Anvisningar för blöjbyte och passform

muumibaby-artikkeli-vaipan-vaihto credit: sanna.emelie

Barnets känsliga hud är hälften tunnare än en vuxens hud. Det är inte bra för den känsliga huden om blöjan inte byts tillräckligt ofta och kisset och bajset blir kvar och badda i blöjan. När de nya föräldrarna byter blöja ett tiotal gånger om dagen lär de sig lyckligtvis snabbt hur blöjbytet ska gå till. Vi samlade några tips för att underlätta blöjbytet.

 

Så här byter du blöja

Lägg ner barnet på skötselunderlägget för blöjbyte. Öppna tejpen i blöjan och se till att fästa dem vid blöjan, så att de inte fastnar i babyns hud.

  1. Ta ett stadigt grepp om babyns fötter med ena handen. Lyft upp babyns rumpa och ta bort den smutsiga blöjan.
  2. Rengör babyns rumpa med ljummet vatten eller hudvänliga Helmi Baby-rengöringsservetter. Om det är en flicka ska rumpan alltid torkas framifrån och bak.
  3. Huden i blöjområdet mår bra av luftbad, så låt babyn vara en stund utan blöja. Lek med barnet och gör blöjbytet till en trevlig gemensam stund.
  4. Placera den rena blöjan under rumpan så att tejpen går bakifrån och fram.
    På blöjans framsida finns det en rolig Muminbild, för att du ska veta vilken sida som är fram. Om det är en pojkbaby, ska du vända snoppen nedåt, så att kisset hålls i blöjan.
  5. Öppna tejpen och fäst dem på framsidan av blöjan. Blöjan ska sitta fast men inte vara för spänd. Du kan testa det så här: Om du får in två finger mellan blöjan och babyns mage sitter blöjan rätt.
  6. Byxblöjor blir aktuella när barnet växer och lär sig att röra på sig. När barnet inte längre trivs på rygg är det oftast enklare att börja använda Muumi Baby Walkers-byxblöjor.

 

Tips för effektivt blöjbyte

  1. Ha allt du behöver nära till hands vid skötplatsen: rena blöjor, handfat eller Helmi Baby-våtservetter för att torka av rumpan samt en papperskorg eller skräppåse för de använda blöjorna.
  2. Lämna aldrig babyn utan uppsyn på skötplatsen. Om du är tvungen att titta någon annanstans ska du hela tiden hålla i babyn med åtminstone en hand.
  3. Babyn kan slappna av när den ligger på rygg, och framför allt pojkbabyn kan släppa en liten stril när blöjan tas bort. Du kan täcka över babyns snopp med en liten handduk för att undvika urinstrålen.
  4. Undvik att tända lamporna nattetid om du ska byta blöja och använd hellre dämpad belysning. Så kommunicerar du till babyn att det är natt och det går enklare att få babyn att somna om efter blöjbytet.

Genom att ofta byta blöja förebygger du blöjeksem, rodnad i rumpan och en otrevlig känsla hos barnet. Byt blöjan genast om du märker att babyn har bajsat. Byt blöjan på natten om babyn har bajsat eller kisset rinner över. Om blöjan ofta rinner över bör du prova på att gå över till en större blöjstorlek med bättre absorptionsförmåga.

 

Kontrollera följande beträffande blöjans passform

  • Blöjan ska sitta rakt och jämnt på babyn.
  • Midjan ska kännas fast. Kontrollera att du får in ett par fingrar mellan magen och blöjan.
  • Läckageskydden inuti blöjan ska ligga prydligt kring babyns lår och bak. Om läckageskydden blir inuti blöjan kan blöjan lätt läcka. Kontrollera att det inte blir några springor genom att föra fingrarna längs midjan och låren.

Kontrollera att tejpen sitter symmetriskt i midjebandet, om det är en tejpblöja.
Den största orsaken till läckage är att blöjan är av fel storlek. Om det uppstår läckage, ska du prova på en större blöjstorlek för att se om den absorberar bättre. Om olyckorna minskar i antal är babyn sannolikt klar för nästa, större storlek. Blöjan kan också läcka om den är för stor.

 

Bild:  sanna.emelie

Teman

Alla temanFöräldraskapVälmående i vardagenSmåbarnBabyGraviditetNyfödd

Viimeisimmät kirjoitukset

Föräldraskap, Välmående i vardagen

Framtidens blöja är ansvarsfull, finländsk och koldioxidneutral

Emilia Nordström som arbetar i produktutvecklingen för Muumi Baby-blöjorna svarar i telefonen under sin moderskapsledighet och i bakgrunden jollrar halvåriga dottern Freya: ”Barnvardagen har startat fint och det är alldeles...
Läs mer

muumi baby maailma vanhemmat vastasyntyneen kanssa

Graviditet, Nyfödd

Vad ska barnet heta?

Många par tycker om att fundera över vad barnet ska heta redan i det skedet när man först drömmer om en baby. Under graviditeten tar namnfunderingarna ytterligare fart för att...
Läs mer

Muumi Baby Värld amning

Baby, Nyfödd

En kost som stöder amning

En ny livssituation med den nyfödda handlar om att lära sig en annorlunda vardag och rutiner. Den lilla behöver kärlek, närhet och en kost som stöder tillväxt – en naturlig...
Läs mer