Baby Essentials: Den beräknade nedkomsten närmar sig – vad ska jag packa med till sjukhuset?

muumi baby maailma kehto

Hela familjekretsen och särskilt de blivande föräldrarna lever i spänning – det är snart dags för förlossningen och den nio månader långa väntan kulmineras i babyns födsel. Man har gjort anskaffningar till hemmet för den nyfödda och det är dags att packa sjukhusväskan färdigt inför förlossningen.

Vi sammanställde en minneslista på den utrustning som den lilla och föräldrarna kan behöva och som det är bra att ta med till sjukhuset.

 

Ta med detta i sjukhusväskan för föräldrarna

Ibland kan förlossningen komma plötsligt och med fart, och man kanske inte ännu har packat sin sjukhusväska. Det viktigaste är att ta med rådgivningskortet och ett identitetsbevis med bild samt medicin som du tar regelbundet. I rådgivningskortet ser vårdpersonalen all viktig hälsoinformation så det lönar sig att alltid ha kortet med sig när man närmar sig tiden för förlossningen.

Det lönar sig att ta med grundläggande tillbehör för den personliga hygienen, till exempel deodorant, tandborste, tandkräm och hårborste, och om du vill kan du dessutom ta med eget schampo och egen balsam. Det lönar sig även att packa med allergitestade Vuokkoset-bindor för att skydda underkläderna efter förlossningen.

På sjukhuset klär man oftast på sig sjukhuskläder, men du kan även ta med egna, bekväma hemmakläder och nattkläder som du kan byta till. Utöver sockor och trosor lönar det sig även att packa med amningsbehå och behåskydd i väskan. Om mamman tenderar att frysa lätt, kan man även ta med yllesockor eller tofflor. Åt stödpersonen kan man även packa med en uppsättning ombyteskläder.

Ibland kan det ta flera dagar på sjukhuset, så det lönar sig även att ta med telefonladdare. Sjukhusen svarar inte för värdesaker, såsom smycken och elektronik, så det lönar sig att fundera om det är värt att ta med sådana. Det lönar sig att ta med hörlurar, så man kan försöka koppla av med musik eller tv-serier. Om du vill föreviga minnena på förlossningsavdelningen med kamera, måste du komma ihåg att ta med också den.

I sjukhusets café finns det vanligtvis delikatesser när man vill ha något salt eller sött, men om du vill ha något tilltugg för dina begär och som är förenligt med graviditetskosten (länk till artikeln) kan det pigga upp dig på förlossningsavdelningen.

 

Utrustning för babyn i sjukhusväskan

Efter födseln hålls babyn så mycket som möjligt i hudkontakt och det viktigaste är att den nyfödda har lämpliga kläder för hemresan med beaktande av årstiden. När man väljer kläder lönar det sig att se till att de är enkla att klä på och att tyget är mjukt. Den enklaste dressen för en nyfödd är en body med långa ärmar och trikåbyxa, en varm mössa, vantar och sockor. Du kan läsa mer om barnkläder här (länk till artikeln). 

På vintern är det viktigt att se till att babyn hålls varm under hemresan, så det kan löna sig att ta med ett täcke eller en värmepåse som extra värme i bilbarnstolen. Om föräldrarna vill kan de även ta med en bärsjal för babyn.

 

Vilka tillbehör lönar det sig att skaffa hem för babyn?

Varje familj och baby är olika. Vissa småttingar trivs bäst i famnen medan andra helst sitter i babysittern, en del av familjerna inreder hemmet väldigt mycket medan andra köper tillbehör i takt med att de lär känna den nya familjemedlemmen. Alla sätt är lika rätta och det lönar sig inte att ta alltför mycket stress för anskaffningarna.

Barnen är olika stora och växer i mycket olika takt, så också därför lönar det sig inte att köpa så stora mängder av de allra minsta kläderna. Det viktigaste är att man beaktar årstiden, så att man har tillräckligt mycket lätta kläder för babyn i sommarhettan och så varm mundering som möjligt i vinterkylan.

 

Utöver den moderskapsförpackning som FPA erbjuder lönar det sig att skaffa åtminstone detta för alla nyfödda:

Vuokkoset-bindor för mamman

Teman

Alla temanFöräldraskapVälmående i vardagenSmåbarnBabyGraviditetNyfödd

Viimeisimmät kirjoitukset

Föräldraskap, Välmående i vardagen

Framtidens blöja är ansvarsfull, finländsk och koldioxidneutral

Emilia Nordström som arbetar i produktutvecklingen för Muumi Baby-blöjorna svarar i telefonen under sin moderskapsledighet och i bakgrunden jollrar halvåriga dottern Freya: ”Barnvardagen har startat fint och det är alldeles...
Läs mer

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Graviditet, Nyfödd

Vad ska barnet heta?

Många par tycker om att fundera över vad barnet ska heta redan i det skedet när man först drömmer om en baby. Under graviditeten tar namnfunderingarna ytterligare fart för att...
Läs mer

Muumi Baby Värld amning

Baby, Nyfödd

En kost som stöder amning

En ny livssituation med den nyfödda handlar om att lära sig en annorlunda vardag och rutiner. Den lilla behöver kärlek, närhet och en kost som stöder tillväxt – en naturlig...
Läs mer