Monikkoperheet – miltä tuntuu saada kaksoset?

Kaksosten päivää juhlitaan 2.2. ja jokavuotisen merkkipäivän kunniaksi haastattelimme 8-vuotiaiden kaksosten äitiä Niinaa, joka kertoo, miltä tuntui nähdä ultraäänessä kaksi sykkivää sydäntä ja mikä on parasta kaksosten vanhemmuudessa.

 

Kuka olet ja ketä perheeseesi kuuluu?

Olen Niina ja perheeseemme kuuluu, mieheni lisäksi, ala-asteen toista luokkaa käyvät identtiset kaksostytöt. Asumme Helsingin kantakaupungissa ja nautimme siitä, että naapurustomme on eloisa ja tyttöjen koulu, sekä harrastukset ovat kävelymatkan päässä.

 

Miltä tuntui kuulla, että perheeseen on tulossa kaksoset? 

Tein positiivisen raskaustestin aivan häidemme kynnyksellä. Olimme lähdössä häämatkalle juhlapäivän jälkeen ja halusimme varmuuden, että kaikki on kunnossa ja raskaus on alkanut kuten pitää. Saimme ajan varhaisultraan päivää ennen häitä, jolloin raskausviikkoja oli kertynyt seitsemän.

Kun ultraava lääkäri osoitti ruudulta kaksi sykkivää sydäntä, olimme luonnollisesti yllättyneitä, mutta samaan aikaan onnellisia. Olin tuolloin 36 ja pidin lottovoittona, että lapsia tulikin kerralla kaksi. Meillä on molemmilla suvussa kaksosia, mutta ei aivan lähipiirissä, joten senkin vuoksi uutisessa oli sulateltavaa.

Jo ensimmäisistä neuvola- ja lääkärikäynneistä saakka meitä peloteltiin riskiraskaudella ja se laimensi odotuksen iloa, sillä olimme jatkuvasti varautuneita pahimpaan. Ymmärrän toki, että terveydenhuollon ammattilaisilla on velvollisuus kertoa asiat faktoina ja ilmaista selkeästi myös mahdolliset riskit, mutta usein olisin toivonut positiivisempaa lähestymistä ja kannustavampia kohtaamisia. Onneksi meillä oli mahdollisuus tavata myös yksityisen puolen lääkäriä, jonka kanssa saimme rauhassa keskustella mieltä painavista asioista ja katsoa vauvojen vointia ultralla.

 

Mikä yllätti eniten kaksosten vauva- ja taaperoaikana?

Voin koko raskauden todella hyvin ja luotin siihen, että perheemme kyllä pärjää kahden pienokaisen kanssa. Vauvat olivat täysiaikaisia ja yli 2,5 kiloisia syntyessään, mutta silti toinen tytöistä joutui tehohoitoon synnytyksen jälkeen. Siitä aiheutunut huoli painoi pitkään mieltä, vaikka pääsimmekin pian aloittamaan arjen harjoittelun kotona.

Kun päiväkoti alkoi lapset olivat jatkuvasti kipeänä, yleensä peräkkäin eli olimme puolisoni kanssa vuoronperään pois töistä. Tämä vaihe oli melko uuvuttava, sillä koko perhe oli väsynyt ja kyllästynyt sairasteluun. Onneksi meillä on loistava tukiverkosto ystäviä ja sukulaisia, jotka olivat läsnä kun heitä tarvittiin.

Usein meille manattiin, että raskain vaihe alkaa kun tytöt lähtevät kävelemään. Itse pidin sitä erittäin vapauttavana hetkenä. Yhtäkkiä minulla oli kädet vapaana ja elämä muuttui monilta osin helpommaksi.

Miten kuvailisit kaksosten välistä suhdetta?

Tytöt ovat tiivis parivaljakko, niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka kaksoset ovat toistensa parhaimpia ystäviä, ovat he usein myös tukkanuottasilla. Tytöt ovat kiinnostuneet samanlaisista asioista ja jakavat harrastusten lisäksi myös ystäväpiirin. Koulussa he käyvät eri luokkia ja uskonkin siitä olevan monenlaista hyötyä lapsille, mutta myös opettajille – tytöt ovat todella saman näköisiä, eikä ulkopuolisen ole helppoa erottaa heitä toisistaan.

Jos joskus toinen joutuu jäämään flunssan takia kotiin, on toinen allapäin. Ja vuosia sitten kun toinen lapsista joutui sairaalaan keuhkokuumeen vuoksi, ei toisella tullut leikkimisestäkään mitään kun ikävä siskon luokse kasvoi niin kovaksi. Tytöt ovat toistensa tuki ja turva kaikissa elämän käänteissä.

Kun kaksoset olivat vauvoja toinen heistä kehittyi ensin fyysisissä taidoissa kuten kävelemisessä ja toinen taas oppii aiemmin puhumaan eli identtisyydestä huolimatta erojakin löytyy.

Mikä on parasta kaksosten vanhemmuudessa?

Olen itse ainoa lapsi ja on upeaa päästä näkemään, mitä sisaruus parhaimmillaan on. Lapsien yhteys on voimakas ja sitä on äitinä ihanaa päästä todistamaan. Vanhempana koen suurta helpotusta, että he ovat toistensa tuki ja turva läpi elämän. Välillä leikkiessään lapset sulkeutuvat kaksin omaan kuplaansa, eivätkä edes havainnoi muita ihmisiä.

 

Mitä terveisiä sanoisit kaksosia odottavalle perheelle?

Pikkulapsiaika voi tuntua aluksi kuormittavalta, ja on totta, että huonosti syövät ja nukkuvat vauvat vievät voimia. Huonot hetket ovat onneksi nopeasti ohi, eikä vaihe kestä kovin kauan.  Sisulla ja sinnikkyydellä selviää kaikesta! Nyt kun tytöt ovat jo kahdeksan mietin, että otinko vauva-ajasta kaiken irti, neuvoni onkin keskittyä suorittamisen sijaan nauttimaan.

Kaksoset kiinnostavat ihmisiä ja monilla voi olla paljonkin kommentoitavaa tuplarattaita työntäville. Me olemme olleet onnekkaita ja kohdanneet ihania ihmisiä, jotka ovat tsempanneet meitä leikkipuistoissa ja vaunulenkeillä.

 

Juhlitteko kaksosten päivää?

Yleensä emme ole juhlineet kaksostenpäivää erityisemmin, vaikka työkaverini siitä vuosittain muistuttavatkin. Ehkä tänä vuonna teemme poikkeuksen ja juhlimme kahdeksan vuoden edestä!

kaksoset

Lue lisää monikkoperheistä.

Teemat

Kaikki teematVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Äiti ja vauva metsäretkellä

Vauva

Vinkit vauvan pukemiseen keväällä: Miten varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin?

Kevät tuo tullessaan aurinkoa ja lämpöä, mutta myös arvaamattomat sääolosuhteet. Vauvan pukeminen keväällä voi olla haastavaa, kun aamun viileydestä siirrytään nopeasti päivän lämpöön. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä, jotka auttavat...
Lue lisää

Tuleva äiti maksaa sohvalla

Raskaus

Raskaus ja närästys: Vinkkejä yleisen vaivan hallintaan

Raskaus on ihmeellinen aika elämässä, mutta samalla se voi tuoda mukanaan haasteita, joista närästys on yksi yleisimmistä. Monet odottavat äidit kärsivät närästyksestä, joka aiheuttaa polttelua rinnan alueella ja epämiellyttävää happaman...
Lue lisää

Raskaana oleva äiti silittää vatsaansa

Raskaus

Miksi vuohenjuustoa ei saa syödä raskauden aikana?

Raskauden aikana monet odottavat äidit kiinnittävät erityistä huomiota ruokavalioonsa, sillä tiettyjen ruokien turvallisuus herättää kysymyksiä. Erityisesti juustojen suhteen on tärkeää olla perillä suosituksista. Vuohenjuusto on yksi niistä herkuista, joka saattaa...
Lue lisää