Är det något som blev oklart?

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna.

Om du inte hittar svar på något du funderar på, kan du kontakta oss här.

Tillverkning av blöjorna

Vad har Muumi Baby -blöjorna tillverkats av? Vad innehåller de?

Det främsta absorptionsmedlet i blöjorna är ren, 100 % FSC®-certifierad finländsk cellulosa. Cellulosan bleks med syre, inte med klor, vilket gör att blöjorna är hundraprocentigt klorfria. Den absorberande delen av blöjan är inlindad i fibertyg som har vätskegenomsläppliga och vätskeavstötande egenskaper. I cellulosan blandas en liten mängd högabsorberande superabsorbent (SAP). Den superabsorbent vi använder är helt säker och allergitestad, den har använts i barnblöjor i över 20 års tid och konstaterats vara helt trygg. Vi strävar ständigt efter att utveckla blöjorna så att de blir allt mer ekologiska och därför använder vi avsevärt mindre superabsorbent än många ledande varumärken. Blöjan fungerar ändå effektivt tack vare dess struktur som sprider ut fukten jämnt i blöjan och ser till att ytan hålls torr.

Blöjans ytskikt och utsida, som är i direkt kontakt med babyns hud, har tillverkats av extra mjukt och hudvänligt material. På insidan är det polypropenfiberduk och på utsidan av blöjan en luftig non-woven fiberduksblandning, bestående av polypropen och polyeten.

Blöjans fästen, såsom tejpen, är tillverkade av polypropen och polyeten, och läckageskydden består av  polypropenplast. Alla lim i blöjan är FDA-godkända och samma typ av lim används i livsmedelsindustrin, till exempel i chokladförpackningar.

Muumi Baby -blöjorna är på allt sätt ett tryggt val för ditt barn, eftersom alla råvaror vi använder uppfyller de strikta kriterierna på kemikalier som ställs av både Svanenmärket och Allergi-, Hud- och Astmaförbundet. Muumi Baby -blöjorna innehåller aldrig några parfymer, färgämnen eller krämer som kan irritera babyns känsliga hud.

Är Muumi Baby -blöjorna biologiskt nedbrytbara?

Den huvudsakliga råvaran i Muumi Baby -blöjorna är FSC-certifierad cellulosa, som är helt biologiskt nedbrytbar. I blöjorna används även andra material, till exempel fiberdukar, som inte är nedbrytbara.

För närvarande finns det ingen engångsblöja på marknaden som skulle vara helt biologiskt nedbrytbar, men de nedbrytbara råmaterialens andel ökas och nya, mer miljövänliga råmaterial utvecklas hela tiden.

När man funderar över blöjornas miljöbelastning måste man beakta blöjans hela livscykel, från råmaterialval och tillverkning till kasserandet av blöjan. Muumi Baby -blöjorna är tillverkade av nogbrant utvalda, rena och säkra råmaterial. Vi strävar alltid efter att välja nordiska råvaruleverantörer. Den finländska cellulosa som används i våra Muumi Baby -blöjor är helt klorfri, eftersom den har blekts enbart med rent syre. Det här är den tryggaste lösningen för både miljön och barnets hud. Det bör även observeras att nästan inga avfallshanteringsanläggningar tar emot bioavfall med mänskligt sekret. Orsaken till detta är personalens säkerhet på avfallshanteringsanläggningen. Muumi Baby -blöjorna är klorfria, så de kan återanvändas som energiavfall. De färdiga blöjorna är förpackade i en förpackningspåse av 25 % återvunnen plast, som du kan sortera för plaståtervinning.

Hurdana miljö- och klimatkonsekvenser har produktionen av Muumi Baby -blöjor?

I vår produktionsprocess uppstår inget avfall för soptippen, utan allt avfall återvinns eller förbränns som energi. Tillverkningen av Muumi Baby -blöjorna medför inte heller några skadliga utsläpp i luft eller vattendrag. I produktionen använder vi endast certifierad el som producerats med vattenkraft, vilket inte förorsakar några som helst koldioxidutsläpp i miljön. Vi återanvänder också den värme som uppkommer i produktionsprocessen för att värma upp produktionshallen. Muumi Baby- blöjorna är tillverkade i Finland, så avstånden från fabriken till butikshyllan och hemmen är korta. Om man kan avvänja babyn från blöjorna tidigare, blir också miljöpåfrestningen av blöjorna mindre och dessutom mår barnets hud bättre.

Vad gör Muumi Baby till en ekoblöja?

Muumi Baby -blöjorna skiljer sig från vanliga engångsblöjor på många sätt, utom i absorptionsförmåga. Den största skillnaden är valet av råmaterial, eftersom alla blöjor består av många olika material. De råmaterial som används i Muumi Baby -blöjorna är noga utvalda och de uppfyller alla strikta kriterier som ställs för Svanmärket och av Allergi-, Hud- och Astmaförbundet. Tillverkningen av ekoblöjor skiljer sig från vanlig blöjtillverkning även med avseende på den energikälla som används i tillverkningen. Vid tillverkningen av Muumi Baby -blöjorna använder vi endast förnybar och certifierad vatten-el, som inte förorsakar skadliga koldioxidutsläpp i atmosfären. Den värme som uppstår i produktionsprocessen återanvänder vi för att värma upp produktionshallen. Den tredje märkbara skillnaden är behandlingen av produktionsavfallet: inget avfall från vår produktion hamnar på soptippen, utan allt avfall återvinns eller förbränns som energi.

I tillverkningen av Muumi Baby-blöjorna beaktas produktens hela livscykel med avseende på miljön ända från produktionen av råmaterial till tillverkning av blöjor, använda energikällor, partihandelns logistik samt avfallshantering. Vi är stolta över att kunna säga att Muumi Baby-blöjorna är 100 % koldioxidneutrala. Läs mer om våra ansvarsåtgärder här.

Innehåller Muumi Baby -blöjorna parfymer eller fetter?

För oss är hudvänlighet en av de viktigaste egenskaperna hos barnblöjor. Därför tillverkar vi endast trygga och skonsamma blöjor som passar även den känsligaste babyhuden. Det finns inga extra, tillsatta kemikalier i Muumi Baby -blöjorna. Vi tillsätter inga parfymer, krämer eller färgämnen. Muumi Baby -blöjorna tillverkas av enbart noggrant utvalda, rena och säkra material. Muumi Baby-blöjorna är Svanenmärkta och godkända av Allergi-, Hud- och Astmaförbundet, vilket betyder att tillverkningsprocessen och materialen i blöjan uppfyller de stränga kriterier som dessa certifieringar förutsätter. För oss är dessa kriterier ett minimumkrav och vi strävar ständigt efter att utveckla våra produkter så att de blir ännu tryggare och miljövänligare. För oss är det viktigt att blöjan också i framtiden är så ren och fri från tillsatsämnen som möjligt.

Var tillverkas Muumi Baby -blöjorna?

Muumi Baby -blöjorna tillverkas av Delipap Oy i Ekenäs, i Finlands enda blöjfabrik.

Hur har cellulosan i Muumi Baby -blöjorna blekts?

Den cellulosa som vi använder bleks i sin helhet med syre. Det här är en avsevärt säkrare lösning för såväl huden som miljön jämfört med klorblekning och det gör att blöjan är helt dioxinfri. På marknaden finns det också klorblekta blöjor i vilka dioxinrester har påträffats. Det här kan irritera barnets hud. Det är också mer komplicerat att kassera en klorblekt blöja, eftersom den inte lämpar sig som energiavfall. Några optiska vitmedel har vi inte heller tillsatt i cellulosan. Vi vill att våra blöjor ska vara så rena och kemikaliefria som möjligt.

Hudvänlighet och användning

Är Muumi Baby-blöjan hudvänlig? Passar den känslig hud?

Hudvänlighet är en av våra viktigaste värderingar vid sidan av ansvar för miljön. Vi gör vårt yttersta för att Muumi Baby -blöjorna ska passa även den känsligaste babyhuden.

Blöjans hudvänlighet påverkas av flera faktorer, till exempel de material som använts och blöjan och hur den sitter. Råmaterialen för våra blöjor är noga utvalda och kommer främst från nordiska källor. I tillverkningen använder vi endast skonsamma och trygga material. Vi tillsätter inga onödiga kemikalier, som fetter eller parfymer, i våra blöjor. Huvudråvaran är finsk cellulosa, som är helt klorfri och dioxinfri. Den cellulosa vi använder har inte blekts med kemikalier utan till 100 % med rent syre. Den här lösningen är säkrare och skonsammare både för barnets hud och miljön.

Muumi Baby -blöjorna innehåller inte heller några allergener som latex, glyfosat, formaldehyd eller ftalater. En viktig faktor som påverkar hudvänligheten är blöjans passform. När blöjan sitter bra uppstår det ingen irriterande skavning eller skadliga avtryck på huden. De material som används för Muumi Baby -blöjorna är mycket luftiga, så babyns hud andas även när blöjan används. De noga utvalda materialen absorberar även effektivt vätskor, varvid barnets hud hålls torr och ren.

Vi arbetar hela tiden för att utveckla ännu hudvänligare blöjor. Muumi Baby -blöjorna har utvecklats i samarbete med Allergi-, Hud- och Astmaförbundet och vi fortsätter vårt långvariga samarbete kontinuerligt. Våra blöjor är också dermatologiskt testade i våra babypaneler.

Vilken är rätt blöjstorlek för min baby?

För att blöjan ska vara hudvänlig är rätt storlek och bra passform viktiga. När blöjan har rätt storlek uppstår det ingen irriterande skavning eller skadliga avtryck på huden. Följ länken till vår artikel med mer information om hur du väljer rätt blöjstorlek.

Vad beror blöjeksem på?

Blöjeksem är ett resultat av flera faktorer. Så kallat blöjeksem är en hudirritation som orsakas av avföring och urin och den påverkas även av barnets kost eller förändringar i kosten. En viktig faktor är även hur ofta blöjan byts. Blöjan borde bytas cirka 5–6 gånger om dagen så att barnets känsliga hud inte hamnar i kontakt med urin eller avföring alltför långa tider åt gången. Du måste emellertid komma ihåg att blöjeksem eller rodnad i blöjområdet kan uppstå även om du är mycket omsorgsfull. Hudreaktionen kan ibland även orsakas av diarré eller en läkemedelskur, varvid det lönar sig att byta blöja oftare under dagen. Avföring och i synnerhet diarré innehåller olika ämnen som irriterar huden och ger irritation och blöjeksem.

Muumi Baby -blöjorna har tillverkats av andningsbara material, så huden kan andas bättre även när blöja används. Våra blöjor uppfyller även de mycket strikta kriterier som Allergi-, Hud- och Astmaförbundet samt Svanenmärket ställer på de material som används i blöjor.

Blöjeksem kan bäst undvikas genom att låta barnet luftbada, det vill säga låta barnet vara utan blöja några timmar om dagen. Det är också viktigt att huden får torka innan du klär på en ny blöja. Blöjeksem ska vårdas med för detta avsedda krämer och om huden är mycket irriterad och röd, rekommenderar vi att du uppsöker en läkare som kan kontrollera att huden inte är inflammerad.

Om man har möjlighet att avvänja babyn från blöjorna tidigare, blir också miljöpåfrestningen av blöjorna mindre och dessutom mår barnets hud bättre.

Hur kan jag göra mig av med eller återvinna en Muumi Baby -blöja?

Muumi Baby -blöjorna lämpar sig som energiavfall vid avfallsförbränningsanläggningarna, men alla blöjor är inte lämpade som energiavfall. Eftersom Muumi Baby -blöjorna är helt klorfria, orsakar de inte några skadliga utsläpp i atmosfären vid förbränningen. Det rekommenderas att blöjor som innehåller klor inte destrueras genom förbränning, eftersom förbränningen kan ge upphov till giftiga gaser. Alla avfallsförbränningsanläggningar tar dock inte emot blöjor alls, eftersom vissa andra blöjtillverkare fortfarande använder klorblekta blöjor. Därför rekommenderar vi att du kontrollerar din lokala avfallsförbränningsanläggnings förfarande för att veta om de tar emot klorfria blöjor för förbränning. Vi rekommenderar emellertid inte att man själv bränner Muumi Baby -blöjor, eftersom förbränningen i hushållen inte sker vid tillräckligt hög temperatur.

Muumi Baby -blöjan kan även kasseras på vanligt sätt med blandavfallet. Oavsett på vilket sätt du kasserar Muumi Baby-blöjorna kan vi lova att Muumi Baby -blöjorna är ett miljövänligt val bland övriga engångsblöjor. Vi har planerat blöjornas livscykel på ett sådant sätt att den belastar miljön så lite som möjligt. Huvudråvaran i Muumi Baby -blöjorna är nedbrytbar cellulosa, som kommer från finländska FSC-certifierade skogar. Vi strävar också alltid efter att välja nordiska råvaruleverantörer, och vi tillsätter inga onödiga kemikalier, som parfymer eller fetter, i blöjorna. De färdiga blöjorna är förpackade i en förpackningspåse av 25 % återvunnen plast, som du kan sortera för plaståtervinning.

Muumi Baby -blöjorna är tillverkade i Finland, så avstånden från fabriken till butikshyllan är korta. Vi vill lämna efter oss en ren och vacker natur även för kommande generationer.

Hur ger jag feedback på Muumi Baby -blöjorna?

Vi uppskattar all respons vi får. Du kan ge feedback med blanketten Ta kontakt, den hittar du här.

Muumi Baby -blöjans certifikat

Vad är ett FSC®-certifikat?

FSC®, det vill säga Forest Stewardship Council, är världens första internationella skogscertifieringssystem som arbetar för ansvarsfull skogsskötsel som beaktar miljön. Den FSC-certifiering som Muumi Baby-blöjorna beviljats är en av våra satsningar på hållbar utveckling, samhällsansvar och ansvarsfull skogsskötsel.

Huvudråvaran i alla Muumi Baby -blöjor är FSC-certifierad cellulosa som härstammar från FSC-certifierade finländska barrskogar. Vid skötseln av FSC-certifierade skogar används inga kemiska bekämpningsmedel, som glyfosat, för att motverka sly, så den cellulosa som används i våra blöjor är säker för din baby. Det betyder också att nya träd odlas i stället för de fällda träden enligt principerna för hållbar skogsskötsel. Genom att välja Muumi Baby -blöjor är du med och skyddar mångfalden i de nordiska skogarna. Läs mer om FSC på FSC:s egen webbplats.

Vad betyder Svanenmärket?

Kriterierna för Svanenmärket har fastställts ur ett livscykelsperspektiv för produkten, från råmaterialsval till bortskaffande av produkten. Svanenmärket syftar till att säkerställa att produkten är miljövänlig, med beaktande av produktionsprocess, användning av produkten samt avfallshantering. Svanenmärket har angett specifika och strikta kriterier för vad blöjorna kan innehålla och vad som får tillsättas under produktionsprocessen. Svanenmärkta produkter innehåller inga hälso- eller miljöfarliga ämnen. Också de material som används i blöjorna ska vara tillverkade så att de endast ger små utsläpp och inte belastar miljön. Svanenmärkta produkter får inte innehålla några extra kemikalier, som krämer eller parfymer. Läs mer om kriterierna för Svanenmärket här.

Vad är nyckelflaggan? Vad anger den?

Nyckelflaggan anger att produkterna är tillverkade i Finland och att de sysselsätter finländare. Nyckelflaggan är en registrerad ursprungsmärkning och ett tillförlitligt bevis på att produkten härstammar från Finland. Muumi Baby-blöjorna tillverkas i Finlands enda blöjfabrik i Ekenäs i södra Finland. När du köper finländska varor skapar du arbete i Finland och kan bland annat minimera utsläpp orsakade av transporter. Det är alltså ansvarsfullt att köpa finländskt. Du kan läsa om andra produkter med nyckelflaggan här.

Vad är Allergimärket?

Allergi-, Hud- och Astmaförbundet beviljar testade och säkra barnblöjor Allergimärket på ett opartiskt sätt. Märket garanterar att produkterna är säkra och att de uppfyller strikta produktspecifika krav. Allergimärkta babyblöjor får inte innehålla några parfymer, dofter eller andra ämnen som lätt irriterar eller sensibiliserar. Muumi Baby -blöjorna är allergimärkta och de passar även babyns känsliga hud.