Äitiysvapaalla kehittyvät myös tärkeät työelämätaidot – katso mitkä!

Äiti ja taapero, vaipat

Äitiysvapaa on usein vähintään 9 kuukauden mittainen täydellinen tauko työelämästä. Se ei tietenkään tarkoita, että oppimisen matka loppuisi siihen vaan päinvastoin. Vanhemmuuden arki on mitä parhainta oppimisen aikaa. Sen lisäksi, että äitiys kannustaa pohtimaan omia arvojaan ja löytämään itselle merkityksellisen työn äärelle, se harjaannuttaa kuin huomaamatta useita työelämässä tarvittavia taitoja. Kyllä, lue lisää!

Lähestyykö sinulla äitiysvapaa tai oletko jo ottanut askeleen uuteen elämänvaiheeseen jäämällä jo pois töistä? Haluan lähettää sinulle lämpöisen etähalauksen – olethan ihmeen äärellä. On ihan luonnollista tuntea jännitystä, kutkutusta ja epävarmuutta edessä siintävästä vanhemmuuden matkasta.

Äitiysvapaa ja uusi arki vauvan kanssa on yksi elämän ainutlaatuisimpia ajanjaksoja. Arjen pomona olet nyt sinä yhdessä lapsesi kanssa, ilman suurempia aikatauluja tai tavoitteita.

Vaikka vauva-arki saattaa ulkopuolisen silmin koostua lähinnä vauvan syöttämisestä, vaipanvaihdosta ja nukuttamisesta repeatilla, on se myös paljon muuta. Tiesitkö, että äitiysvapaan aikana kehittyvät myös nämä työelämässä tärkeät taidot?

 

1. Sinnikkyys

Ensimmäinen vuosi vanhempana on täynnä ensimmäisiä kertoja. Harva on seppä syntyessään myöskään vanhempana eli jokainen opettelee sitä aivan alusta. Ilman sinnikkyyden taitoa myöskään vanhemmuudesta ei tulisi mitään, sillä toistoja niin vaipanvaihdossa, bodyn kiinnittämisessä ja tippuneen tutin etsinnässä kertyy. Pian huomaatkin olevasi mestari näissä kaikissa. Sama oppimisen kaava toistuu myös työssä. Ilman toistoja, epäonnistumisia ja iloisia onnistumisia ei kehitystä tapahdu. Suhtaudu siis ylpeydellä sinnikkyyteesi äitinä!

 

2. Organisointitaidot

Vauva-arki on muutakin kuin vauvan hoitoa. Siihen sisältyy myös kodista huolehtimista, ruoanlaittoa, talouden hoitamista, sekä muita pieniä arjen askareita. Kotityöt ajoittuvat herkästi lapsen päiväuniajalle käsien vapautuessa eli ei siis ihmekään jos olo on välillä iltaisin kuin työpäivän jälkeen. Toimiva ja hyvä arki ei rakennu itsestään, vaan vaatii teräksisiä organisointitaitoja ja ajoittain myös multitaskausta. Nämä kaksi taitoa vahvistuvat kuin itsestään vauva-arjessa!

 

3. Luovuus

Sanotaan, että nainen on luovimmillaan äitiysvapaalla. Moni äiti onkin keksinyt juuri äitiysvapaalla yritysidean, valjastanut energiansa kiehtovaan taideprojektiin, löytänyt uutta merkitystä työhönsä tai aloittanut uudet opinnot. Voisiko äitiysvapaan ajatella “tyhjänä sivuna”, jonka voi täyttää inspiroivalla luovalla energialla? Ehdottomasti! Äitiysvapaalla alkanut luovuuden virta voi olla ihan uusi alku omannäköiseen työelämään.

Millaisia työelämätaitoja sinä olet kehittänyt kuin huomaamatta äitiysvapaalla?

 

Kirjoittaja: Anna Korhonen; Äitipiirin (www.aitipiiri.fi) perustaja, kahden leikki-ikäisen äiti, varhaiskasvatuksen opettaja ja media-alan yrittäjä.

 

Kuva: Nina Rönnberg

 

Kurkkaa myös nämä:

Äiti, näin pidät itsestäsi lempeästi huolta vauvavuonna.

Äitipiirin resepti | Koko perheen välipalakeksit.

Teemat

Kaikki teematVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Vauva ja äiti

Vauvan ravinto

Ensimmäiset askeleet kohti kiinteitä: Opas vauvan ruokavalion laajentamiseen

Kun vanhemmat alkavat tarjota vauvalleen ensimmäisiä kiinteitä ruokia, he yleensä tuntevat sekä jännitystä että epävarmuutta. Tämä vaihe on merkittävä sekä lapsen kasvun että perheen yhteisten aterioiden kannalta. Jotta siirtyminen sujuisi...
Lue lisää

Äiti ja vauva metsäretkellä

Vauva

Vinkit vauvan pukemiseen keväällä: Miten varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin?

Kevät tuo tullessaan aurinkoa ja lämpöä, mutta myös arvaamattomat sääolosuhteet. Vauvan pukeminen keväällä voi olla haastavaa, kun aamun viileydestä siirrytään nopeasti päivän lämpöön. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä, jotka auttavat...
Lue lisää

Tuleva äiti maksaa sohvalla

Raskaus

Raskaus ja närästys: Vinkkejä yleisen vaivan hallintaan

Raskaus on ihmeellinen aika elämässä, mutta samalla se voi tuoda mukanaan haasteita, joista närästys on yksi yleisimmistä. Monet odottavat äidit kärsivät närästyksestä, joka aiheuttaa polttelua rinnan alueella ja epämiellyttävää happaman...
Lue lisää