Koko perhepiiriä ja erityisesti odottavia vanhempia jännittää – laskettu aika on pian ja yhdeksän kuukauden odotus huipentuu vauvan syntymään. Vastasyntynyttä varten on tehty kotiin hankintoja, ja on aika pakata sairaalakassi valmiiksi odottamaan synnytyksen käynnistymistä.
Kokosimme muistilistan tarvittavista varusteista pienokaiselle ja vanhemmille, jotka on hyvä ottaa mukaan sairaalaan.
Nämä mukaan sairaalakassiin vanhemmille
Joskus lähtö synnytykseen voi tapahtua yllättäen ja vauhdikkaasti, eikä sairaalakassi ole välttämättä vielä pakattuna. Tärkeintä kuitenkin olisi napata mukaan neuvolakortti ja kuvallinen henkilöllisyystodistus, sekä säännöllisesti käyttämäsi tarpeelliset lääkkeet. Neuvolakortista hoitohenkilökunta näkee tarvittavat terveystiedot helposti, joten sitä on syytä pitää mukana aina lähellä laskettua aikaa.
Henkilökohtaiseen hygieniaan tarvittavat perusvälineet, kuten deodorantti, hammasharja-, -tahna ja hiusharja on hyvä ottaa mukaan, ja mikäli haluat, voit täydentää settiä omalla shampoolla ja hoitoaineella. Laukkuun kannattaa sujauttaa myös kotimaisia allergiatestattuja Vuokkoset -terveyssiteitä suojaamaan alusvaatteita synnytyksen jälkeen.
Sairaalassa puetaan yleensä ylle sairaalavaatteet, mutta voit ottaa mukaan myös omia mukavia olo- ja yöasuja vaihtovaatteeksi. Sukkien ja alushousujen lisäksi sairaalalaukkuun kannattaa pakata myös imetysliivit ja liivinsuojuksia. Viluisa äiti voi ottaa mukaan myös villasukat tai aamutossut. Tukihenkilölle voi pakata myös yhdet vaihtovaatteet mukaan.
Joskus sairaalassa vierähtää useampi päivä, joten myös puhelimen laturi on hyvä olla mukana. Sairaalat eivät vastaa arvotavaroista, kuten koruista ja elektroniikasta, joten niitä voi ottaa mukaan harkiten. Kuulokkeet kannattaa ottaa mukaan, jotta rentoutumista voi kokeilla musiikin tai tv-sarjojen avulla. Mikäli haluat ikuistaa kameralla muistoja synnytyslaitokselta, muistathan ottaa myös sen mukaan.
Sairaalan kahvilasta löytyy yleensä herkkuja suolaiseen ja makeaan nälkään, mutta mielitekojen mukaiset, raskauden ruokavalioon, sopivat naposteltavat voivat piristää sairaalassa.
Varusteet sairaalakassiin vauvalle
Vauvaa pidetään syntymän jälkeen mahdollisimman paljon ihokontaktissa ja tärkeintä on, että vastasyntyneelle pakataan mukaan vuodenaikaan sopivat kotiinlähtövaatteet. Vaatteissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden helppoon puettavuuteen ja pehmeään kankaaseen. Helpoin vastasyntyneen asu on pitkähihainen body ja trikoohousut, lämmin myssy, tumput ja sukat. Lisää lastenvaatteista pääset lukemaan täältä (linkki artikkeliin).
Talvella on tärkeää kiinnittää huomiota, että vauva pysyy kotimatkan lämpimänä, joten turvaistuimeen voi ottaa mukaan lisälämmittimeksi esimerkiksi peiton tai lämpöpussin. Mikäli vanhemmat haluavat, vauvalle voi ottaa mukaan myös kantoliinan.
Mitä varusteita on hyvä hankkia vauvalle kotiin?
Jokainen perhe ja vauva ovat erilaisia. Jotkut pienokaiset viihtyvät parhaiten sylissä ja toiset taas babysitterissä, osa perheistä sisustaa kotia valtavasti ja toiset taas hankkivat varusteita sitä mukaa kun uusi perheenjäsen tulee tutuksi. Kaikki tavat ovat yhtä oikein, eikä hankinnoista kannata ottaa ylimääräistä stressiä.
Vauvojen koko ja kasvuvauhti vaihtelee huimasti, joten senkin vuoksi kotiin kannattaa hankkia maltillisesti pienimpiä vaatteita. Tärkeintä on huomioida vuodenaika, jotta vauvalle on kesähelteellä puettavaksi tarpeeksi kevyitä ja talvipakkasella mahdollisimman lämmittäviä varusteita.
Kelan tarjoaman äitiyspakkauksen lisäksi, kaikille vastasyntyneille on hyvä hankkia ainakin nämä:
- Lastenvaunut
- Potkuhousuja, -pukuja tai sukkahousuja
- Lyhyt- ja pitkähihaisia bodyjä
- Sukkia
- Yöpaitoja
- Myssy
- Harsoja
- Kehto ja siihen sopivat vuodevaatteet
- Helmi Baby -suoja-alustoja lakanan alle
- Vauvan kylpyamme
- Hoitoalusta
- Muumi Baby -vaippoja vastasyntyneelle
- Helmi Baby -puhdistuspyyhkeitä
- Vuokkoset -terveyssiteitä äidille
Kurkkaa myös tämä:
Ajatuksia synnytysmatkaan valmistautumisesta ja loppuraskaudesta.