Näin suunnittelet täydelliset babyshowerit

muuumibaby-artikkeli-baby-shower

Vauvajuhlat eli baby showerit ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina paljon, ja yhä useammin ystäväporukat järjestävät odottavalle äidille yllätyskutsut tulevan pienokaisen ja alkavan äitiysloman kunniaksi. Osa baby showereista on täynnä ohjelmaa aina nimikisoista vauvanruoka-tastingiin, mutta osa äideistä toivoo vain rauhallista brunssia hyvässä seurassa. Tärkeintä on, että äidillä on mukava olla, ja juhlat järjestetään hänen ehdoillaan, eikä miellyttämään tulevaa mummoa tai ystäväporukkaa.

 

Vauvakutsujen ABC

Vauvakutsut järjestetään yleensä raskauden loppupuolella ja samalla juhlistetaan myös alkanutta äitiyslomaa. Järjestävän tahon kannattaa kuitenkin muistaa, että vauvat saattavat syntyä odottamatta etuajassa eli ihan viime tippaan tilaisuutta ei kannata jättää. Odottavan äidin kannattaa olla raskausajan loppupuolella avoin ystäviensä suuntaan, mikäli hänellä on toiveita juhlan luonteen, kutsuttavien henkilöiden, ohjelman tai tarjoilujen suhteen. Osa äideistä ei välttämättä enää jaksa isoja ihmisjoukkoja, ja osalle naisista jo ajatus yllätysjuhlista tuo enemmän ahdistusta kuin kuplivaa odotusta. Myös odottavan äidin kumppanille kannattaa soittaa ja kysyä, mikä tulevan äidin vointi on, ja onko jotain, mitä järjestävän tahon tulisi ottaa huomioon.

Baby showereita vietetään usein odottavan äidin kotona, jonne saavutaan tarjoilujen ja koristeiden kera yllättäen. Näin viimeisillään raskaana olevan äidin ei tarvitse matkustaa muualle juhlimaan ja herkkujen ylijäämistä pääsee nauttimaan vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli kodissa vipeltää isompi lapsikatras, voi baby showereita harkita järjestettäväksi picnicillä puistossa tai sankarin suosikki ravintolassa. 

 

Ohjelma ja tarjoilu päivänsankarin toiveita kunnioittaen

Baby shower -porukka on saattanut viettää aikaa yhdessä jo esimerkiksi polttareissa tai muissa illanistujaisissa, ja näin saaneet vihiä odottavan äidin mieltymyksistä ohjelmaan ja ruokatarjoiluun. Mikäli polttarit olivat täynnä visailuja ja leikkejä, saattaa sankari toivoa tällaista myös baby showereihin. Yleisimpiä ohjelmanumeroita on vauvan syntymäpäivän, -painon  ja -pituuden arvailu, sukupuolen julkistaminen hauskan mysteeri-ilmapallon avulla, sekä kasvatukseen ja vauvan hoitoon liittyvät visailut. Mikäli vanhemmilla on ollut haasteita päättää lapsen nimeä, voi vierailta ammentaa tähän loistavia ehdotuksia.

 

“Mikäli vanhemmilla on ollut haasteita päättää lapsen nimeä, voi vierailta ammentaa tähän loistavia ehdotuksia.”

 

Jos porukassa on käsityöintoilijoita, voi yhtenä ohjelmanumerona olla puisten leikkipalikoiden askartelu. Yksi vieraista voi hankkia sopivaan muotoon sahatut puiset kuutiot, maalit ja sapluunat, joiden avulla jokainen vieras voi tehdä omannäköisen palikan tulevalle lapselle. Persoonalliset leikkipalikat pääsevät takuulla ahkeraan käyttöön ja muistuttavat koko perhettä hauskoista juhlista.

Baby showereita juhlitaan yleensä nyyttärihengessä ja tarjoilua suunniteltaessa kannattaa muistaa raskausajan ruokavalio, sekä yleisimmät ruoka-aineallergiat ja -rajoitteet. Mikäli vauvan sukupuoli on tiedossa, voi herkut koristella teemaan sopiviksi. Stressittömimmin juhlan voi järjestää ravintolassa tai tilata noutoruokaa valmiiksi juhliin – pääasia on, että kaikilla on hyvä tunnelma, eikä järjestelypaineita kasaannu liikaa muutaman henkilön harteille.

 

Miten muistaa äitiä ja tulevaa vauvaa?

Vaippakakku on perinteisin tapa ilahduttaa sankaria baby showereilla. Vaippakakkuun tarvitset muutaman paketillisen vastasyntyneen Muumi Baby -vaippoja, jotka kääritään rullalle kuminauhojen avulla ja kasataan pyramidin muotoon. Vaippakakun sisään voi piilottaa pullon kuohuvaa odottamaan raskauden jälkeistä aikaa ja sen voi koristella rusettinauhoilla ja pienillä leluilla. 

Mikäli perheessä on jo lapsia, voi mieluisampi lahja olla esimerkiksi lahjakortti hemmotteluun tai ravintolaan, sillä kotoa saattaa löytyä jo paljon vaatetusta ja varusteita tulevalle pienokaiselle. Tulevalta äidiltä kannattaa kysyä myös lahjatoiveita tai vierasporukka voi esimerkiksi koota vauvalle monipuolisen paketin perustarvikkeita. Listan tarvittavista vauvan varusteista löydät täältä.

 

“Mikäli perheessä on jo lapsia, voi mieluisampi lahja olla esimerkiksi lahjakortti hemmotteluun tai ravintolaan…”

 

Yksi upeimpia lahjoja on ostaa lahjakortti valokuvaukseen. On paljon lahjakkaita lapsi- ja perhekuvaukseen erikoistuneita valokuvaajia, joiden avulla pienokaisesta jää ihanan suloiset muistot katseltavaksi.

 

Näillä kahdella vinkillä onnistut luomaan ihanan tunnelman vauvakutsuille

 

  1. Tärkeintä juhlissa on, että ne miellyttävät tulevaa äitiä. Tee juhlista sankarin näköiset, ja jätä leikit väliin, jos tuleva äiti ei niistä muutenkaan innostu. Tarjoile odottajan herkkuruokia ja tee hänen olonsa mukavaksi. Mikäli juhlat ovat sankarin kotona, huolehdithan myös jälkien korjaamisesta ja loppusiivouksesta.
  2. Baby showereihin osallistuu yleensä myös lapsettomia ja niitä, joilla voi olla haasteita lapsen saamisen kanssa. Kunnioita jokaista vierasta ja pidä tunnelma lempeän suvaitsevaisena. Muistathan myös, että kaikilla ei ole taloudellisesti samanlaisia mahdollisuuksia osallistua useiden kymppien lahjoihin ja tarjoiluun, joten tunnustele osallistujien budjettia. Yhdessäolo on tärkeintä, ei kalliit lahjat. 

Teemat

Kaikki teematVauvan ravintoVaipatVauvan pissaVauvan kakkaVaipanvaihtoVauvan uniSynnytysPerheVieraileva kirjoittajaRaskausVastasyntynytVauvaTaaperoVanhemmuusArjen hyvinvointi

Viimeisimmät kirjoitukset

Äiti ja vauva metsäretkellä

Vauva

Vinkit vauvan pukemiseen keväällä: Miten varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin?

Kevät tuo tullessaan aurinkoa ja lämpöä, mutta myös arvaamattomat sääolosuhteet. Vauvan pukeminen keväällä voi olla haastavaa, kun aamun viileydestä siirrytään nopeasti päivän lämpöön. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä, jotka auttavat...
Lue lisää

Tuleva äiti maksaa sohvalla

Raskaus

Raskaus ja närästys: Vinkkejä yleisen vaivan hallintaan

Raskaus on ihmeellinen aika elämässä, mutta samalla se voi tuoda mukanaan haasteita, joista närästys on yksi yleisimmistä. Monet odottavat äidit kärsivät närästyksestä, joka aiheuttaa polttelua rinnan alueella ja epämiellyttävää happaman...
Lue lisää

Raskaana oleva äiti silittää vatsaansa

Raskaus

Miksi vuohenjuustoa ei saa syödä raskauden aikana?

Raskauden aikana monet odottavat äidit kiinnittävät erityistä huomiota ruokavalioonsa, sillä tiettyjen ruokien turvallisuus herättää kysymyksiä. Erityisesti juustojen suhteen on tärkeää olla perillä suosituksista. Vuohenjuusto on yksi niistä herkuista, joka saattaa...
Lue lisää