Framtidens blöja är ansvarsfull, finländsk och koldioxidneutral

Emilia Nordström som arbetar i produktutvecklingen för Muumi Baby-blöjorna svarar i telefonen under sin moderskapsledighet och i bakgrunden jollrar halvåriga dottern Freya: ”Barnvardagen har startat fint och det är alldeles fantastiskt att få testa blöjorna på min egen dotter. Nu är blöjorna inte endast något jag tänker på under arbetstid utan nu konkretiseras arbetet på vårdbordet”, skrattar Emilia.

Emilias farfar, pappersexperten Raimo Nuortie, grundade företaget i slutet av 70-talet och var en pionjär på att tillverka barnblöjor med sin nya, patenterade idé. Hans innovation härstammade från den egna familjens behov: Raimos son, Emilias pappa, hade mycket känslig hud och de tygblöjor som användes på den tiden passade inte honom. Den nya blöjan förbättrade Oskaris hud och sedan dess har Delipap särskilt sig från konkurrenterna med sina hud- och miljövänliga produkter med kvalitet i egen klass.

 

Hållbar finländsk föregångare

”Vi är mycket lyckligt lottade att vår farfar började utveckla blöjor och det är roligt att tänka att min dotter är en del av detta kontinuum. Jag har själv arbetat i flera positioner i familjeföretaget och i produktutvecklingen av blöjorna får jag ständigt utmana mig själv samt lyssna på familjers önskemål om framtidens blöjor”, berättar Emilia.

Muumi Baby -blöjorna särskiljer sig från sina internationella konkurrenter på flera mätpunkter som mäter ansvar. Blöjorna tillverkas i Finland av rena råmaterial och de innehåller inga onödiga kemikalier, såsom parfymer, krämer eller klor. Transportsträckorna är korta och de levereras från fabriken i Ekenäs till butikerna längs en så kort sträcka som möjligt. ”Vi funderar ständigt över bättre lösningar för råmaterialen och hurdan framtidens blöja ska vara. Varje möjlig tilläggsegenskap undersöks noga med beaktande av dess belastning på miljön och barnets hud. Blöjorna är engångsprodukter och vi har ett stort ansvar för miljön under blöjans hela livscykel. Därför är vi extremt stolta över att Muumi Baby-blöjorna nu är helt koldioxidneutrala, som första i Finland”, tillägger Emilia.

”För mig är det viktigt att fortsätta med familjens tradition och upprätthålla våra starka värderingar. För oss är det mycket viktigt att respektera den finska naturen och alltid välja de mest hållbara alternativen. Vi har finslipat vår process ända från råmaterial till logistik, och vi fortsätter hela tiden att utveckla den. Vi vill betjäna familjerna på bästa möjliga sätt och därför har vi sedan sommaren 2020 erbjudit en möjlighet att beställa blöjorna hem som ett månadsabonnemang. Som nybliven mamma kan jag ännu bättre förstå vilka behov föräldrarna har”, sammanfattar Emilia.

Ansvar är vardagliga val

Det har redan länge talats om matens och klädernas ursprung och ansvar och Emilia hoppas ett finländarna ska se över motsvarande värderingar även i sina övriga dagligvaruinköp: ”Närproducerad mat och inhemska råvaror prioriteras högt när vi gör våra val. Människor är allt mer medvetna även om klädernas material och hur de tillverkas Jag önskar att samma ideologi allt starkare skulle sprida sig även till våra dagliga konsumtionsvaror. Jag utmanar alla finländare att begrunda detta och kasta ett öga på produktmärkningarna, till exempel Svanenmärket eller Allergi-, Hud- och Astmaförbundets märke, vilka även finns på Muumi Baby-blöjorna.”

Delipap sysselsätter cirka 70 finländare och är den enda tillverkaren av engångsblöjor för barn i Finland. ”Vi är en exceptionell aktör och jag är mycket stolt över vad vi åstadkommit från min farfars initiativ. Vi vill också i fortsättningen hålla produktionen i Finland samt utveckla våra produkter med ansvar för miljön och med konsumenten i fokus. I tillverkningen av Muumi Baby-blöjorna har vi sedan 2010 endast använt certifierad el som produceras med vattenkraft och som inte ger upphov till några som helst koldioxidutsläpp. Blöjorna förpackas i bionedbrytbara förpackningspåsar och påsen kan återanvändas till exempel som bioavfallspåse. Hos oss konkretiseras hållbara värderingar på riktigt”, berättar Emilia stolt.

 

Läs mer om Muumi Baby-blöjornas ansvar.

Ta del av vårt blöjsortiment

Ge respons och utvecklingsförslag till Muumi Baby-utvecklingsteamet

 

Kurkkaa myös tämä:

Miksi vaipan valmistusmaalla on merkitystä?

Teman

Alla temanFöräldraskapVälmående i vardagenSmåbarnBabyGraviditetNyfödd

Viimeisimmät kirjoitukset

Föräldraskap, Välmående i vardagen

Framtidens blöja är ansvarsfull, finländsk och koldioxidneutral

Emilia Nordström som arbetar i produktutvecklingen för Muumi Baby-blöjorna svarar i telefonen under sin moderskapsledighet och i bakgrunden jollrar halvåriga dottern Freya: ”Barnvardagen har startat fint och det är alldeles...
Läs mer

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Graviditet, Nyfödd

Vad ska barnet heta?

Många par tycker om att fundera över vad barnet ska heta redan i det skedet när man först drömmer om en baby. Under graviditeten tar namnfunderingarna ytterligare fart för att...
Läs mer

Muumi Baby Värld amning

Baby, Nyfödd

En kost som stöder amning

En ny livssituation med den nyfödda handlar om att lära sig en annorlunda vardag och rutiner. Den lilla behöver kärlek, närhet och en kost som stöder tillväxt – en naturlig...
Läs mer