Näin suunnittelet täydelliset babyshowerit

muuumibaby-artikkeli-baby-shower

Vauvajuhlat eli baby showerit ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina paljon, ja yhä useammin ystäväporukat järjestävät odottavalle äidille yllätyskutsut tulevan pienokaisen ja alkavan äitiysloman kunniaksi. Osa baby showereista on täynnä ohjelmaa aina nimikisoista vauvanruoka-tastingiin, mutta osa äideistä toivoo vain rauhallista brunssia hyvässä seurassa. Tärkeintä on, että äidillä on mukava olla, ja juhlat järjestetään hänen ehdoillaan, eikä miellyttämään tulevaa mummoa tai ystäväporukkaa.

 

Vauvakutsujen ABC

Vauvakutsut järjestetään yleensä raskauden loppupuolella ja samalla juhlistetaan myös alkanutta äitiyslomaa. Järjestävän tahon kannattaa kuitenkin muistaa, että vauvat saattavat syntyä odottamatta etuajassa eli ihan viime tippaan tilaisuutta ei kannata jättää. Odottavan äidin kannattaa olla raskausajan loppupuolella avoin ystäviensä suuntaan, mikäli hänellä on toiveita juhlan luonteen, kutsuttavien henkilöiden, ohjelman tai tarjoilujen suhteen. Osa äideistä ei välttämättä enää jaksa isoja ihmisjoukkoja, ja osalle naisista jo ajatus yllätysjuhlista tuo enemmän ahdistusta kuin kuplivaa odotusta. Myös odottavan äidin kumppanille kannattaa soittaa ja kysyä, mikä tulevan äidin vointi on, ja onko jotain, mitä järjestävän tahon tulisi ottaa huomioon.

Baby showereita vietetään usein odottavan äidin kotona, jonne saavutaan tarjoilujen ja koristeiden kera yllättäen. Näin viimeisillään raskaana olevan äidin ei tarvitse matkustaa muualle juhlimaan ja herkkujen ylijäämistä pääsee nauttimaan vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli kodissa vipeltää isompi lapsikatras, voi baby showereita harkita järjestettäväksi picnicillä puistossa tai sankarin suosikki ravintolassa. 

 

Ohjelma ja tarjoilu päivänsankarin toiveita kunnioittaen

Baby shower -porukka on saattanut viettää aikaa yhdessä jo esimerkiksi polttareissa tai muissa illanistujaisissa, ja näin saaneet vihiä odottavan äidin mieltymyksistä ohjelmaan ja ruokatarjoiluun. Mikäli polttarit olivat täynnä visailuja ja leikkejä, saattaa sankari toivoa tällaista myös baby showereihin. Yleisimpiä ohjelmanumeroita on vauvan syntymäpäivän, -painon  ja -pituuden arvailu, sukupuolen julkistaminen hauskan mysteeri-ilmapallon avulla, sekä kasvatukseen ja vauvan hoitoon liittyvät visailut. Mikäli vanhemmilla on ollut haasteita päättää lapsen nimeä, voi vierailta ammentaa tähän loistavia ehdotuksia.

 

”Mikäli vanhemmilla on ollut haasteita päättää lapsen nimeä, voi vierailta ammentaa tähän loistavia ehdotuksia.”

 

Jos porukassa on käsityöintoilijoita, voi yhtenä ohjelmanumerona olla puisten leikkipalikoiden askartelu. Yksi vieraista voi hankkia sopivaan muotoon sahatut puiset kuutiot, maalit ja sapluunat, joiden avulla jokainen vieras voi tehdä omannäköisen palikan tulevalle lapselle. Persoonalliset leikkipalikat pääsevät takuulla ahkeraan käyttöön ja muistuttavat koko perhettä hauskoista juhlista.

Baby showereita juhlitaan yleensä nyyttärihengessä ja tarjoilua suunniteltaessa kannattaa muistaa raskausajan ruokavalio, sekä yleisimmät ruoka-aineallergiat ja -rajoitteet. Mikäli vauvan sukupuoli on tiedossa, voi herkut koristella teemaan sopiviksi. Stressittömimmin juhlan voi järjestää ravintolassa tai tilata noutoruokaa valmiiksi juhliin – pääasia on, että kaikilla on hyvä tunnelma, eikä järjestelypaineita kasaannu liikaa muutaman henkilön harteille.

 

Miten muistaa äitiä ja tulevaa vauvaa?

Vaippakakku on perinteisin tapa ilahduttaa sankaria baby showereilla. Vaippakakkuun tarvitset muutaman paketillisen vastasyntyneen Muumi Baby -vaippoja, jotka kääritään rullalle kuminauhojen avulla ja kasataan pyramidin muotoon. Vaippakakun sisään voi piilottaa pullon kuohuvaa odottamaan raskauden jälkeistä aikaa ja sen voi koristella rusettinauhoilla ja pienillä leluilla. 

Mikäli perheessä on jo lapsia, voi mieluisampi lahja olla esimerkiksi lahjakortti hemmotteluun tai ravintolaan, sillä kotoa saattaa löytyä jo paljon vaatetusta ja varusteita tulevalle pienokaiselle. Tulevalta äidiltä kannattaa kysyä myös lahjatoiveita tai vierasporukka voi esimerkiksi koota vauvalle monipuolisen paketin perustarvikkeita. Listan tarvittavista vauvan varusteista löydät täältä.

 

”Mikäli perheessä on jo lapsia, voi mieluisampi lahja olla esimerkiksi lahjakortti hemmotteluun tai ravintolaan…”

 

Yksi upeimpia lahjoja on ostaa lahjakortti valokuvaukseen. On paljon lahjakkaita lapsi- ja perhekuvaukseen erikoistuneita valokuvaajia, joiden avulla pienokaisesta jää ihanan suloiset muistot katseltavaksi.

 

Näillä kahdella vinkillä onnistut luomaan ihanan tunnelman vauvakutsuille

 

  1. Tärkeintä juhlissa on, että ne miellyttävät tulevaa äitiä. Tee juhlista sankarin näköiset, ja jätä leikit väliin, jos tuleva äiti ei niistä muutenkaan innostu. Tarjoile odottajan herkkuruokia ja tee hänen olonsa mukavaksi. Mikäli juhlat ovat sankarin kotona, huolehdithan myös jälkien korjaamisesta ja loppusiivouksesta.
  2. Baby showereihin osallistuu yleensä myös lapsettomia ja niitä, joilla voi olla haasteita lapsen saamisen kanssa. Kunnioita jokaista vierasta ja pidä tunnelma lempeän suvaitsevaisena. Muistathan myös, että kaikilla ei ole taloudellisesti samanlaisia mahdollisuuksia osallistua useiden kymppien lahjoihin ja tarjoiluun, joten tunnustele osallistujien budjettia. Yhdessäolo on tärkeintä, ei kalliit lahjat. 

Teemat

Kaikki teematPerheVieraileva kirjoittajaRaskausaikaVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kaksi äitiä

Perhe, Vanhemmuus

Kahden äidin perhe

Tiinan eli mamman ja Kaisan eli maman tarina kohti vanhemmuutta alkoi vuonna 2014 kun pariskunta hakeutui hedelmöityshoitoihin yksityiselle klinikalle pitkän seurustelun jälkeen. Vauvahaaveita lähdettiin konkretisoimaan osallistumalla Sateenkaariperheet ry:n perhevalmennukseen, jossa...
Lue lisää

Kaksi isää 2

Perhe, Vanhemmuus

Värikästä perhe-elämää sijaisvanhempina

Yli 15 vuotta yhdessä olleet Petri ja Jani ovat kolmen lapsen sijaisvanhempia, jotka eivät vielä 10 vuotta sitten voineet kuvitellakaan olevansa isä ja iskä. Onnellisten sattumien kautta heidän kodissaan asustaa...
Lue lisää

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Raskausaika, Vastasyntynyt

Mikä nimeksi lapselle?

Vauvan nimen miettiminen on monen pariskunnan hauska leikki jo silloin kun vauvasta vasta haaveillaan. Nimien pohtiminen kiihtyy raskausaikana ja huipentuu nimenantojuhlaan, jossa uuden tulokkaan kutsumanimi julkistetaan kaikille.   Vauvan nimen päättäminen...
Lue lisää