Det här är
vår historia

Vårt familjeföretag, Delipap Oy, har underlättar finländarnas vardag sedan 1979. Våra mest kända varumärken är Muumi Baby-blöjorna, Vuokkoset-mensskydden och Helmi-hygienprodukterna, vilka finns i nästan alla hem i Finland. Vi är stolta över att vara finländska, vi tar ansvar och är säkra och vi utvecklar ständigt vår verksamhet för att kunna erbjuda hudvänliga och miljövänliga alternativ för hela familjens behov.

 

Våra produkter tillverkas på våra två egna fabriker i Veikkola och Ekenäs. ”Vi inför det nordiska bondförnuftet i en värld av engångsvälbefinnandeprodukter och vi fattar de bästa besluten för människornas och miljöns bästa. Vi minskar kontinuerligt koldioxidutsläppen från verksamheten och vi kräver det samma av våra leverantörer. Vi använder förnybara, växtbaserade råmaterial. Dessa enskilda beslut kan verka små, men tillsammans ger de större verkningar och de spelar en stor roll för oss alla”, säger Sanna Karhu, verkställande direktör på Delipap.

 

Vi samarbetar med Allergi-, Hud- och Astmaförbundet och vi har också varit föregångare som tillverkare av Svanenmärkta hygienprodukter. Vi tar vårt samhällsansvar genom att beakta miljöeffekterna i all verksamhet: ”Vi förhåller oss till naturen med genuin respekt och med en finländsk, rättfram kärlek. Vi vill förändra världen genom att agera ännu mer i balans med naturen. Vårt mål är att förståelse för naturen ska vara en del av förbrukningen av välbefinnandeprodukter och vi vill samtidigt lämna ett värdefullt arv till kommande generationer”, sammanfattar Karhu.

Sanna Karhu ja lapset
Raimo ja kaksoset

1979

Inhemska blöjor får sin början

Företagets unika historia går tillbaka till 1979 när Raimo Nuortie, småbarnspappa och expert i pappersbranschen, beslutar sig för att utveckla marknadens mest hudvänliga blöja till sin pojkbaby med känslig hud.

Nuortie öppnar den första fabrik i Nummela. Där tillverkas finska barnblöjor enligt den nya, patenterade idén. Som råmaterial i blöjorna används endast rent och nytt papper, som när det krossas utgör en mjukskivskonstruktion. Tack vare den nya konstruktionen sprids fukten jämnt i blöjan.

Ända från början särskilde vi oss från konkurrenterna med hud- och miljövänliga produkter med kvalitet i egen klass. Vi har ända från början varit medlemmar i Förbundet för Finländskt Arbete och vi har rätt att använda Nyckelflaggan som bevis på att våra blöjor tillverkas i Finland.

1991

Muumi-blöjan föds

Våra barnblöjor lanseras på marknaden som Muumi-blöjor. De härliga Muminfigurerna tar över de färgrika förpackningarna och blöjorna. Raimo Nuortie är en passionerad konstsamlare och ser en stark koppling mellan värderingarna i Tove Janssons Muminberättelser, till exempel respekt för naturen, jämlikhet och tolerans, och de värderingar som hans eget företag och produkter har. Dessa värderingar är fortfarande aktuella och närvarande i vår dagliga verksamhet.

Muumi vaippa
Allergia- ja astmaliiton tunnus

Allergimärke för hudvänlighet

1997

Ett säkert val för din baby. Muumi-blöjorna var det första blöjmärket i världen som fick rätt att använda Allergi-, Hud- och Astmaförbundets märke. Märket garanterar att produkten inte innehåller några extra parfymer eller tillsatser som kan irritera känslig hud.

 

2001

Delipap investerade i den första byxblöjsmaskinen i Norden. Muumi Walkers-blöjorna lanseras.

Svanenmärket för miljöansvar

2006

Ett miljövänligt val för din baby. Fabriken som tillverkar Muumi-blöjorna är en av de första blöjtillverkarna som får Svanenmärket. Svanenmärket är ett minimikrav för företaget och vi arbetar kontinuerligt för produkter som tar ett allt större ansvar för miljön.

 

Bionedbrytbar förpackningspåse

2009

För att minska belastningen på miljön börjar vi använda en bionedbrytbar förpackningspåse för Muumi-blöjorna. Påsen kan återanvändas till exempel som bioavfallspåse. Samtidigt får Muumi-blöjorna en grön färg eftersom vi också visuellt vill betona blöjornas miljövärderingar.

Joutsenmerkki biopakkaus

El från vattenkraft

2010

Muumi-blöjorna börjar använda endast certifierad el som produceras med vattenkraft. Vattenkraft är en förnybar energikälla som inte ger upphov till några som helst koldioxidutsläpp.

 

Investering i finländskt arbete

2012

Vi gör vår största investering genom historian i en ny tejpblöjsmaskin. Den nya blöjlinjen ger nya arbetsplatser och mer produktionskapacitet på fabriken i Ekenäs. Samtidigt blir Muumi-blöjorna bekvämare – blöjorna är ännu mjukare och högkvalitativa. De gröna värderingarna är fortfarande i kärnan av verksamheten.

En ny tejpblöja föds

2014

Den nya tejpblöjsmaskinen tas i bruk på fabriken i Ekenäs och Muumi-blöjfamiljen får den länge efterlängtade New Born-storleken i sortimentet. De förnyade Muumi-tejpblöjorna lanseras på marknaden under namnet Muumi Baby.

Muumi baby vanhat pakkaukset
muumi-baby-40 vuotta

Det finländska familjeföretaget fyller 40 år

2019

Ett finländskt val för din baby. Med 40 års erfarenhet fortsätter Delipap att specialisera sig på att utveckla och tillverka hudvänliga och miljövänliga välbefinnandeprodukter. Samtidigt lanserar vi familjeföretagets förnyade vision och mission där naturen och arvet hålls i kärnan av verksamheten.

Koldioxidneutrala blöjor och solkraft tas i bruk

2021

Muumi Baby-blöjorna är helt koldioxidneutrala. Blöjornas koldioxidneutralitet har räknats för blöjans hela livscykel ända från produktionen av råmaterial till tillverkning av blöjor, använda energikällor, partihandelns logistik samt avfallshantering.

Under våren 2021 börjar blöjfabriken också använda solenergi. Solenergin kommer direkt till fabriken i egna elkablar från Raseborgs Energis solpark som ligger precis intill blöjfabriken i Ekenäs.

Hiilineutraalit Muumi Baby vaipat
Oskari, Freya ja Emilia

Delipap Oy i dag

Också i dag är vi den enda tillverkaren av finländska engångsblöjor för barn och mensskydd. Delipap ägs fortfarande av släkten Nuortie och följande generation har tagit över ledningen av företaget. Företaget sysselsätter cirka 70 proffs inom olika branscher och de ser till att våra produkter är högkvalitativa och miljövänliga samt att de finns tillgängliga på hyllorna i butikerna.

Företagets verkställande direktör, Sanna Karhu, är lillasyster till den lilla pojken i historian. Den andra systern, Riikka Nuortie, arbetar som produktionschef. Oskari Nuortie, pojken med känslig hud i historien, är företagets vice verkställande direktör. I produktutvecklingen arbetar också en representant för den tredje generationen, Emilia Nordström, och den fjärde generationen provkör redan ivrigt Muumi Baby-blöjorna, som deras gammelmorfar utvecklade.