Så här planerar du en perfekt babyshower

muuumibaby-artikkeli-baby-shower

Babyfester eller babyshowers har blivit mycket vanligare i Finland under de senaste åren, och allt oftare ordnar kompisarna en överraskningsfest för den väntande mamman för att fira den lilla och den kommande moderskapsledigheten. En del babyshowers är fullspäckade med program med allt från namntävlingar till tasting av babymat, men en del mammor vill bara ha en lugn brunch i gott sällskap. Det viktigaste är att mamman har det skönt och att festen ordnas på hennes villkor och inte för att behaga den blivande mormodern eller kompisgänget.

 

ABC för en babyshower

Babyshowern ordnas i regel i slutet av graviditeten och samtidigt firas även den påbörjade moderskapsledigheten. Den som ordnar festen bör dock komma ihåg att babyn kan födas i förtid, så det är bra att inte vänta till sista stund. Det lönar sig för den väntande mamman att vara öppen gentemot sina vänner mot slutet av graviditeten om hon har några önskemål beträffande festens karaktär, personer som ska bjudas in, program eller servering. Vissa mammor orkar kanske inte längre med några större folksamlingar och för en del kvinnor ger blotta tanken på en överraskningsfest mer ångest än bubblande väntan. Det lönar sig även att ringa den väntande mammans partner och fråga hur den blivande mamman mår och om det finns något som arrangörerna borde beakta.

Babyshowers ordnas ofta hemma hos den väntande mamman dit man överraskande kommer med det som ska serveras och med dekorationer. Då behöver inte den väntande mamman i slutet av graviditeten resa annanstans för att fira och hon kan njuta av de läckerbitar som blir över från festen ännu följande dag. Om det finns en större syskonskara i hemmet, kan man överväga att ordna babyshowers i parken med picknick eller i mammans favoritrestaurang.

 

Program och servering med beaktande av vad stundens hjälte önskar

Babyshower -gänget kan redan ha tillbringat tid tillsammans till exempel på en möhippa eller andra tillställningar och på det sättet fått nys om vad den väntande mamman gillar avseende program och mat. Om möhippan var fylld av frågesporter och lekar kanske dagens hjälte önskar samma sak även för sin babyshower. De vanligaste programnumren handlar om att gissa babyns födelsedag, -vikt och -längd, tillkännage könet med en rolig mysterieballong samt frågesporter som handlar om uppfostran och barnskötsel. Om föräldrarna har haft svårigheter med att bestämma ett namn åt barnet, man kan be gästerna om lysande förslag för detta.

 

”Om föräldrarna har haft svårigheter med att bestämma ett namn åt barnet, man kan be gästerna om lysande förslag för detta.”

Om det i gänget finns ivriga hantverkare, kan ett programnummer gå ut på att pyssla lekklossar i trä. En av gästerna kan skaffa träkuber som sågats i rätt form, målarfärg och schabloner, så att alla gäster kan göra en egen kloss till det kommande barnet. De personliga lekklossarna kommer säkerligen att användas flitigt och påminna hela familjen om den roliga festen.

Babyshowers firas i regel som knytkalas och när man planerar serveringen lönar det sig att beakta kosten under graviditeten samt de vanligaste livsmedelsallergierna och -begränsningarna. Om man vet babyns kön kan man dekorera delikatesserna enligt temat. En mer stressfri fest kan man ordna på en restaurang eller beställa take away-mat till festen – det viktigaste är att alla har det kul och att inte några få personer får för mycket stress för att ordna festen.

 

Hur ska man komma ihåg mamman och den kommande babyn?

En blöjtårta är det mest traditionella sättet för att glädja hjälten på babyshowern. För blöjtårtan behöver du några paket av Muumi Baby-blöjor för nyfödda, som rullas ihop med gummiband och staplas till en pyramid. Inuti blöjtårtan kan man gömma en flaska bubbel för att vänta på tiden efter graviditeten och den kan dekoreras med rosettband och små leksaker.

Om det redan finns barn i familjen, kan en roligare present vara till exempel ett presentkort för lite personlig lyx eller till en restaurang, eftersom det säkert redan finns en mängd kläder och tillbehör för nykomlingen därhemma. Det lönar sig även att fråga den blivande mamman om presentönskemål eller så kan kompisarna till exempel samla ihop ett mångsidigt paket med grundläggande saker för babyn. En lista på bra-att-ha-babytillbehör hittar du här.

 

”Om det redan finns barn i familjen, kan en roligare present vara till exempel ett presentkort för lite personlig lyx eller till en restaurang …”

 

En av de finaste presenterna är ett presentkort för fotografering. Det finns många begåvade fotografer som har specialiserat sig på fotografering av barn och familjer och som kan bidra till härliga minnen från babytiden.

 

Med de här två tipsen kan du skapa en härlig stämning på babyshowern

 

  1. Det viktigaste är att festen behagar den blivande mamman. Tänk på dagens hjälte när ni planerar festen och lämna bort lekar om den blivande mamman inte annars heller är förtjust i sådana. Servera den blivande mammans favoriter och få henne att känna sig väl till mods. Om festen är hemma hos henne, ska ni även se till att städa upp efter festen.
  2. Ofta kan det även finnas med frivilligt barnlösa och sådana som har utmaningar med att få barn. Respektera varje gäst och håll en trevlig och tolerant stämning. Kom ihåg att alla inte har samma ekonomiska möjligheter att delta i presenter och servering som kostar flera tiotals euro, så hör dig för om en lämplig budget. Det viktigaste är att ni är tillsammans, inte att presenterna är dyra.

Teman

Alla temanFöräldraskapVälmående i vardagenSmåbarnBabyGraviditetNyfödd

Viimeisimmät kirjoitukset

Föräldraskap, Välmående i vardagen

Framtidens blöja är ansvarsfull, finländsk och koldioxidneutral

Emilia Nordström som arbetar i produktutvecklingen för Muumi Baby-blöjorna svarar i telefonen under sin moderskapsledighet och i bakgrunden jollrar halvåriga dottern Freya: ”Barnvardagen har startat fint och det är alldeles...
Läs mer

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Graviditet, Nyfödd

Vad ska barnet heta?

Många par tycker om att fundera över vad barnet ska heta redan i det skedet när man först drömmer om en baby. Under graviditeten tar namnfunderingarna ytterligare fart för att...
Läs mer

Muumi Baby Värld amning

Baby, Nyfödd

En kost som stöder amning

En ny livssituation med den nyfödda handlar om att lära sig en annorlunda vardag och rutiner. Den lilla behöver kärlek, närhet och en kost som stöder tillväxt – en naturlig...
Läs mer