Barnkläder: 3 + 3 tips för inköp av barnkläder

Muumi Baby-maailma-lastenvaatteet-vauva-nukkuu

Småsmå bodyn, härliga sommarklänningar i miniatyrstorlek, småbarns kragskjortor och gullig mjukisoverall för nyfödda – det är så härligt att känna på dem och köpa dem. Faktum är dock att barnen växer fort och en del av kläderna kan bli för små innan man hinner använda dem.

Vi samlade tre punkter som hjälper dig att köpa barnkläder miljövänligt och smart, utan att ge avkall på kvalitet och stil.

 

1. Måttlig växtmån

En nyfödd baby, som väger ca 3,5 kg och är 50 cm lång, kläs oftast i kläder av storlek 50 cm. De minsta använder storlek 44 cm, men det är inte ovanligt att direkt få köpa kläder i storlek 56 cm åt den nyfödda. Även om kläder i ministorlek är så härligt gulliga, lönar det sig inte att hamstra för mycket av dem i skåpet, eftersom tillväxtspurtarna är snabba och vissa babyn kan växa upp till en klädstorlek på en vecka.

En bra tumregel är att om du inte är säker på storleken lönar det sig alltid att välja ett plagg i följande storlek. För små kläder är obekväma för aktiva babyn och det är bättre att lämna lite växtmån än att konstatera att plagget är för litet redan efter några användningsgånger. Klädstorlekarna anges antingen i centimeter eller enligt ålder (0–3 mån., 3–6 mån. eller 6 mån., 9 mån.). Storleken anger att plagget passar barnet ända till barnet har uppnått åldern eller storleken i fråga. 

 

För små kläder är obekväma för aktiva babyn och det är bättre att lämna lite växtmån än att konstatera att plagget är för litet redan efter några användningsgånger.

 

Det lönar sig att välja skor tillsammans med en kunnig klädförsäljare, eftersom barnet inte nödvändigtvis kan berätta om skon känns bra eller inte. Det lönar sig att lämna en fingerbredd i växtmån, men inte mer än så, eftersom lösa skor är obekväma för livliga småbarn. Barnets fot har en individuell form, och det är viktigt att även fästa vikt vid sulans form. 

Muumi Baby Maailma-tyttö-mekko

2. Återanvänd och optimera klädinköpen

Högklassiga barnkläder tål att användas och tvättas, så det lönar sig att återanvända dem i kamratkretsen eller sälja dem på loppis. Om ni har flera barn i familjen kan man fästa särskild vikt vid att välja högklassiga kläder och material. Högklassiga naturmaterial, till exempel bomull och ylle, håller längre och klassiska färgval lämpar sig utmärkt för såväl flickor som pojkar. När man köper kläder lönar det sig även att granska sömmarna, att de inte är sneda eller håller på att gå upp. Om tyget ser noppigt ut redan i butiken, kommer det inte att tåla väldigt många tvättar och se bra ut.

 

När man köper kläder lönar det sig även att granska sömmarna, att de inte är sneda eller håller på att gå upp.

 

Många föräldrar anser att det är bäst att köpa under- och simkläder samt skor och utekläder som nya. I toppen för använda kläder finns vanliga vardagskläder, festkläder som används sällan samt kläder för hobbyerna. Att återanvända och reparera är att ta ansvar för miljön även vad beträffar barnkläder, och elegans är inte kopplat till engångsmode. 

 

3. Skaffa när behov finns och föredra inhemskt

Det är lätt att falla för minimode och -twinning trenderna – det ser ju härligt ut med likadana kläder med säsongens mest efterlängtade mönster för alla syskon, men lönar det sig ändå att skaffa en enda ytterligare trikåskjorta mer till det överfulla klädskåpet? Köp då det verkligen behövs, följ med loppisar på nätet och fråga dina vänner om kläder. Ett erbjudande ”två för en” kanske inte låter så lockande trots allt, om den ena bodyn förblir oanvänd och vinteroverallen, som införskaffats på rea för följande vinter, passar redan i juli.

De inhemska barnklädesmärkena har höjt sin profil under de senaste åren och vid sidan av de gamla, beprövade klassikerna finns det också nya varumärken. Jämför alltid alternativen och satsa på inhemskt. 

 

Fundera ännu på dessa innan du fattar det slutliga köpbeslutet

 

  1. Skaffa sådana kläder till barnet som verkligen känns bekväma: lätta att klä på och ta av, lämpliga material med beaktande av vädret och modeller som svarar mot de krav som åldern medför. En baby som ligger på rygg behöver inte en huva som skrynklas under huvudet och blöjan måste rymmas in i byxan.
  2. Undersök klädernas material och välj miljövänliga alternativ, såsom ekologisk bomull, inhemskt ylle samt kläder som producerats på ett ekologiskt och etiskt sätt.
  3. Kom även ihåg tvättinstruktionerna. Innan ett plagg tas i bruk borde det tvättas, eftersom det vid tillverkningen kan ha blivit kvar kemikalier, som inte är bra för babyns känsliga hud. Välj kläder som kan tvättas i 60 grader. Vid högre temperatur lossnar även svåra fläckar lätt.

Teman

Alla temanFöräldraskapVälmående i vardagenSmåbarnBabyGraviditetNyfödd

Viimeisimmät kirjoitukset

Föräldraskap, Välmående i vardagen

Framtidens blöja är ansvarsfull, finländsk och koldioxidneutral

Emilia Nordström som arbetar i produktutvecklingen för Muumi Baby-blöjorna svarar i telefonen under sin moderskapsledighet och i bakgrunden jollrar halvåriga dottern Freya: ”Barnvardagen har startat fint och det är alldeles...
Läs mer

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Graviditet, Nyfödd

Vad ska barnet heta?

Många par tycker om att fundera över vad barnet ska heta redan i det skedet när man först drömmer om en baby. Under graviditeten tar namnfunderingarna ytterligare fart för att...
Läs mer

Muumi Baby Värld amning

Baby, Nyfödd

En kost som stöder amning

En ny livssituation med den nyfödda handlar om att lära sig en annorlunda vardag och rutiner. Den lilla behöver kärlek, närhet och en kost som stöder tillväxt – en naturlig...
Läs mer