Äitiysvapaalla kehittyvät myös tärkeät työelämätaidot – katso mitkä!

Äiti ja taapero, vaipat

Äitiysvapaa on usein vähintään 9 kuukauden mittainen täydellinen tauko työelämästä. Se ei tietenkään tarkoita, että oppimisen matka loppuisi siihen vaan päinvastoin. Vanhemmuuden arki on mitä parhainta oppimisen aikaa. Sen lisäksi, että äitiys kannustaa pohtimaan omia arvojaan ja löytämään itselle merkityksellisen työn äärelle, se harjaannuttaa kuin huomaamatta useita työelämässä tarvittavia taitoja. Kyllä, lue lisää!

Lähestyykö sinulla äitiysvapaa tai oletko jo ottanut askeleen uuteen elämänvaiheeseen jäämällä jo pois töistä? Haluan lähettää sinulle lämpöisen etähalauksen – olethan ihmeen äärellä. On ihan luonnollista tuntea jännitystä, kutkutusta ja epävarmuutta edessä siintävästä vanhemmuuden matkasta.

Äitiysvapaa ja uusi arki vauvan kanssa on yksi elämän ainutlaatuisimpia ajanjaksoja. Arjen pomona olet nyt sinä yhdessä lapsesi kanssa, ilman suurempia aikatauluja tai tavoitteita.

Vaikka vauva-arki saattaa ulkopuolisen silmin koostua lähinnä vauvan syöttämisestä, vaipanvaihdosta ja nukuttamisesta repeatilla, on se myös paljon muuta. Tiesitkö, että äitiysvapaan aikana kehittyvät myös nämä työelämässä tärkeät taidot?

 

1. Sinnikkyys

Ensimmäinen vuosi vanhempana on täynnä ensimmäisiä kertoja. Harva on seppä syntyessään myöskään vanhempana eli jokainen opettelee sitä aivan alusta. Ilman sinnikkyyden taitoa myöskään vanhemmuudesta ei tulisi mitään, sillä toistoja niin vaipanvaihdossa, bodyn kiinnittämisessä ja tippuneen tutin etsinnässä kertyy. Pian huomaatkin olevasi mestari näissä kaikissa. Sama oppimisen kaava toistuu myös työssä. Ilman toistoja, epäonnistumisia ja iloisia onnistumisia ei kehitystä tapahdu. Suhtaudu siis ylpeydellä sinnikkyyteesi äitinä!

 

2. Organisointitaidot

Vauva-arki on muutakin kuin vauvan hoitoa. Siihen sisältyy myös kodista huolehtimista, ruoanlaittoa, talouden hoitamista, sekä muita pieniä arjen askareita. Kotityöt ajoittuvat herkästi lapsen päiväuniajalle käsien vapautuessa eli ei siis ihmekään jos olo on välillä iltaisin kuin työpäivän jälkeen. Toimiva ja hyvä arki ei rakennu itsestään, vaan vaatii teräksisiä organisointitaitoja ja ajoittain myös multitaskausta. Nämä kaksi taitoa vahvistuvat kuin itsestään vauva-arjessa!

 

3. Luovuus

Sanotaan, että nainen on luovimmillaan äitiysvapaalla. Moni äiti onkin keksinyt juuri äitiysvapaalla yritysidean, valjastanut energiansa kiehtovaan taideprojektiin, löytänyt uutta merkitystä työhönsä tai aloittanut uudet opinnot. Voisiko äitiysvapaan ajatella “tyhjänä sivuna”, jonka voi täyttää inspiroivalla luovalla energialla? Ehdottomasti! Äitiysvapaalla alkanut luovuuden virta voi olla ihan uusi alku omannäköiseen työelämään.

Millaisia työelämätaitoja sinä olet kehittänyt kuin huomaamatta äitiysvapaalla?

 

Kirjoittaja: Anna Korhonen; Äitipiirin (www.aitipiiri.fi) perustaja, kahden leikki-ikäisen äiti, varhaiskasvatuksen opettaja ja media-alan yrittäjä.

 

Kuva: Nina Rönnberg

 

Kurkkaa myös nämä:

Äiti, näin pidät itsestäsi lempeästi huolta vauvavuonna.

Äitipiirin resepti | Koko perheen välipalakeksit.

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Taapero äidin sylissä

Perhe, Vieraileva kirjoittaja, Taapero, Arjen hyvinvointi

Hyvä vaippa ei hankaa tai purista – näin valitset oikein

Ikävät punaiset rannut poikamme vaippa-alueen iholla olivat arkipäivää meillä vielä vajaa vuosi sitten. Housuvaippojen aikaansaamat jäljet iholla eivät johtuneet siitä, että olisimme tuolloin valinneet pojallemme vääränkokoisen vaipan. Itse asiassa, meidän...
Lue lisää

Äiti ja vauva

Perhe, Vanhemmuus, Arjen hyvinvointi

Vinkit päiväkodin aloittamiseen – varhaiskasvatuksen opettaja ja kahden lapsen äiti neuvoo

Päiväkodin aloittaminen mullistaa koko perheen arjen. Lapsi siirtyy kotihoidosta uuteen paikkaan, uusien aikuisten hoidettavaksi ja osaksi ikätovereiden ryhmää. Haastattelimme varhaiskasvatuksen opettajaa ja kahden tytön äitiä Iinaa, joka kertoo parhaat vinkit...
Lue lisää

Vauva ja äiti

Perhe, Raskausaika, Vastasyntynyt, Vauva

Äitiyspakkaus vai Kelan korvaus?

Äityspakkaus on yksi perinteisimmistä ja konkreettisimmista merkeistä, että perheeseen on tulossa jälkikasvua. Osa perheistä kokee kuratoidun äityspakkauksen ainoana oikeana tapana saada äitiysavustusta kun taas toiset haluavat tuen verottomana rahasummana. Miten...
Lue lisää