia enää yhtään trikoopaitaa lisää? Osta aina aitoon tarpeeseen, tutkaile nettikirpputoreja ja kysele vaatteita kavereilta. Kaksi yhden hinnalla -tarjous ei välttämättä olekaan niin houkutteleva, jos toinen body jääkin käyttämättä kokonaan ja seuraavaksi talveksi alennuksesta löydetty toppahaalari onkin sopiva jo heinäkuussa.
Kotimaiset lastenvaatemerkit ovat nostaneet päätään viime vuosina ja vanhojen hyväksi todettujen klassikkojen rinnalle on noussut myös uusia brändejä. Vertaile aina vaihtoehtoja ja suosi kotimaista.
Ennen viimeistä ostopäätöstä pohdi vielä näitä
- Hanki lapselle vaatteita, jotka ovat aidosti mukavia: helppo pukea ja riisua, säähän sopivaa miellyttävää materiaalia ja iän tuomiin vaatimuksiin sopivia malleja. Selällään makaava vauva ei kaipaa pään alle mytyssä olevaa hupparin huppua ja pieniin housuihin tulee mahtua vaippa mukavasti.
- Tutki vaatteiden materiaaleja ja suosi ympäristövastuullisia vaihtoehtoja, kuten luomupuuvillaa, kotimaista villaa, sekä ekologisesti ja eettisesti tuotettuja vaatteita.
- Muista myös pesuohjeet. Ennen käyttöönottoa vauvan vaate tulisi pestä, sillä valmistusvaiheessa niihin on saattanut jäädä kemikaaleja, jotka ovat haitaksi vauvan herkälle iholle. Suosi vaatteita, jotka voi pestä 60 asteessa. Korkeammassa lämpötilassa hankalatkin tahrat irtoavat vaivatta.