Unikoulu vai jotain muuta? Viisi vinkkiä koko perheen parempiin yöuniin

unikoulu-muumi-baby-vauva nukkuu

Katkonaiset tai huonosti nukutut yöt kuuluvat lähes poikkeuksetta lapsiperheiden elämään – joko hetkellisesti tai hankalimmassa tapauksessa pitkään ja toistuvasti. Pienokaista voi valvottaa ruokavaliosta johtuvat vatsanväänteet, hampaiden tulo tai äkillinen vuorokausirytmin muutos. Osa vauvoista voi heräillä myös itkemään vanhempien perään tuntiessaan olonsa turvattomaksi.

 

Usein lasten unihäiriöt ovat harmittomia, mutta kun ongelma jatkuu pidempään ja vanhempien voimavarat kuormittuvat liikaa, perhe voi tarvita ulkopuolista tukea. Neuvolan puoleen onkin hyvä kääntyä hyvissä ajoin, ennen kun tilanne on jatkunut liian kauan.

 

Nukkumiseen apua unikoulusta

Vauvojen yö- ja päivärytmi tasaantuu yleensä kolmen kuukauden ikään mennessä, ja puolivuotiaana vauvat nukkuvat tavallisesti jo 6-8 tuntia yhtäjaksoisesti. Mikäli näin ei kuitenkaan käy ja tiheä heräily jatkuu, voi 0,5-2-vuotiaan lapsen kanssa kokeilla unikoulua, jolla parantaa vauvan tai taaperon nukkumista.

Unikoulussa vanhempia neuvotaan, miten lapsi siirretään normaaliin unirytmiin. Konkreettiset neuvot ja keinot saa neuvolasta tai yksityiseltä lääkäriasemalta, kunhan ensin poissuljetaan, ettei lasta valvota unen laatua tai määrää häiritsevä sairaus.

Unikouluja on monenlaisia. Osa perheistä luottaa tassuttelutekniikkaan, toiset nukkuvat itse patjalla lapsen sängyn vieressä tovin ja osa noudattaa pistäytymismenetelmää – konsteista kannattaa aina jutella ammattilaisen kanssa, etsiä tietoa netistä ja löytää omalle perheelle sopivat keinot. Unikoulun tavoitteena on, että lapsen päivä- ja yörytmi paranee, jonka seurauksena koko perhe saa unirauhan.

 

Viisi helppoa keinoa yöunien parantamiseen

Jo pienestä saakka vauva kannattaa totuttaa rutiineihin, jotka toistuvat aina illalla yöunille käydessä. Näin lapsi alkaa pikkuhiljaa hoksaamaan syyn ja seurauksen – tukevan iltapalan ja halien jälkeen on aika käydä nukkumaan. Näillä vinkeillä pääset parempien yöunien äärelle.

  1. Lapsen makuuhuoneen virikkeet kannattaa pitää minimissään – unohda siis sänkymobilet, erikoiset yövalot ja räikeät lakanat. Mitä tylsempi ja levollisempi huone, sitä unettavampi vaikutus on.
  2. Tuuleta lapsen huone kunnolla ennen yöunille siirtymistä.
  3. Pimeässä huoneessa lapsi ymmärtää paremmin, että nyt on yö ja aika käydä nukkumaan. Satsaa siis pimennysverhoihin.
  4. Anna lapsen mukaan sänkyyn esimerkiksi uniharso, tutti tai joku muu turvaa tuova asia, mikäli näistä on muodostunut tärkeä osa rauhoittumista.
  5. Ole armollinen itsellesi ja lapsellesi. Unikoulu ja rutiinit vaativat päättäväisyyttä, aikaa ja toistoja. Väsyneenä monet asiat tuntuvat mutkikkaammilta kuin ne oikeasti ovatkaan.

 

Lue lisää Lasten Mehiläisen sivuilta.

 

Kuva: Nina Rönnberg

 

Kurkkaa myös nämä:

Äiti, näin pidät itsestäsi lempeästi huolta vauvavuonna.

Näin pidät vauvasi ihon hyvässä kunnossa.

Teemat

Kaikki teematPäiväkotiVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Vauva

Vauvan kanssa matkustaminen: Parhaat vinkit sujuvaan reissuun

Monet vanhemmat saattavat kokea jännitystä ja stressiä matkustamisesta vauvan kanssa, mutta tämä kokemus voi olla koko perheelle ikimuistoinen ja erityisen antoisa. Matkustamisen ei tarvitse olla stressaavaa, kunhan suunnittelet ja valmistaudut...
Lue lisää

Päiväkoti

Onnistunut päiväkodin aloitus: Vinkkejä ja neuvoja sujuvaan siirtymään

Siirtyminen päiväkotiin on merkittävä virstanpylväs sekä lapselle että vanhemmille. Tämä uusi luku voi herättää monenlaisia tunteita: jännitystä, odotusta ja ehkä jopa pientä huolta. Onnistunut päiväkodin aloitus luo vankan pohjan lapsen...
Lue lisää

Vaippapakkaus vauvansängyssä

Raskaus

Raskaus ja lentomatkat: Mitä odottavien äitien tulisi tietää?

Raskaus on ihanaa ja jännittävää aikaa, joka tuo mukanaan paljon suunnittelua ja valmistautumista. Tämä ajanjakso voi herättää myös kysymyksiä matkustamisesta. Lentäminen raskaana ollessa voi olla turvallista ja mukavaa, kunhan huomio...
Lue lisää