En ny livssituation med den nyfödda handlar om att lära sig en annorlunda vardag och rutiner. Den lilla behöver kärlek, närhet och en kost som stöder tillväxt – en naturlig källa till detta är modersmjölk. Många orosmoment är förknippade med amning och ätande: Får den nyfödda tillräckligt mycket mjölk? Innehåller mjölken tillräckligt mycket energi? Kan jag amma så som jag vill?
Kroppen börjar så småningom återhämta sig efter förlossningen och amningen är en viktig del av processen. Amningen och mjölkbildningen kan stödas med rätt kost och en regelbunden måltidsrytm, vilket också hjälper mamman och hela familjen att orka bättre i babyvardagen.
Hälsosam kost, jämn måltidsrytm och tillräckligt vätskeintag stöder den som ammar
Den ammande mamman kan känna sig hungrigare och törstigare. Moderns energibehov ökar med upp till 500 kilokalorier om dagen under amningen, så det är viktigt att fästa tillräcklig uppmärksamhet vid högklassig näring, så att mammans resurser ska räcka till i vardagen. Behovet av extra energi påverkas av antalet ammande barn hemma och den mängd lagrat fett som samlats före förlossningen – om mamman har varit överviktig före graviditeten eller vikten har ökat avsevärt under graviditeten, behöver man inte nödvändigtvis äta mer än normalt när man ammar. Det lönar sig att lyssna till den egna kroppen och orken och reagera på dess behov.
Man ska dricka tillräckligt när man ammar, eftersom vätskebehovet ökar i samma omfattning som mjölk utsöndras. När man ammar lönar det sig att dricka ett glas vatten och dricka rikligt med vätska också i samband med måltider. De bästa dryckerna är vid sidan av vatten mjölk, surmjölk och safter med låg sockerhalt.
”Moderns energibehov ökar med upp till 500 kilokalorier om dagen under amningen, så det är viktigt att fästa tillräcklig uppmärksamhet vid högklassig näring, så att mammans resurser ska räcka till i vardagen.”
Hälsosamma, mjuka fetter är en viktig del av moderns kost, eftersom de tas upp i modersmjölken redan på några timmar. Dessa fettsyror stöder utvecklingen av barnets nervsystem och syn, så man måste se till att få tillräckligt mycket bra fett om dagen. Bra fetter finns till exempel i vegetabiliskt margarin, oljebaserade salladssåser, nötter och fisk.
Näringstillskott som stöder en hälsosam kost
Ammande mammor rekommenderas fortsätta med D-vitaminpreparat precis som under graviditeten. D-vitamin fås också från fisk och D-vitaminiserade mjölkprodukter och pålägg. Om din dagliga kost inte innehåller tillräckligt med mjölkprodukter, till exempel tre glas mjölk och några skivor ost, lönar det sig att ta ett kalciumtillskott i tablettform.
Folsyra behöver du inte nödvändigtvis ta efter graviditetens första tredjedel, men det lönar sig att se till att få tillräckligt med folat när du ammar. Det får du enkelt genom att äta grönsaker och rotfrukter, helkornsprodukter, baljväxter och bär.
Multivitamin- och mineralpreparat rekommenderas endast som stöd för en ensidig kost och mammor som ammar flera barn eller donerar bröstmjölk. Proffsen på rådgivningen hjälper dig också gärna i frågor som rör näringstillskott.
Dessa näringsämnen rekommenderas inte för ammande mammor
Näringsrekommendationerna under graviditeten är striktare jämfört med amningen, men det finns också vissa likheter. Undvik alkohol när du ammar, eftersom det inte går att fastställa en säker gräns för intaget. Alkoholhalten i bröstmjölken är den samma som i moderns blodcirkulation och den försvinner i samma takt från bröstmjölken som från blodet. Alkohol lagras inte i mjölkkörtlarna men det är viktigt att hålla en tillräcklig paus mellan alkoholintag och amning.
Kaffe kan man dricka i måttliga mängder, cirka två koppar om dagen, men en större mängd koffeinhaltiga drycker kan göra barnet oroligt, eftersom en del av koffeinet överförs till bröstmjölken. Kom ihåg att många energy bars också kan innehålla koffein.
Annat att undvika är murklor, sötvattensrovfisk, Östersjölax, linfrön, stora mängder sockerdelikatesser och lemonad, alg- och örttillskott samt en del av andra hälsokostpreparat. Vissa läkemedel är skadliga under amningen, så fråga alltid din läkare eller apoteket om råd med användningen av dessa.
Även om allergener i maten överförs till modersmjölken, visar undersökningar att allergier hos babyn inte nödvändigtvis kan förebyggas genom att undvika allergiframkallande maträtter.
Eventuella allergier hos barnet kan inte förebyggas genom att välja vissa ingredienser i den egna kosten. Även om allergener i maten överförs till modersmjölken, visar undersökningar att allergier hos babyn inte nödvändigtvis kan förebyggas genom att undvika allergiframkallande maträtter. Den ammande mamman behöver ändå iaktta hudförändringar och andra avvikande symtom hos barnet och diskutera möjligheten för eventuella allergier på rådgivningen. Bäst kan allergier hos babyn undvikas genom att bara amma i 4–6 månader.
Källor: Institutet för hälsa och välfärd, HUS och TAYS.