Vad ska barnet heta?

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Många par tycker om att fundera över vad barnet ska heta redan i det skedet när man först drömmer om en baby. Under graviditeten tar namnfunderingarna ytterligare fart för att kulminera i namngivningsfesten, där alla får höra vad nykomlingen ska kallas. 

Det är dock inte nödvändigtvis alltid så lätt att besluta vad babyn ska heta: Vad ska man göra om barnet inte ser ut som en Maja, även om föräldrarna redan skulle ha bestämt sig för det namnet? Vad ska man göra om föräldrarnas namnpreferenser inte alls stämmer överens? Dessutom ställer även lagen vissa krav på valet av namn. 

 

En unik namnvariant eller ett supertrendigt toppnamn?

När man börjar fundera på namn söker föräldrarna ofta inspiration i namnsdagsalmanackan, på olika webbplatser och i det egna släktträdet. Vill man att barnet ska få ett trendigt namn, vilket i regel betyder att det kan finnas många med samma namn på dagiset och i skolan? Eller ska man ge barnet ett traditionellt namn, som har funnits i någondera förälderns släkt i flera generationer? 

På 1900-talet har de vanligaste förnamnen i Svenskfinland varit Maria och Erik, men under de senaste åren har Saga, Ellen, Emil och William legat i topp. Allt oftare får barnet ett unikt namn eller en namnmodifikation med utländska inslag och man hör många nya tilltalsnamn på dagiset. Utländska namn kan vara förknippade med utmaningar gällande uttal och stavning och föräldrarna, liksom senare även barnet, måste vara beredda på att berätta hur namnet ska uttalas och skrivas. 

Allt oftare får barnet ett unikt namn eller en namnmodifikation med utländska inslag och man hör många nya tilltalsnamn på dagiset.

Det internationella inslaget har redan kunnat ses en tid i barnens namn och ofta tänker föräldrarna på hur namnet kan uttalas utomlands eller hur namnet förenar föräldrarnas bakgrunder om de kommer från olika kulturer.

Babyns identitet byggs starkt upp kring namnet och namnet är ett av de första orden som barnet lär sig att känna igen. Det lönar sig för föräldrarna att fundera över hur sannolikt det är att namnet genast omvandlas till ett smeknamn, till exempel Isabella kan bli Bella, Marianne kan bli Manne och Mikael kan bli Micke.

 

Fundera över dessa när du planerar ett namn åt barnet

Det lönar sig alltid att göra lite bakgrundsarbete när man funderar över namn åt barnet. Vissa namn kan av någon orsak väcka negativa känslor, även om namnet i sig inte skulle vara fel på något sätt. Det lönar sig att inte välja namn som väcker ilska eller dåliga minnen, och i stället försöka hitta ett lämpligare alternativ bland alla fina namn.

När man har kommit fram till potentiella namnkombinationer, lönar det sig alltid att googla dem. Det är till gagn för barnet om barnet har en namne som är känd för suspekta dåd eller namnet är helt identiskt med någon offentlig person. Det lönar sig även att kontrollera om namnet betyder något annat, om det symboliserar någon ism eller någon sak, eller om det eventuellt kan översättas till att betyda något lustigt på något språk.

När man har kommit fram till potentiella namnkombinationer, lönar det sig alltid att googla dem.

En del av familjerna föredrar namn som rimmar sinsemellan. Det är inte ovanligt att alla namn i familjen börjar på J eller att inspiration för alla barns namn har hämtats ur naturen. En del föräldrar älskar dubbelnamn, så barnen kan heta till exempel Anna-Maria och Jan-Peter. Om någondera föräldern har barn från tidigare är det inte ovanligt att man döper barnen i den nya familjen med kompatibla namn.

Om föräldrarna vill ha namntips kan de fråga vännerna om råd och till exempel ordna en namntävling vid baby showern – detta och andra tips för babyfester kan du läsa här.

 

Du kommer väl även ihåg dessa fyra fakta:

  1. Barnet får ha ett till fyra förnamn. Förnamnet eller en kombination av namnen får inte vara förolämpande eller störande och det ska vara ett passande förnamn.
  2. Barnets namn ska meddelas till befolkningsdatasystemet inom tre år från att barnet fötts.
  3. Flickor ska ha flicknamn och pojkar pojknamn och könsneutrala namn kan ges åt båda könen. Förnamnet får inte påminna om ett efternamn alltför mycket. Ämbetsverket eller församlingen gör en utredning och säkerställer att de föreslagna namnen är lagliga.
  4. Om föräldrarna har samma efternamn eller en gemensam efternamnskombination, får barnet automatiskt detta efternamn. Om föräldrarna har olika efternamn och det är parets första gemensamma barn finns det flera alternativa efternamn. Om babyn har ett äldre helsyskon får barnet samma efternamn som syskonet.

 

 

Teman

Alla temanFöräldraskapVälmående i vardagenSmåbarnBabyGraviditetNyfödd

Viimeisimmät kirjoitukset

Föräldraskap, Välmående i vardagen

Framtidens blöja är ansvarsfull, finländsk och koldioxidneutral

Emilia Nordström som arbetar i produktutvecklingen för Muumi Baby-blöjorna svarar i telefonen under sin moderskapsledighet och i bakgrunden jollrar halvåriga dottern Freya: ”Barnvardagen har startat fint och det är alldeles...
Läs mer

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Graviditet, Nyfödd

Vad ska barnet heta?

Många par tycker om att fundera över vad barnet ska heta redan i det skedet när man först drömmer om en baby. Under graviditeten tar namnfunderingarna ytterligare fart för att...
Läs mer

Muumi Baby Värld amning

Baby, Nyfödd

En kost som stöder amning

En ny livssituation med den nyfödda handlar om att lära sig en annorlunda vardag och rutiner. Den lilla behöver kärlek, närhet och en kost som stöder tillväxt – en naturlig...
Läs mer